Ezt várja el az iskola az első osztályos gyerekektől – Egy alsós pedagógus mesél

elsős gyerek iskola szülő tanár suli2018 iskolakezdés2018 első osztály gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban írtunk arról, hogy mire számíthat az a gyermek – és természetesen a szülei –, aki most szeptemberben kezdi el az iskolát. Az alsós tanító nénivel azonban nem álltunk meg a beszélgetésben ennél. Arról is kérdeztük, hogy az iskola mit vár el egy 6 évestől, valamint hogyan segít neki abban, hogy felszabadultan tudjon a falain belül tanulni. No meg persze az órák gyakorlati részéről is megtudhatsz érdekes információkat.

Mennyi segítséget kap a gyermek az iskolai létbe való beilleszkedés során?

Mind a tanítók, napközis nevelők, pedagógiai asszisztensek segítenek abban, hogy az óvodából az iskolába való átmenet gördülékenyen történjen. A napi beszélgetés, találkozás a szülővel már sokat segít, itt rögtön megválaszoljuk a felmerülő problémákat, megoldjuk a kéréseket. Ha szemüveges a gyerek, akkor persze elöl ülhet, ha kicsi még, akkor is. Ha szétszórt a figyelme, szintén jobb, ha előrébb lesz a helye. Ha balkezes, akkor bal szélen üljön, hogy kényelmesen tudjon írni. Ha valaki kéri, hogy barátja mellé ülhessen, megteheti.

A felmerülő problémákat megoldják a tanítók, ha például szemüveges a gyerek, akkor ülhet elöl Forrás: Shutterstock

Akinél látjuk, hogy hiányos a felszerelése (anyagi, egyéb problémák miatt), segítünk pótolni a hiányokat. Szorongó gyerekek szünetekben is mellettünk maradhatnak, ha nem akarnak az udvaron eltávolodni tőlünk.

A szünetekben is többnyire a teremben tartózkodunk, nem hagyjuk magukra őket, így érzik biztonságban magukat. Együtt vonulunk ebédlőbe étkezni, udvarra játszani, az első hónapokban ez a rendszer működik. Házi feladatokat nem adunk, elég a napi 8 óra közös munka, nincs szükség arra, hogy még otthon is tanuljanak.

Van tájékoztató füzet, ebbe ragasztjuk az iskola kéréseit, egyéb dokumentumokat. Van „jutalomfüzet”, ebbe matricákat, képecskéket kapnak jó feladatmegoldásokért, segítőkészségért, kedvességért, pozitív dolgokért. Sok közös játék van, az együttjátszás élményt nyújt, összekovácsolja az osztályközösséget, baráti kapcsolatok alakulnak, ezek miatt is szeretnek iskolába jönni.

Az együttjátszás élményt nyújt, összekovácsolja az osztályközösséget Forrás: Shutterstock

Mik az elvárások egy 6-7 éves gyerekkel szemben?

A pedagógus jegyzeteiből

Általános tájékozottság: Egy 6 éves gyermeknek illik tudni a nevét, szülei nevét, lakhelyét, születési évét, szülei foglalkozását. Széles körű ismeretekkel kell rendelkeznie az őt körülvevő világról. Ismernie kell az évszakokat, napszakokat, napokat, és azok változásait.

Beszédkészség: Iskolakezdésre megfelelően kell ismernie az anyanyelvét. Árnyaltan, összefüggően kell megfogalmaznia érzelmeit, gondolatát. Egy adott képről összefüggő mondatokban kell beszélnie.

Emlékezet: A tanulásban elengedhetetlen az emlékezet megfelelő szintű fejlettsége. Szükséges a bevéséséhez, feladattartáshoz.

Figyelem: A jól rögzíthető és tartós figyelem a feltétele a tanulásnak. A nehezen rögzíthető, könnyen elterelhető, megtapadó figyelem nehezíti, esetleg lehetetlenné teszi az ismeretszerzést. Másodlagos tünetként jelentkezhet a súlyos magatartási és beilleszkedési probléma.

Gondolkodás: A megfelelő szintű fogalmi gondolkodás előfeltétele az iskolai életnek. Ekkora már spontán el kell végeznie az elemi gondolkodási műveleteket.

Emberrajz: 10-12 éves korig összefüggést mutat az IQ fejlődésével.

