Egy internetes szörny ámokfutása; avagy amire a Momo-jelenség megtanít minket

Forrás: Instagram/j_s_rock, Instagram/milanarvaez08 -
internetes veszély kihívás Momo Slenderman zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt hetekben megszaporodtak a Momóról szóló cikkek, melyek egy horrorlényről számolnak be, aki többek közt dél-amerikai és német gyerekeknek írogat félelmetes üzeneteket Facebookon és WhatsAppon. Nos, a pánikkeltés helyett, öntsünk tiszta vizet a pohárba.

Ki is Momo?

A csirkelábú, rémarcú asszonyt egy japán tervezőcsapat, a Link Factory készítette egy kiállításra, még 2016-ban. Az Instagramra került fel róla fotó, azóta terjed az interneten, hogy a kép el van átkozva. Tehát a Momo-jelenség nem párhetes, de az országokat átívelő rém karrierje is csupán pár hónapja kezdődött. Több – elsősorban WhatsApp – felhasználó fiatal számolt be arról, hogy a lény különös dolgokat kért tőlük, valamint fenyegette őket.

Momo a csirkelábú, rémarcú asszony Forrás: Instagram/j_s_rock, Instagram/milanarvaez08

A Momo szó japánul őszibarackot jelent, de Michael Ende 1973-as könyvének főhősét is így hívják.

A fekete borzas hajú lányka története fiataloknak készült fantasymese, de felnőttek is előszeretettel olvassák a mai napig. Azonban csak találgathatunk, hogy mi lehet a félelmetes üzeneteket írogató fiktív lény nevének eredete. Az elnevezés azonban másodlagos, az a fontos, amit képvisel.

Egy ismerősöm csütörtökön a következő Facebook-posztot tette közzé

Ma reggel a 11 éves kislányom szólt, hogy ezt az üzenetet kapta a megrémült osztálytársától:


"Szia, Momo vagyok, három éve meghaltam, elütött egy autó. Ha nem akarod, hogy ma éjfélkor ott álljak a szobádban, az ágyad mellett, és nézzem, ahogy alszol, akkor küldd tovább ezt a levelet 15 ismerősödnek. Nem hiszel nekem?"


Aztán kiderült, hogy a mi környékünkön már szinte minden gyerek megkapta ezt az üzenetet. (...) Túl azon, hogy levelet írok az illetékes hatóságoknak, azt javaslom minden szülőnek, hogy mondja ugyanazt a gyermekének, amit én mondtam a kislányomnak:


„Ha legközelebb üzenetet kapsz Momótól, ne engedelmeskedj, ne továbbítsd az üzenetet. Aztán éjfélkor én fogok őrt állni az ablakod alatt. Momo nem fog jönni, és megbizonyosodsz arról, hogy nem kell komolyan venni, ez csak egy idióta, de veszélyes vicc. Ha pedig véletlenül mégis jönne, akkor a középkorú buzogányommal fogom péppé verni, ha egyáltalán a kutyáink nem tépik szét addig az udvaron."

Ijesztő üzeneteket küldözget a fiataloknak Momo a Facebookon keresztül Forrás: Shutterstock

A fenti bejegyzésben olvasható Momo-üzenet nem az egyetlen, amit magyar fiatal kapott a Facebookon. Míg egy hete csupán külföldi példákat találtunk, mára valódi veszéllyé fokozódott itthon is.

Tesztelésként bejelöltem jó pár Momo-profilt, de eddig se visszajelölést, se üzenetet nem kaptam. Mondjuk tény, hogy nem esek bele a célcsoportjába. A 8-14 éves gyermekeket nagyon könnyű befolyásolni. Már nem kicsik, a mesék világából gyakran, sőt túlnyomórészt kikacsintva szinte rájuk zúdul a valóságos rossz. Ezt nehezen dolgozzák fel, a súlya alatt össze is roppanhatnak. Nem képesek különbséget tenni egy ízléstelen tréfa, és egy valódi veszélyt jelentő tartalom között. És itt lép a képbe a szülő.

Momo nem létezik!

Arról, hogy melyik volt az első – ha úgy tetszik –, az eredeti Momo-profil, nem tudni. A nagyobb médiavisszhang azonban csak több forrást eredményezett, melyek mögött szórakozni vágyó fiataloktól kezdve, drogkartelleken át, pszichopatákig, lényegében bárki megbújhat.

Tehát jelen helyzetben a legfontosabb, hogy a szülő leüljön és beszélgessen Momóról gyermekével. El kell mondani, meg kell mutatni, hogy ez egy szobor, aminek a fotóját hús-vér emberek arra használják, hogy őket megijesszék.

Kék Bálna - A mítosz és a valóság

Parancsra végrehajtott tömeges öngyilkosságról szóltak a hírek, a hazai szülői társadalmon pedig a pánik lett úrrá. Egyre több jel utal azonban arra, hogy a tragikus történetek nagy része csupán a képzelet szüleménye. Tudj meg mindent a tavalyi Kék Bálna jelenségről.

Jelen helyzetben a legfontosabb, hogy a szülő leüljön és beszélgessen Momóról gyermekével Forrás: Shutterstock

Amikor egy szülő engedi, hogy gyermeke regisztráljon egy internetes felületre, mindenképp fel kell hívnia a figyelmét az adott portál biztonsági beállításaira, sőt, végezze el vele együtt. Ezentúl meg kell vele értetni, hogy

  • senkinek sem szabad kiadnia az adatait, szokásait az interneten (lakcímét, telefonszámát, szülei nevét, munkahelyét... stb.)
  • ne jelöljön be, és ne írjon vissza olyan személynek, akit nem ismer személyesen
  • amennyiben fenyegető, félelmet keltő üzenetet kap, arról azonnal szólnia kell (sose akarja egyedül megoldani)
  • a chaten és üzenetekben érkező abszurd kihívásokra ne reagáljon (ellenben mondja el azokat szüleinek)
  • ne higgyen semmilyen városi legendára épülő, utasításokat tartalmazó levélnek (ilyen volt például Slenderman, aki kis híján rávett két 12 éves lányt, hogy megöljék barátnőjüket)

A szülő feladata, hogy felkészítse gyermekét a rá leselkedő potenciális veszélyekre, melyekbe beletartozik a virtuális befolyásolás is. Tehát ne jó fej akarj lenni, hanem felelősségteljes!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.