Egy magyar fiú hatalmas sikere: 14 évesen bejutott a világ legjobb balettintézetébe

Giuriato Marco Szentpétervár siker Vaganova Balettakadémia Balettintézet fiatal tehetség tánc balett
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Giuriato Marco egy 14 éves magyar fiú, aki csodaszép nevét olasz nagypapájának köszönheti. Nem igazán lehetne tőle elvitatni a nagybetűs Tehetséges jelzőt, immár 9 éve, hogy szenvedélyévé vált a balett, amelyet alázattal, kitartással és valóban mindent elsöprő prioritással művel. Ő az, aki tudásának és fiatalokat megszégyenítő eltökéltségének köszönhetően jelenleg a világ legjobb, közel 300 éve alapított balettintézetében, az orosz Vaganova Balettakadémián tanul.

Ilyen valójában a balett-táncosok titkos élete

A balett-táncosok kőkemény életet élnek, erről mesélt most 6 ausztrál művész: szigorú napirendjük van, amibe még a gyereknevelésnek is bele kell férnie. Olvasd tovább!

Gúny és kiközösítés, korai önállósodás és rengeteg küzdelem szegélyezte Marco útját, amelynek még koránt sincs vége.

A balettet igen korán kell elkezdeni ahhoz, hogy az ember később sikeres táncossá válhasson. Kisfiúként, te miként és mikor kerültél kapcsolatba ezzel a lenyűgöző táncformával?

Az egész balett iránti szeretetem körülbelül 5-6 éves koromban kezdődött, amikor a tévében megláttam egy mesét, az Angelina, a balerinát. Először is a fogalom volt új nekem, előtte nem is tudtam, hogy létezik olyan táncforma, mint a balett. Elkezdtem az interneten mindenféle videókat nézni erről, majd miután anyukám is látta, hogy teljesen megőrülök érte, beíratott a Dunaújvárosban lévő balett-tanfolyamra. Ez elég gyenge volt, inkább csak ugri-bugriztunk.

Gondolom, akkor ez csak tapasztalatszerzésre volt jó neked, a komolyabb fejlődés és kihívás csak ezután következett.

Igen, így volt. Eltelt egy kis idő, én pedig elkezdtem iskolába járni. Anyukám közben megtalálta az interneten a Magyar Táncművészeti Egyetemet (ahol a klasszikus balett szakirányra 10 éves kortól lehet jelentkezni – a szerk.), és elhatároztam, hogy nekem ez az álmom, és felvételizni szeretnék oda negyedik osztályban. Egy híres volt balett-táncos ismerősünk ajánlotta, zongorázzak, hogy erősödjön a ritmusérzékem, és tornázzak, hogy hajlékony legyek, mire felvételizek. Ezeket véghez is vittem, mellettük pedig rengeteget rajzoltam, festettem, énekversenyekre jártam.

Giuriato Marco az 1. balett osztályban (iskola 5. osztály) és a 2. balett osztályban (iskola 6. osztály) Forrás: Giuriato Marco

Az alsós éveim nagyon nehezen teltek, nagyon sokan csúfoltak, kiközösítettek, alig voltak barátaim, egészen negyedikig.

Eljött a felvételi, és egyből fel is vettek, amivel elkezdődött az új életem. Kollégiumba kerültem 10 évesen, megtanultam főzni, takarítani, vasalni, mosni, meg ilyenek. Imádtam a kollégiumi életet. Lettek nagyszerű barátaim, az egész olyan volt, mint egy nagy család, mindig együtt voltunk. Az első két évben még nem nagyon kaptam nagy szerepeket - Operás Diótörő katonaszerep, Iskolás Diótörő, amivel mentünk fellépni Siófokra, Miskolcra és még sok helyre az országon belül -, főleg mivel még nem voltam annyira ügyes, kicsi voltam, és kicsikét dundi.

Ezek szerint remekül beilleszkedtél, jól érezted magad Budapesten. Mi volt az, ami miatt úgy döntöttél, hogy az utad Szentpétervárra vezet?

