Tévhitek, melyek megkeserítik a várandósság időszakát

terhesség nők tévhitek várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A várandóság egy csodás időszak, de a társadalomban beidegződött tévhitek igencsak beárnyékolhatják. Korábban már összegyűjtöttünk pár ilyet, ezt a sort pedig most folytatjuk. 

A szülés elhallgatott oldala

Kezdjük ott, hogy a filmekkel ellentétben a szülés nem abból áll, hogy elfolyik a magzatvíz, berohansz a kórházba, majd pár pillanattal később megszületik a kisbabád, és egyből kisimult arccal öleled magadhoz az egyszemélyes szobádban, mindezt csupa kedves és odafigyelő orvos és nővérke óvó „ölelésében". Nem, a szülés önmagában véve egy trauma, egy krízispont. A legnagyobb sokk akkor éri az anyát, amikor rádöbben, hogy mennyi mindent hallgattak el előle, lehet, hogy nem véletlenül! Olvasd tovább!

Nem festheted a hajad

A College of Family Physicians of Canada kutatása szerint, a fejbőrünkön keresztül felszívódó, hajfestékekben lévő vegyi anyagok mennyisége olyan csekély, mely semmilyen károsodást sem okoz a fejlődő magzat szempontjából. Természetesen vannak szabályok, amiket érdemes betartani:

  • Az első trimeszterben kerüld a hajfestést!
  • Csak jól szellőző helyiségben festesd a hajad!
  • Ne hagyd túl hosszú ideig a hajfestéket a hajadon!
  • Terhesség alatt próbálj ritkábban festetni!
Nagyon csekély a hajfestékekben lévő vegyi anyagok mennyisége, melyek a fejbőrünkön keresztül véráramunkba is eljutnak Forrás: Shutterstock

Nem ülhetsz repülőre

Tanulmányok bizonyítják, hogy a légi utazás nem jelent veszélyt se a babára, se az anyára nézve. Az egyetlen kockázat, ha veszélyeztetett terhesen, légúti-, vagy szívbetegséggel ülsz repülőre, hiszen 10 000 méteren a kis probléma is sokkal nagyobbá duzzadhat. Tehát a 36. hét előtt bátran repülhetsz, de minden utazás előtt tanácsos kikérned orvosod véleményét.

Búcsúzz el a kávétól

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a koffeinfogyasztás negatívan befolyásolhatja a magzat fejlődését, mások azonban nem találtak olyan bizonyítékot, mely ezt alátámasztaná. A legtöbb orvos azt javasolja, hogy addig, ameddig a napi maximumot – 300 mg – betartják, a várandós nők is nyugodtan ihatnak reggelente vagy délután egy gyengébb kávét. Azonban érdemes számolgatnod, mivel a kávén kívül sok minden más is tartalmaz koffeint, ezek pedig összeadódnak – kóla, tea, csokoládé... stb.

A várandós nők nyugodtan ihatnak reggelente vagy délután egy gyengébb kávét Forrás: Shutterstock

Nem ejtőzhetsz a kádban

Az Exeter Egyetem tanulmánya szerint a várandós nők is élvezhetik a kádban ejtőzést anélkül, hogy fertőzést kapnának, vagy vérbőség alakulna ki, de ehhez érdemes szem előtt tartaniuk a következőket:

  • a vízhőmérséklet ne legyen magasabb 36 foknál, és
  • 20 percnél tovább ne tartson a fürdő.

Nem alhatsz a hátadon

Nincs egyértelmű tudományos bizonyítéka annak, hogy a háton alvás egészségügyi problémákat okozna, és negatívan hatna a magzatra. Egyes tanulmányok azonban arra utalnak, hogy a terhesség késői szakaszában ezt érdemes elkerülni, mivel ez egy plusz kockázati faktor lehet. A terhesség első és második trimeszterében azonban biztonságos, ha az orvosod másként nem rendelkezik.

A háton alvást a terhesség késői szakaszában érdemes elkerülni Forrás: Shutterstock

Nem ihatsz alkoholt

A Bristol Egyetem kutatói szerint nincs konkrét bizonyíték arra, hogy hetente egy vagy két pohár bor ártana a magzatnak. Bár az orvosok inkább a teljes absztinenciát írják elő, időnként egy deci minőségi bort nyugodtan elkortyolgathatsz várandósan is.

Kérünk, vedd figyelembe, hogy ez a cikk nem orvosi publikáció, bár több orvosi tanulmányon alapul. Mivel minden terhesség más, érdemes a saját orvosod ajánlásait követned!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.