Keira Knightley állítja, a Disney mesék ártanak a női egyenjogúságnak

Keira Knightley színésznő A kis hableány Hamupipőke mese feminizmus női egyenjogúság rajzfilm Disney
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki ne imádná a régebbi és természetesen az újabb Disney meséket, amelyeknek dalai a mai napig a fülünkben csengenek. Ezeket a történeteket előszeretettel hozzuk vissza az életünkbe, amikor a gyermekünkkel újranézzük őket. Azonban az ismert feminista színésznőnek fenntartásai vannak velük kapcsolatban.

Keira Knightley nemrég interjú adott Ellen DeGeneresnek, amelyben kifejtette, hogy van két Disney klasszikus, amelyet nem enged megnézni a kislányának.

A 33 éves színésznő úgy véli, a Hamupipőke és A kis hableány nagyon rossz üzenetet közvetít a fiatal lányok számára.

Keira Knightley úgy véli, a Hamupipőke és A kis hableány nagyon rossz üzenetet közvetít a fiatal lányok számára Forrás: Getty Images/FilmMagic/Axelle/Bauer-Griffin

Az 1950-es rajzfilmben Hamupipőke teljesen átadja magát gonosz mostohája és mostohanővérei igényeinek: nem lázad, nem próbálja jobbá tenni a saját életét. Hajnaltól késő estig dolgozik, enged a megaláztatásnak, de éjjelente a hercegről álmodik, aki majd eljön érte és megváltoztatja az életét. Knightley szerint a mese függetlenséggel kapcsolatos üzenete ártalmas lehet.

Ám az angol sztár A kis hableány ellen is hozott fel érveket. Az 1989-es Disney feldolgozás ugyan boldog véget ér – ellenben az Andersen-féle eredeti történettel –, de Knightley ennek az üzenetét is károsnak érzi. A rajzfilmben Ariel, egy tizenéves sellőlány lényegében feláldozza a hangját – a legmeghatározóbb önkifejező eszközét – azért, hogy lábakat kapjon, és ezáltal megpróbálja egy olyan férfi szívét meghódítani, akit egyszer látott életében.

Miközben a Hamupipőke és A kis hableány tiltólistára kerültek, azért akadnak olyan Disney mesék, amelyeket Knightley lánya, a hároméves Edie is nézhet. Ilyen például a Jégvarázs és a Vaiana, amelyekben olyan erős női karakterek vannak, akik teljesen függetlenek, és képesek megvédeni magukat.

Kedvenc Disney és Grimm meséink eredetije igazából horror a javából (18+)

Meg fogsz lepődni, hogy több esetben az élet adta döbbenetes, de igaz történetek szolgáltak egy-egy kedves mese alapjául. Lépj be egy olyan világba, ahonnan gyerekkorodban biztosan sikítva menekültél volna.

A női egyenjogúság térhódításának kiváló példája az, ahogy az elmúlt években megjelennek a mesefilmekben a nők. Míg 20–25 évvel ezelőtt egy fiatal nő csak férfisegítséggel érhetett révbe, úgy az újabbakban már nem függ a sorsuk a leendő férjüktől, és a céljaik is jócskán túlmutatnak a megfelelő házasságon – lásd például Merida, Aranyhaj, Pocahontas vagy Vaiana történetét.

Azonban sokan nőttünk fel a klasszikus – felnőtt fejjel már-már idegesítően gyámoltalan – Disney hercegnőkön, mégis erős, határozott és kitartó nőkké váltunk. Tehát egy az, amit a mese közvetít, sugall, de megint más, amit ebből egy gyerek felfog és a későbbi életében továbbvisz.

A Disney-meséknek sincs mindig jó vége: fotókhttp://www.life.hu/csalad/20180906-disney-meseknek-sincs-mindig-jo-vege-fotok.htmlÉs boldogan éltek, míg meg nem haltak? Nos, arról korábban már írtunk, hogy ezek eredeti története nem épp vidám, sőt némelyik inkább emlékeztet egy horrorsztorira, semmint gyerekeknek szánt kedves történetekre. Most azonban azt mutatjuk meg, hogy a feljavított verziók befejezése is könnyen lehetett volna „bad end". CsaládOrigoAnyák és lányaik, mint Disney-hercegnők: fotókhttp://www.life.hu/csalad/20180119-anyak-es-lanyaik-mint-disney-hercegnok.htmlMi történik a naplementében ellovagoló szerelmespár és a „boldogan éltek, míg meg nem haltak" után? A Disney mesék mindig bűbájosan végződnek, ám csak találgathatunk, hogy miként is folytatódhat kedvenc karakterünk élete. Erre azonban csak ritkán kapunk választ, egy-egy művész mese-utópisztikus alkotásából. Ám van valami más is, ami mindenkit érdekel, ez pedig a hercegnők és a kor kapcsolata. Vajon miként öregednének meg? Család--Mesélj fejből – Több szempontból is jobb, mintha könyvből tennédhttp://www.life.hu/csalad/20171207-meselj-fejbol-esti-mese-mesekonyv-nelkul.htmlA gyerekek szeretik a visszatérő meséket, mivel ez is egyfajta biztos pont az életükben. Hiába hallották már százszor, ugyanolyan élvezettek hallgatják. Ám van annak valamilyen különleges varázsa, amikor ők választhatnak szereplőt, amikor ők adhatják meg az alapsztorit. A fejből mesélés több szempontból is jobb, és több változata létezik. CsaládOrigoA szülőség nem könnyed játék – 6 módja, hogy levezesd a gyereknevelés okozta stresszthttp://www.life.hu/csalad/20181017-6-modja-hogy-levezesd-a-gyerekneveles-okozta-stresszt-szulokent.htmlA szülői stressz elől nem menekülni kell, hanem megelőzni, feloldani. Ez azért is elengedhetetlen, mert a gyereknevelés rengeteg türelmet, nyugodtságot és kiegyensúlyozottságot igényel, melyeket stresszesen képtelenség elérni. Most mutatunk 6 módszert arra, amellyel csökkentheted a felgyülemlett feszültséget. CsaládOrigoKisbabát vár a világhírű színésznő, Amy Schumer: vicces fotóval tudatta a hírthttp://www.life.hu/csalad/20181023-kisbabat-var-a-vilaghiru-szineszno-amy-schumer-vicces-fotoval-tudatta-a-hirt.htmlKisbabát vár a világhírű színésznő, Amy Schumer, aki elég érdekes módját válaszotta annak, hogy ezt megossza a követőivel. Család--A feminista mozgalmak legnagyobb eredménye a női választójoghttp://www.life.hu/csalad/20180215-a-feminista-mozgalmak-legnagyobb-eredmenye-a-noi-valasztojog-magyarorszag-anglia.htmlA feministák a 19. század közepétől kezdve harcoltak a nők egyenjogúságért, melynek első állomása a választójog megszerzése volt. Angliában erre 100 éve került sor először. Az akkori brit feminista mozgalmak nagy alakjain túl, bemutatjuk a magyarországi helyzetet is. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.