Sporttörténelmet írt, ő lett az első női bíró NFL playoff mérkőzésen

Forrás: Getty Images/Scott Halleran -
Sarah Thomas nemek közti egyenlőség sporttörténelem játékvezető női egyenjogúság bíró NFL
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vasárnap ledőlt egy fal, a női játékvezetők nem létező történelemkönyvébe bekerült egy név: Sarah Thomas. Egy korábbi cikkünkben már felsorolt nagysorsú nőkhöz hasonlóan ez a hölgy is hatalmas lépést tett a női egyenjogúság és a női szaktudás elismeréséért.

A feminista mozgalmak legnagyobb eredménye a női választójog

"A férfiak magukat felsőbbrendűnek tartották, és egész egyszerűen féltek attól, hogy miként hathat a nők szavazati joga a hagyományos családmodellre."


A feministák a 19. század közepétől kezdve harcoltak a nők egyenjogúságért, amelynek első állomása a választójog megszerzése volt. Angliában erre 100 éve került sor először. Az akkori brit feminista mozgalmak nagy alakjain túl bemutatjuk a magyarországi helyzetet is. Olvasd tovább!

Az NFL, azaz az amerikaifutball-liga maszkulin világában a nők látható és jelentős szerepe a lehető legminimálisabbra van korlátozva – a liga alkalmazottjainak mindössze egyharmadát teszik ki. A női riporterek maximum a pálya széléről szólhatnak a nézőkhöz – míg férfi társaik a stúdiókból közvetítik és beszélik meg a meccsek történéseit –, ők azok, akik a 40 fokos forróságban és a mínusz 10 fokos hidegben is próbálják miniinterjúra elkapni a játékosokat, edzőket, gyűjtik a pályán történt események információmorzsáit. A bírók szerepében is szinte kivétel nélkül csak férfiakat láthatunk, az egyenes kieséses szakaszban, a liga 99 éves fennállása alatt pedig még sosem volt női játékvezető.

A 45 éves, háromgyermekes Sarah Thomas profi softball- és kosárlabda-játékos volt Forrás: Getty Images/Scott Halleran

A férfi bírák egyeduralma azonban idén január 13-án, azaz tegnap megdőlt.

A most 45 éves, háromgyermekes Sarah Thomas profi softball- és kosárlabda-játékos volt. Később átállt a túloldalra, azaz játékvezető lett, nem is akárhol, a férfierőtől duzzadó amerikaifutballban. Tegnap az NFL rájátszás mérkőzését, mint fő vonalbíró felügyelte. Ez a nagyszerű lehetőség nem csupán egyéni karrierje szempontjából jelentőségteljes, hiszen ezzel teret adhat még több női bíró számára, akár más, férfiak uralta sportágban is.

Női edzők az NFL-ben

Kathryn Smith volt az első teljes munkaidős női edző. A 2016-2017-es szezonban mint quality control coach dolgozott a Buffalo Bills csapatánál. Elsődleges feladata a csapat egy játékra való felkészítése volt.


Katie Sowers 2017-ben lett az NFL első nyíltan homoszexuális és második teljes munkaidős női edzője – jelenleg a San Francisco 49ers támadóedző-asszisztense.

Sarah nem a nemének, hanem a teljesítményének és tehetségének köszönheti ezt a történelmi pillanatot. Annak ellenére jelenthetjük ezt ki bátran, hogy az NFL-nek nem titkolt célja több nőt bevonni a látható és láthatatlan pozíciókba. Miért? Az Ebiquity adatai alapján 2009 és 2013 között az NFL női nézőinek száma 26, míg a férfiaké mindössze 18 százalékkal nőtt. A liga tehát kedvezni szeretne egyre növekvő női szurkolói és nézői táborának azzal, hogy a „gyengébbik" nem számára egyre több és fontosabb pozíciót biztosít. Ezen azonban van még mit dolgozni: a 2017-es NFL-szezon során például a senior adminisztratív pozíciók mindössze 20 százalékát töltötték be nők.

