Dokumentumfilmben beszélnek a királyi család tagjai Lady Diana haláláról

Forrás: WireImage/1997 Anwar Hussein/Anwar Hussein -
dokumentumfilm halál Erzsébet királynő királyi család Tony Blair Vilmos herceg Lady Diana Harry herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Feszültséggel teli időszak volt Nagy-Britannia számára a Diana hercegné halála utáni napok, hetek. Az ország feszülten várt a palota nyilatkozatára, Tony Blair miniszterelnök igyekezett csillapítani a kedélyeket. Egy dokumentumfilmben többek között ő, valamint Vilmos és Harry herceg is elmondják, hogyan élték meg azt az időszakot.

A BBC 2017-ben készített egy dokumentumfilmet, amely a Diana hercegné halála utáni időszakot mutatja be Nagy-Britanniában. A filmet a Spektrum Home csatorna február 2-án tűzi műsorra.

Az országban szinte tapintani lehetett a feszültséget, egyenesen monarchiaellenes hangulatról lehetett beszélni, hiszen a királyi család sokáig nem adott ki semmilyen nyilatkozatott. Tony Blair miniszterelnök próbált egyfajta közvetítőszerepet játszani a csöndbe burkolózó Erzsébet királynő és a nép között.

Vilmos és Harry herceg, valamint édesapjuk, Fülöp herceg megnézik a Dianát gyászolók virágait, ajándékait Forrás: WireImage/1997 Anwar Hussein/Anwar Hussein

A dokumentumfilmben többek között a volt miniszterelnök is megszólal. "Éreztem a fokozódó feszültséget, ezért felszólítottam az embereket, hogy mutassanak egységet a monarchia támogatásában. Fontosnak tartottam megértetni mindenkivel: a királyi család nem azért marad távol, mert nem érdekli őket az egész, hanem azért, mert tekintettel vannak a gyerekekre és az ő gyászukra" – idézi a lap Blair szavait. Mint ismeretes: Erzsébet királynő végül élő televíziós nyilatkozatot tett, valamint kivonult unokáival együtt a palota előtt gyászolókhoz.

Vilmos és Harry herceg is szerepelnek majd a filmben, akik szintén beszélnek édesanyjukról és a halála utáni napokról, hetekről. "Amikor az embernek végig kell csinálnia egy ilyet, az csak úgy sikerülhet, ha közben nagyon gondosan vigyáz a pókerarcára. Mert ha nem, abból teljes szétesés lesz. Harry és én annyi idős korunkban szerencsére már jól értettük, mit jelent a kötelesség és a köz szolgálata" – mondta a trónörökös, Vilmos herceg, aki Lady Diana halálakor 15, Harry herceg pedig 13 éves volt. Harry herceg hozzátette: nagyon örül, hogy egyszer sem sírt nyilvánosan, hiszen van különbség a gyász mint kötelesség és a személyes gyász között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.