Ilyen, amikor nyári hőségben ér a karácsony – Ausztrália ünnepel

karácsony ünnep Ausztrália Nyár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karácsonykor mind a hóesésre vágyunk, hiszen a hideg elválaszthatatlan ettől az ünneptől. Ám van, ahol bizony 30 fokban várják a Télapót a gyerekek. Ausztráliában épp most tombol a nyár, nézzük hát meg, hogy miként telik náluk a karácsony – ebben pedig a whychristmas.com oldal lesz a segítségünkre.

Míg nálunk a téli szünet pihentető két hetét élvezik az iskolások, addig az ausztrál gyerekek a nyári szünet nyugtató időszakát töltik egészen február elejéig. A hőség olyan nagy, hogy az évnek ebben a szakaszában a leggyakoribbak a bozóttüzek.

Érdekes karácsonyi hagyományok a világból

Nehéz elképzelni, hogy egy ilyen nagy ünnepet, mint a karácsony, milyen sokféleképpen lehet megünnepelni. Családonként is eltérhet például az ünnepi menü, az ajándékozási szokás, vagy épp a fa díszítése. Nem nehéz tehát elhinni, hogy a keresztény gyökerű Európától távol, helyenként más értelmezést nyer a karácsony. Olvasd tovább!

Az ausztrálok a gyarmatosításnak köszönhetően az angolszász hagyományokat követik, házukat előszeretettel vonják be fényfüzérekkel, tesznek ki a kertjükbe ünnepi megadíszeket. Ebben az időszakban nagyon népszerű a Christmas Bush, ami egy apró, piros virágoktól roskadozó bokor. Ágaiból koszorút, ajtódíszt is készítenek.

Az ausztrálok előszeretettel vonják be a házukat fényfüzérekkel, tesznek ki a kertjükbe ünnepi megadíszeket Forrás: Getty Images/Scott Barbour

A karácsonyi vásárokat itt fesztivál váltja fel, ami elsősorban koncertekből, tűzijátékokból áll, de nem maradhatnak el a karácsonyi dalokat éneklő kórusok fellépései sem.

A karácsonyi vásárokat itt fesztivál váltja fel Forrás: Shutterstock

Ez utóbbiak esetén azonban történt némi változtatás. Nyáron ugyanis elég nevetséges lenne a hóról és más, téllel járó természeti jelenségről énekelni. A Télapó is némi átalakításra szorult. A gyerekeknek úgy mesélik, hogy amikor a fehérszakállú Ausztráliába ér, ledobja meleg ruháit, rénszarvasait pihenteti, ő maga pedig szörfdeszkán vagy kengurukkal érkezik.

A Télapó némi átalakításra szorult, itt szörfdeszkán érkezik a gyerekekhez Forrás: Shutterstock

Karácsony első napján éppúgy összeül a család, csak nem a meleg házban, hanem a kertben vagy a tengerparton. A menü sem a nálunk megszokott, inkább az olyan, frissen készült grillételeknek hódolnak, mint a halak, rákok és egyéb ínycsiklandó tengeri finomságok.

Annak, aki szereti az új és szokatlan dolgokat megélni, egyszer mindenképp érdemes karácsonykor ellátogatnia Ausztráliába, hiszen a homok „hóemberek" és a rövidnadrágos Télapó felejthetetlen élményt nyújt a kíváncsi természetnek.

Meseszerű karácsonyi képeket készítettek kórházban fekvő gyerekekrőlhttp://www.life.hu/csalad/20181216-meseszeru-karacsonyi-fotokat-keszitettek-korhazban-fekvo-gyerekekrol.htmlA karácsonyt valóban körbelengi az a fajta szeretet és együttérzés, amellyel az év ezen időszakában könnyebben segítünk másoknak. Korábbi cikkünkben mi is írtunk az adományozás értékéről, most pedig ennek egy igen érdekes formájáról adott hírt a Bored Panda. CsaládOrigoIrigység és depresszió - Ezzel jár, ha karácsonykor posztolsz a közösségi felületekrehttp://www.life.hu/csalad/20181214-irigyseg-es-depresszio-ezzel-jar-ha-karacsonykor-posztolsz-a-facebookra.htmlKarácsony táján könnyen támadhat olyan érzése a gyanútlan netezőnek, hogy rajta kívül mindenki másnál ragyog a lakás, illatozik a saját készítésű halászlé, és meghittség tölti be az otthonokat. Mielőtt azonban átadnánk magunkat az önsajnálat, a keserűség és az irigység érzésének, érdemes egyet hátrébb lépve, kellő távolságból rátekintenünk a fényesre pucolt idővonalakra és látszatéletekre. CsaládOrigoIzlandi és német karácsonyi szörnyek (18+)http://www.life.hu/csalad/20181214-izlandi-es-nemet-karacsonyi-decemberi-szornyek.htmlA gyermekek – és időnként a felnőttek – fegyelmezése mindig is gondot jelentett. Régen erre igen egyszerű módot találtak az emberek: szörnyeket teremtettek, akik karácsony környékén lesnek a rossz, neveletlen és szófogadatlan gyermekekre. Büntetéseik olyan kegyetlenek voltak, hogy még a vásott kölyköket is valódi félelem járta át a nevük hallatán.CsaládTedd szebbé a karácsonyt! – Összegyűjtöttük, hogy hová tudsz adományoznihttp://www.life.hu/csalad/20181204-tedd-szebbe-a-karacsonyt-osszegyujtottuk-hogy-hova-tudsz-adomanyozni.htmlAdományozni nem csak karácsonykor lehet, de az ünnep minőségéből adódóan ebben az időszakban a legaktívabbak az emberek. Fontos, hogy ne azt vidd el egy-egy gyűjtőhelyre, amit egyébként kidobnál. Azért, mert valaki szegény, nehéz helyzetű, még nem a lejárt szavatosságú konzerveket, törött játékokat, lyukas ruhákat érdemli. Ezeket a különböző alapítványok és adománygyűjtő helyek egyébként ki is szelektálják. CsaládOrigoEgy dolgot mindenképp kerülj el várandósan karácsonykor: a stresszthttp://www.life.hu/csalad/20181215-keruld-a-stresszt-karacsonykor-kismamakent-varandosan.htmlIgen, tudjuk, hogy a várandósság nem betegség, de mégiscsak egy más állapot, melyet nem lehet figyelmen kívül hagynod a karácsonyi időszakban sem. Nem kell természetesen a kanapéról figyelned a sürgés-forgást, ugyanakkor próbálj másként hozzáállni az ünnepi teendőkhöz. CsaládOrigoMeglepő régi magyar karácsonyi hagyományok, szokásokhttp://www.life.hu/csalad/20171122-regi-magyar-karacsonyi-hagyomanyok-szokasok.htmlA karácsonyt ma már szépen feldíszített fa és a szentestei töltött káposzta nélkül el se tudjuk képzelni. Ám régen teljesen másként nézett ki ez az ünnep. Olyan hagyományokat mutatunk, melyeket szinte biztos, hogy nem őrzöl. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.