Feladattudat, feladattartás: Iskolai munka elengedhetetlen része. Az iskolaérett gyermek megérti, hogy vannak kötelességei, aminek akkor is eleget kell, hogy tegyen, ha nincs hozzá kedve, fáradt, vagy inkább játszana. Ha ez nem alakul ki, nehéz lesz az iskola, nyűg a tanulás.

Jó kudarctűrő képesség: Nélkülözhetetlen a tanuláshoz. Tudja elfogadni, hogy van, amikor valami nem sikerül elsőre. Lássa be, hogy hibázhat, és ne veszítse el a türelmét, ne adja fel a próbálkozást. Tanulja meg, a hibázás a tanulás útja.

Felnőttekhez való viszony: Fontos, hogy bizalommal forduljon a felnőttekhez, ha segítségre van szüksége.

Hogyan zajlanak az első hetek?

Az első időkben az újfajta élményektől, a más jellegű tevékenységtől még nagyon el fog fáradni, ezért ha hazaér, biztosítsuk számára a nyugodt légkört és a megfelelő mennyiségű éjszakai alvást. Attól, mert iskolás lett, még kisgyermek maradt. Ne feledkezzünk el róla, hogy az ő közege még a játék, a mozgás és a mese. Este meséljünk neki mindennap, ezzel az iskolai készségeit is fejlesztjük. Lehet, hogy átmenetileg még jobban igényli a testi közelségünket is, ne habozzunk ölbe venni.

Este meséljünk gyermekünknek mindennap, ezzel az iskolai készségeit is fejlesztjük Forrás: Shutterstock

Az első napokban, hetekben igyekszik minden tanító kialakítani a szokásokat, megismerteti a gyerekeket az iskolai élettel.

Megtanulják egymás nevét, megjegyzik a tanszerek elnevezését, helyét, megszokják a csengő hangjának jeleit (jelző, kicsengetés, becsengetés). Megjegyzik, melyik tanórára mit készítsenek elő, pl. matematikára korong, pálcika, rácsos füzet, dobókocka... stb. Az óra felépítését is hamar megtanulják, ha kimarad egy „lépés”, szólnak!

Én a magyart Meixner-módszerrel tanítom, egy óra menete szavakkal röviden:

  • bemelegítő mozgások mondókázással, énekléssel
  • bábokkal iránygyakorlatok (maci álljon a süni mögé, alá, fölé, közé stb.)
  • nyíllal táblánál iránygyakorlatok (jobbra-balra, föl-le)
  • képekről mondatok alkotása többféleképpen (csodálkozz, kiálts)
  • zsákos játék – Mi van a zsákomban? (Belenyúl, tapogat, megnevez)
  • főfogalom-meghatározás (dobókockán képek, dobjál, mit látsz? pl. alma – ez gyümölcs)
  • nálam van a kezdés (kártyás játék)
  • belefér a varázsdobozomba (náluk képek, s egy tulajdonság közös bennük), később szavak
  • betűtanítás Meixner-mese alapján
  • hol hallod a hangot?
Az első osztályban a gyerekek nem is gondolják, hogy a „játék” volt maga a „tanulás” Forrás: Shutterstock

Nem gondolta, hogy a „játék” volt maga a „tanulás”. Idejük sincs unatkozni! Ha egy dolgot elhagyok, akkor szólnak, hogy az mikor lesz már? Igyekszünk minél több játékot behozni, becsempészni, többféle módon közelítünk egy adott témához.

Mit tehet a szülő otthon, hogy gyermeke érdeklődése folyamatos legyen az iskola iránt?

Tartsanak kapcsolatot a szülők a tanítóval. A kisgyermek fejlődése közös ügy, közös érdek. Együtt többre jutnak. Ne siettessék a tanulásban, és legyenek türelmesek. Ha csalódottak lesznek a teljesítménye miatt, hamar elveszik a kedvét, vagy dacossá tehetik, és hátat fordít a tanulásnak.

Az első osztály az egy csoda!

Érdeklődjenek a gyermek iskolai élete iránt. Járjanak el közös programokra, amit az osztály, vagy az iskola szervez. Engedjék barátkozni a kortársaival, legyenek közös élményeik iskolán kívül is. A gyermek előtt ne ócsárolják, becsméreljék a pedagógusokat, ha probléma áll fenn, beszéljék meg a tanítóval. A legfontosabb a bizalom: a gyerekben, a tanítóban és magunkban.

