Tízből csak három magyar munkahely családbarát

munkahely vállalkozás szülők családbarát
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden második magyar családban okoz nehézséget a gyermekfelügyelet a nyári szünetben, tízből azonban mindössze három vállalat támogatja a 14 éven aluli gyermeket nevelő szülőket ezen a téren – derül ki egy friss felméréséből. A munkaadó részéről segítségre legnagyobb eséllyel az állami szférában és mikrovállalkozásnál dolgozók számíthatnak, ami leggyakrabban rugalmas munkaidő-beosztás formájában valósul meg.

Minden második magyar családban okoz nehézséget a gyermekfelügyelet megoldása a nyári szünetben egy játékokat forgalmazó cég friss kutatása szerint. „A felmérésben résztvevők 70 százaléka jelenleg is olyan helyen dolgozik, ahol egyáltalán nem támogatják a kisgyermeket nevelő munkavállalókat még a 11 hetes vakáció alatt sem, holott a családbarát vállalatok dolgozói elmondásuk szerint jobban megbecsülik a munkahelyüket. A megkérdezett szülők átlagosan 14 nap szabadságot tudnak kivenni nyáron, ideális esetben viszont ennél 10 nappal többre lenne szükség" – ismertette az eredményeket Gyaraki József, a cég ügyvezetője.

A családok felé elkötelezett munkaadók rugalmas munkaidő-beosztással (62%), távmunkával (21%), és azzal segítik a szülőket, hogy magukkal vihetik gyermeküket a munkahelyükre (39%). „Legnagyobb eséllyel mikrovállalkozásnál (50%), az állami szférában (40%) és a kisvállalkozásnál (35%) dolgozók találkozhatnak ilyen fajta segítséggel, bár például a szülők jó szívvel csak akkor vinnék a munkába magukkal a gyermeküket, ha a cégen belül lenne a kicsik számára kialakított foglalkoztató vagy játszószoba. Örömteli, hogy a tavalyi évhez képest növekedett (12%-ra) azoknak a munkaadóknak a száma, akik beszállnak a nyári táborok finanszírozásába – ez leginkább a multikra, nagyvállalatokra és az állami szektorra jellemző egyébként" – tette hozzá Gyaraki József.

A nagyszülők az aduászok

A táborozás és a szabadnapok mellett az erős nagyszülői támogatás a legnagyobb segítség: tízből nyolc esetben ők töltik ki az édesanya és édesapa nélküli napokat a nyári szünetben. „A nagyszülőknél minden második gyermek több mint 2 hetet, minden ötödik pedig 1-2 hetet tartózkodik" – mondta az ügyvezető, hozzátéve, hogy még így is nehézkesen jön ki mind a 11 hétre a gyermekfelügyelet megoldása, így legnagyobb felelőssége mégiscsak a munkaadónak van abban, hogy ilyen téren támogassa a szülőket legalább a nyári hónapokban. „Hosszú távon mindenképp megéri a családbarát gondolkodás erősítése, hiszen így még akár új munkaerőt is könnyebb találni, és a hosszú évek óta nálunk dolgozókat megtartani. Mi például 6 órás vagy rugalmas munkaidőt és szezonális munkalehetőséget biztosítunk a kisgyermekes szülőknek. Újbudán például már 2015-ben is elnyertük a családbarát vállalkozás címet" – árulta el Gyaraki József.

A sajtóközleményben szereplő adatok a REGIO JÁTÉK által egy frissen, 2018. június 27. és július 3. között elvégzett online kutatásból származnak, melyben 2030, 14 év alatti gyermeket nevelő szülőt kérdeztek meg a családbarát munkahelyekhez és a nyári szünethez kapcsolódó véleményéről. A kutatás nem reprezentatív Magyarország lakosságára nézve, de az adatok alkalmasak a szokások és tapasztalatok szemléltetésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.