A harmadik évemben ugrásszerűen kezdtem fejlődni. Több szerepet is kaptam, mint a balettintézeti Diótörő egyik főszerepe, amit előadtunk például a Siófoki Művelődési Központban is, Virágkeringő szintén a Diótörőből, és a ,,Babatánc'', amit ketten adtunk elő az osztálytársammal több helyen - Várkertbazár, székesfehérvári Vörösmarty Színház, illetve a Művészetek Palotájában, a végzősök gáláján.

Az is sokat segített szerintem, hogy pár hónap alatt lefogytam 5-6 kilót. Ezután jött az az ötlet, hogy mi lenne, ha megpróbálnám a szentpétervári Vaganova Balettakadémiát. Nagyon sokat készültem erre a felvételire is – videót kellett küldeni. Közel fél éven át minden hétvégémet gyakorlással töltöttem.

Balett 3. osztály (iskola 7. osztály) Forrás: Giuriato Marco

A befektetett idő és energia végül kifizetődött, hiszen a többezres túljelentkezés mellett felvettek. Mit éreztél? Hiszen ez már önmagában egy hihetetlen elismerés.

Nagyon örültem, hogy felvettek, hiszen ez a világ legjobb balettiskolája. Ezzel viszont minden borult, rengeteg mindent kellett megoldani, mint például: hogy hogyan fogok tanulni, mikor tudok hazajárni, mikor kapom meg a vízumot – amihez több hónapos várakozás kell – és még sok egyéb mást.

Végül is most itt vagyok Szentpéterváron, kollégistaként.

Nagyon nehéz lehet, hiszen egy másik országban élsz, közben középiskolába jársz, és próbálsz megfelelni a híresen szigorú és kemény orosz balettkövetelményeknek. Mivel jár ez a mindennapokban?

Magántanulóként tanulok, negyed-félévente járok haza vizsgázni a magyar tantárgyakból, és küzdök, hogy jó táncos lehessek. Egy mostani napom gyorsan összefoglalva a következőkből áll: reggel balettórával kezdek, ami majdnem kétórás, ezt követi az oroszóra vagy a karaktertánc vagy a gimnasztika – sőt sokszor ezek így egymás után. Mellette készülök egy előadásra, ami májusban lesz az Ermitázsban, szólót fogok táncolni. Próbákra járok, ami sokszor este 7-8 óráig is tart.

Kattints a képre, és nézd meg a Giuriato Marcóról készült lenyűgöző fotósorozatot:

Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10
Forrás: beautycoaching.hu
1 / 10

Közben pedig próbálsz felkészülni az itthoni vizsgáidra is. Ez még felnőttként is nagyon megterhelő lenne. Van, amikor azt érzed, nem bírod tovább?

Nagyon fárasztó, de nagyon szeretem. Persze ritkán megfordul a fejemben, amikor nagyon fáradt vagyok, fáj mindenem, vagy lesérülök, hogy feladom, de pár másodperc múlva rájövök, hogy nem tudok a balett nélkül élni, ez az álmom, az életem. Imádok a színpadon lenni, megmutatni az embereknek, mit tudok.

Fantasztikus, amit eddig elértél, és még nagyon fiatal vagy. Milyen rövid és hosszú távú terveid vannak?

A jövővel kapcsolatban: szeretnék Oroszországban tanulni tovább, amíg el nem végzem, de ez csak akkor történhet meg, hogyha az állam támogat, vagy valaki a szüleimen kívül, mivel egy ilyen tanulmány azért nem kis pénz.

Hosszú távon még csak elképzeléseim vannak. Mint sokak, én is szívesen táncolnék a Royal Balettnél, vagy Moszkvában, vagy valahol Amerikában. Egyébként idén nyáron voltam Salzburgban egy egy hónapos nemzetközi balett-táborban, ahol szintén fejlődhettem. A végén volt egy gála Münchenben, ahol szólót táncoltam, és a salzburgi balettigazgató is felfigyelt rám.

Semmi kétségem a felől, hogy erről a nagyszerű fiatalemberről fogunk még hallani. Bevallom, én nagyon szeretnék egyszer az előtt a londoni, orosz, német vagy épp magyar színpad előtt ülni, ahol Marco épp Siegfried hercegként táncol a fehér és a fekete hattyúval.