Első osztályba megy a gyerek: segítünk, hogy jól válassz iskolatáskát!http://www.life.hu/csalad/20180526-elso-osztalyba-megy-a-gyerek-a-jo-iskolataska-tulajdonsagai.htmlIskolakezdéskor rengeteg dolgot kell beszereznünk. Ha még nem történt meg, akkor hamarosan részt veszel az első igazi szülői értekezleteden, melyen többek közt kapsz egy listát, hogy miket kell megvenned szeptemberig. Ezek közül az egyik legfontosabb az iskolatáska. Ehhez adunk némi segítséget. CsaládOrigoEgy középiskolai tanár kitálal diákjai és saját problémáirólhttp://www.life.hu/csalad/20180117-egy-kozepiskolai-tanar-elmondja-diakjai-es-sajat-problemait.htmlHa a gyerek rossz jegyeket visz haza, a szülők egyből a tanárt hibáztatják érte – biztosan nem tanít jól, túl szigorúan osztályoz, kipécézte magának a gyereket... stb. A tanárok megítélése messze sem olyan, amilyennek lennie kellene. Sokan úgy vélik, hogy aranyéletük és rengeteg szabadidejük van, hiszen már délután 1-3 óra között befejeződnek a tanórák és ott van a nyári szünet is. Azonban mint sok mindenben, ebben is téved a közvélemény. Család--A szülők jobban pánikolnak iskolakezdéskor, mint az elsős gyerekekhttp://www.life.hu/csalad/20170823-a-szulok-jobban-panikolnak-iskolakezdeskor-mint-az-elsos-gyerekek.htmlMár önmagában az is elég ok a szülői pánikhelyzetre, hogy a nemrég született csöppség iskolába megy. Persze ilyenkor még rájön a repül az idő, nő, mint a gomba, mindjárt egyetemre megy, és ránk se nyitja az ajtót... és a többi közhely, ami átfutva a szülői agyon, megtetézve jó adag felelősségérzettel és bizonyítási vággyal - az én gyerekem szuper - bizony érthetetlen pánikhoz vezethet. Az iskolakezdést minden gyerek várja, ezt csak apa, de leginkább anya szúrhatja el! CsaládThinkstockSzülői szemmel a nyári szünet végéről, avagy hurrá, kezdődik az iskola!http://www.life.hu/csalad/20170815-szuloi-szemmel-a-nyari-szunet-vegerol-avagy-hurra-kezdodik-az-iskola.htmlAz augusztust minden évben beárnyékolja a hamarosan kezdődő iskola. Mármint a gyermekek számára, mert a szülők örömmel jelölik a múló napokat. Valld be nyugodtan, hogy te is várod már az első tanítási napot! CsaládOrigoNormális, ha a gyerek a szülő agyára megy - Vekerdy nevelésről, óvodáról, iskolárólhttp://www.life.hu/csalad/20180615-normalis-ha-a-gyerek-a-szulo-agyara-megy-vekerdy-tamas-nevelesrol-ovodarol-iskolarol.htmlVekerdy Tamás évtizedek óta fogja a szülők kezét a gyereknevelés rögös útján. Könyvei, újságcikkei, előadásai tömegeket vonzanak. Megállapításai ma már szállóigévé váltak, például a jó anya nem vasal, a gyerekek lerágják a húsunkat és kiszívják a vérünket, a kamasz fiziológiás lustaságban szenved. A tanár úr munkásságát én is évek óta figyelemmel kísérem. Magától értetődőnek bizonyult tehát, hogy részt veszek a soron következő előadásán. Most ennek rövid összefoglalása következik. CsaládOrigoRajzfilmek, amiket a gyerekek imádnak, de a szülők gyűlölnek!http://www.life.hu/csalad/20170817-mesek-rajzfilmek-amiket-a-gyerekek-imadnak-de-a-szulok-gyulolnek.html„Bevallom, amikor először megnéztem a gyerekekkel a Jégvarázst, nagyon tetszett. Még a 4. alkalommal is élveztem, de a 86. után kétségkívül meggyűlöltem. Már az is elég, ha csak meghallom, ahogy a lányom énekelni kezdi a „Legyen hó”-t, és elfog az émelygés. Ám, nem minden mesével jártam így, van, amelyik DVD-t már elsőre is szívesen kivittem volna a nagy sötét erdőbe, és elástam volna egy jelöletlen sírba” – a szerző. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.