Gratulálunk Sarah Thomas!

Sarah Thomas ezzel teret adhat még több női bíró számára, akár más, férfiak uralta sportágban is Forrás: Getty Images/Brett Carlsen

10 ország, ahol a nemek közti egyenlőség nem csupán terv!http://www.life.hu/csalad/20170821-10-orszag-ahol-a-noi-egyenjogusag-es-nemek-kozti-eselyegyenloseg.htmlA női életminőség és megítélés, az országok java részében rengeteget javult a 20. század eleje óta. Vannak országok, akik jobban haladnak a női egyenjogúság útján, mint mások. Az olyan nemzetek, mint Dánia, Új-Zéland és Svédország tetteivel is felhívja a figyelmet arra, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség nem célszerű, hanem szükségszerű. A nők jogai - és a nemek közötti egyenlőség bizonyítása nem lehetetlen, erre mutatunk is néhány példát. Család--Keira Knightley állítja, a Disney mesék ártanak a női egyenjogúságnakhttp://www.life.hu/csalad/20181024-keira-knightley-szineszno-allitja-a-disney-mesek-artanak-a-noi-egyenjogusagnak.htmlKi ne imádná a régebbi és természetesen az újabb Disney meséket, amelyeknek dalai a mai napig a fülünkben csengenek. Ezeket a történeteket előszeretettel hozzuk vissza az életünkbe, amikor a gyermekünkkel újranézzük őket. Azonban az ismert feminista színésznőnek fenntartásai vannak velük kapcsolatban. CsaládOrigoA legjobb női könyves karakterek – és amit tőlük tanulhattunkhttp://www.life.hu/csalad/20181023-a-legjobb-noi-konyves-karakterek-es-amit-toluk-tanulhattunk.htmlA modern kortárs irodalom már-már mainstreamnek nevezhető darabjai között is akadnak kifejezetten kiemelkedő könyvek. Ezeken belül is találni olyan női szereplőket, akik tetteikkel, jellemükkel, sorsukkal példaként állnak a felnőtt és fiatal női olvasók előtt. Ezekre hoztunk néhány példát. CsaládOrigoMegfelelési kényszer, avagy bármit megteszünk, hogy elfogadjanak minket?http://www.life.hu/csalad/20190102-megfelelesi-kenyszer-avagy-barmit-megteszunk-hogy-elfogadjanak-minket.htmlÉletünk során több olyan közösségnek is tagjaivá válunk, amelyek szabályait be kell tartanunk, normáikhoz alkalmazkodnunk kell, ha a zavartalan együttélés a célunk. De vajon akkor fogadnak el minket hamarabb, ha feltétel nélkül behódolunk a csoport vagy egy tekintélyszemély akaratának, vagy ha megvillantjuk önálló gondolatainkat? CsaládOrigoEmberi sorsok, amelyek idén megrengettek minket (18+)http://www.life.hu/csalad/20181217-emberi-sorsok-tortenetek-melyek-iden-megrengettek-minket.htmlA személyes történeteket nem lehet érzelmek nélkül végigolvasni. Ez természetesen a skálán szinte bármi lehet: együttérzés, meghatottság, felháborodás... de a hatásuk kétségtelen. Most következzenek a legemlékezetesebbek, amelyeket idén bemutattunk. CsaládOrigoNem szabad szemet hunyni a lányokkal szembeni iskolai erőszak feletthttp://www.life.hu/csalad/20181207-lanyok-elleni-eroszak-zaklatas-az-iskolakban.htmlAz iskolai és internetes zaklatásról korábban már írtunk, most a lányok elleni helytelen szexuális viselkedés, erőszak és megszégyenítés témakörét fogjuk körbejárni. Hiszen ez nap mint nap jelen van az iskolák falain belül, épp csak nem tudunk róla. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.