Ám amíg eddig eljut, Giuriato Marco balett-tanulmányait és hétköznapjait az Instagram-oldalán te is nyomon követheted.

A magyar futball utánpótlás-nevelés rejtett oldalahttp://www.life.hu/csalad/20180827-a-magyar-futball-utanpotlas-nevelesenek-rejtett-oldala-8-eves-fiatal-tehetseg-a-palyan.htmlA siker mögött jóllehet sokszor a szerencse és a mindenen átívelő őstehetség áll, ám több sporttörténeti példa áll előttünk, melyben az alázatosság, a kitartás és a szorgalom hozta meg a várt sikert. Nagy arra az esély, hogy tíz év múlva Bede Vajk történetére is így tekintsünk vissza. Pillants bele a magyar futball utánpótlásának, gyakran rejtett világába. CsaládFotó: Hirling Bálint - OrigoSima és rögös út a sikerig: Sztárok gyerekkora: fotókhttp://www.life.hu/csalad/20180801-sztarok-szineszek-es-enekesek-gyerekkora-fotok.htmlA sztárokról sokszor még csak nem is sejtjük, hogy milyen könnyű vagy épp felforgató volt a gyerekkoruk. Egyesek csak úsztak az árral és tehetségüket felfedezték, másokat – ha nem is tudatosan, de már egészen fiatalon – erre a pályára kondicionáltak. CsaládOrigoA dadogás nem skarlát betű: értsd meghttp://www.life.hu/csalad/20170921-a-dadogas-nem-skarlatbetu-hires-dadogos-szineszek-irok.htmlA dadogás szerepel a szülők által legijesztőbbnek tartott beszédhibák listájának első helyén. Korábban már írtunk a nem folyamatos beszédről, mely igen hasonló „tüneteket" produkál ugyan, de csak rossz szülői magatartással válhat dadogóssá miatta a gyermek. Ma, a dadogás elfogadásának nemzetközi világnapján, körbejárjuk ezt a beszédzavart, mely nem is akkora mumus, mint gondolnád. Család--A sikerhez vezető legrövidebb út; motiváció és versenyhelyzethttp://www.life.hu/csalad/20180129-a-siker-motivacioval-es-versenyhelyzettel-barki-szamara-elerheto.htmlGyakran hallani, hogy a gyereknek nem tesz jót, ha versenyhelyzetet teremt számára a szülő. Ez részben így is van, ugyanakkor van egy egészséges és behatárolt változata, mely kifejezetten ösztönzően hathat rá. De emellett van még egy alapvető dolog, a motiváció, mely segít elérni a céljait. Ezek egyébként ugyanúgy érvényesek a felnőttekre is. Most azt vizsgáljuk meg, hogy miként lehet valaki sikeres. Család--Kötelező önkéntes munka, avagy a teherként megélt érettségiig vezető úthttp://www.life.hu/csalad/20190118-kotelezo-onkentes-munka-avagy-a-diakok-erettsegi-vizsgajahoz-elengedhetetlen-kozossegi-szolgalat.html2016 január elsejétől minden nappali tagozatos, 25 év alatti diáknak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot teljesítenie, hogy megkezdhesse az érettségi vizsgáit. De miért is van szükség erre az iskolaszagú és éppen ezért nemszeretem elfoglaltságra? Hogyan működik a kötelező önkénteskedés? Talán nem egészen úgy, ahogy szeretnénk. CsaládOrigoSporttörténelmet írt, ő lett az első női bíró NFL playoff mérkőzésenhttp://www.life.hu/csalad/20190113-no-egyenjogusag-sporttortenelmet-irt-sarah-thomas-lett-az-elso-noi-biro-nfl-merkozesen.htmlVasárnap ledőlt egy fal, a női játékvezetők nem létező történelemkönyvébe bekerült egy név: Sarah Thomas. Egy korábbi cikkünkben már felsorolt nagysorsú nőkhöz hasonlóan ez a hölgy is hatalmas lépést tett a női egyenjogúság és a női szaktudás elismeréséért. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.