Egy pszichológiai kísérlet rávilágít a családon belüli agresszió mintakövetésére

Forrás: Shutterstock -
agresszió pszichológiai kísérlet kísérlet családon belüli erőszak gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy gyermek csak ritkán viselkedik másokkal durván, vagy válik indokolatlanul erőszakossá. Arról korábban már írtunk, hogy mit tehetsz egy ilyen helyzetben szülőként. Most mutatunk egy nagyon érdekes kísérletet, mely remekül rávilágít arra, hogy például a családon belüli agresszió miként képes  szinte láthatatlanul átalakítani egy gyermek magatartását, habitusát.

"Apa kiabálhat anyával, meg is ütheti, mégsem lesz semmiféle következménye. Sőt, anya utána finomabb vacsorát készít neki."

Tanulható, másolható agresszió

Az egyik legismertebb obszervációs, vagyis megfigyelésen alapuló tanulással kapcsolatos vizsgálat, az 1961-es „Bobo baba" volt, mely Albert Bandura és csapata nevéhez fűződik. Ebben óvodás korú gyerekek bevonásával végeztek agressziótanulási kísérleteket. Bobo egy felfújható, keljfeljancsi-szerű bábu volt. Így az ütéseknek, lökéseknek egyrészt nem maradt nyoma, másrészt egyből visszatért eredeti helyzetébe, tehát az agressziónak nem voltak látható következményei.

A Bobo baba kísérlet Forrás: YouTube

A kísérlet első szakaszában egyszerre csak egy gyerek volt a szobában, és csupán nézte, hogy egy felnőtt miként szidalmazza, üti, rúgja, bántja különböző eszközökkel Bobo babát.

A gyerekek három csoportra voltak osztva: az elsők azt látták, hogy ezért a felnőttet édességgel jutalmazzák, a másik csoport felnőttjét megszidták viselkedésért, a harmadikban semmiféle válaszreakció nem volt, tehát sem jutalmat, sem büntetést nem kapott a felnőtt.

A második szakaszban a gyerekeket külön-külön, egy játékokkal teli szobában váratták, ahol semmihez sem érhettek. Ez kellő feszültséget szült bennük. Ezután átvitték őket egy másik helyiségbe, ahol több más játék közt ott volt Bobo baba is. Ezt követően a gyerekeket egyedül hagyták.

Forrás: YouTube

A kísérlet eredményei

  • Az első csoport (a jutalmazásos modell) – A gyerekek több agresszív megnyilvánulást is mutattak Bobo irányába, melyek közt nem csupán a felnőttől látott módszerek köszöntek vissza. E téren pár kisgyerek kifejezetten kreatív volt.
  • A második csoport (a büntető modell) – Itt a gyerekek kis százaléka mutatott csak durva viselkedést Bobo bábuval szemben, sőt. Sokuk kedves és barátságos volt vele.
  • A harmadik csoport (a passzív modell) – Voltak gyerekek, akik barátságosan viselkedtek Bobo bábuval, de nagyobb számban fordultak irányába agresszíven.

Az eredmények hasonlóak voltak akkor is, amikor a gyerekek csak videón nézték a fenti jeleneteket. A kísérletből jól látszott, hogy nem csupán utánzás, de megfigyelés (tett-következmény) alapján is eltanulhatóak az agresszív viselkedési minták. Ezt követően a pszichológusok a kísérleti paradigmának több változatát is vizsgálták, melyből további fontos összefüggéseket vontak le. Az obszervációs tanulás hatékonyabb, ha olyan személy a modell – vagyis a bábuval agresszíven viselkedő ember –, akinek a megfigyelőnél magasabb a szociális státusza, vagy ha a megfigyelő pozitív érzelmeket táplál irányába.

Ebből az ambivalens érzéseket keltő pszichológiai kísérletből is jól látszik, hogy mekkora hatással lehet egy kisgyermekre, ha családon belüli erőszak tanújává válik.

Elképesztő felelőtlenség jellemzi a fiatalok médiafogyasztását http://www.life.hu/csalad/20180817-elkepeszto-felelotlenseg-jellemzi-a-fiatalok-mediafogyasztasat-internethasznalatat.htmlA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a héten kötetlen beszélgetésre hívta a sajtó munkatársait. Itt többek között az is kiderült, hogy az NMHH nagy hangsúlyt fektet a tudatos médiafogyasztási szokások kialakítására, épül a harmadik Bűvösvölgy, és lesújtó a kamaszok tudatossága, miközben az online térben barangolnak. CsaládOrigoEzt tedd, ha bántják, zaklatják gyermekedet az iskolában! - Tippek szülőknekhttp://www.life.hu/csalad/20180819-ezt-tedd-ha-bantjak-zaklatjak-gyermekedet-az-iskolaban-otletek-szuloknek.htmlMár csak pár nap és kezdődik az iskola, amit a legtöbb gyermek vár, hiszen végre találkozhat az osztálytársaival. Ám, nem mind érzi magát felszabadultan, biztonságban az iskola falain belül, sőt. Lehet egy megszokott társaság, akik kipécézték maguknak, de egy áldozat típus nagy veszélyben lehet az új iskolában is. Most megnézzük, hogy szülőként mit tehetsz gyermeked védelmében. CsaládOrigoOlvasónk állítja: a pénz miatt kihasználják fogyatékos fiáthttp://www.life.hu/csalad/20180816-olvasonk-allitja-a-penz-miatt-kihasznaljak-fogyatekos-sulyosan-serult-fiat.htmlEgy édesapa írt nekünk levelet – valamint mellékelt többoldalnyi dokumentumot -, aki négy éve próbál dűlőre jutni előző házasságából született, súlyosan értelmi fogyatékos fia ügyében. Az oxigénhiányos állapotban született gyermek jelenleg 22 éves, ám állapotára vonatkozóan egymást kizáró információk keringnek – hol számítástechnikai szakot végez, hol képtelen ellátni egyedül magát. Az édesapa szerint ez nem jelent mást, mint az állam, és így az adófizetők kihasználását. CsaládOrigoIsmerd fel a családi sorozatokat egyetlen képkockából! KVÍZhttp://www.life.hu/csalad/20180803-felismered-az-amerikai-csaladi-sorozatokat-egyetlen-kepkockabol-kviz.htmlA családi élet kusza mivolta számos forgatókönyvírót megihletett már. Épp ezért rengeteg vígjáték és drámai sorozat közül tudunk választani a témában, melyek közül korábban már összegyűjtöttük az 5 legjobbat. Ha Te is szereted a családi sorozatokat, akkor ezt a kvízt ne hagyd ki! CsaládOrigoA világ leggonoszabb apái (18+)http://www.life.hu/csalad/20180730-a-vilag-leggonoszabb-gyilkos-apai-18.htmlAz édesapák azok, akik biztonságot nyújtanak családjuknak, segítik és megvédik gyermekeiket. Sajnos azonban több olyan eset is előfordul, amikor épp az ellenkezőjét teszik, mint amit a társadalmi normák elvárnának tőlük. CsaládOrigoA mentálisan erős és kiegyensúlyozott szülők gyereknevelési stratégiáihttp://www.life.hu/csalad/20180109-a-mentalisan-eros-szulok-gyereknevelesi-strategiai.htmlAz életre nevelés nem abból áll, hogy megóvjuk a gyermeket környezetétől, feloldozzuk tettei következményei alól. A mentálisan erős felnőtt tudatos és kiegyensúlyozott. Minden esetben ezt szeretné gyermekének is átadni. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.