Jobb ember leszek: Peller Mariann szerint fontos a dicséret, csak ki kell nyitni a szívünket

Forrás: Facebook/Peller Mariann -
Peller Mariann örömszerzés kedvesség bók jobb ember leszek kampány 2019 Jobbemberleszek dicséret
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Peller Mariann úgy véli, nemcsak egy szülő-gyermek kapcsolatban, hanem felnőttek között is fontos a dicséret. A Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmának februári kihívásában is erre szeretnénk felhívni a figyelmet. A műsorvezető elmesélte, hogyan segített neki gyermekkorában a dicséret, a bókok és a biztató szavak, és hogyan teszi szebbé a családi életüket most.

„Visszagondolva, nem biztos, hogy a szüleink mindig jogosan dicsértek, főleg, ha a küllemünkről volt szó. De nem hazudtak nekünk, tényleg úgy gondolták, hogy mi úgy rendben vagyunk" – mesélte Peller Mariann, az Utazás a lelked körül című műsor háziasszonya, akit testvérével, Peller Annával sokat piszkáltak kisgyermekként az iskolában. Szüleik azonban a pozitív tulajdonságaikat igyekeztek hangsúlyozni dicséret formájában. A Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmának februári kihívása is a dicséretről szól, hogy kifejezzük érzéseinket, szebbé tegyük egy családtag, egy barát vagy akár egy idegen napját egy kedves bókkal.

Peller Mariannt és testvérét, Peller Annát sokat piszkálták kisgyermekként az iskolában Fotó: Szabó Gábor / Origo

Peller Mariannt az édesapja például akkor is meg tudta dicsérni, ha egyest vitt haza az iskolából azért, mert a dolgozatnál súgott a padtársának. „Úgy gondolta, hogy attól én még tudtam az anyagot, csak segíteni akartam valakinek, ezért pedig megbüntettek – mondta a műsorvezető, a Life.hu sztárzszerzője, akinek szülei átadták ezt a fajta pozitív szemléletet. – Igyekszem nem túlzásba vinni a saját gyermekeimnél, pedig alapvetően elfogult vagyok, és burokba zárnám őket, ha tehetném. Nem tudok nem dicsérő anya lenni" – nevetett a műsorvezető. Ám arra is figyel, hogy ne szidja őket, a kritikát is mindig pozitív megjegyzéssel társítja. Nem őket, hanem a szituációt jellemezi, amelyben épp nem tudták elérni a várt sikert. „De azt, hogy mennyire csinálom jól, majd csak felnőtt korukban derül ki" – tette hozzá Peller Mariann, akit gyermekkorában magabiztosabbá tett a szülei dicsérete, ám teljesen nem tudta elfeledtetni a bántást, amit az osztálytársaitól kapott. „Úgy gondolom, hogy az embert élete elején túlságosan is befolyásolják a külső visszajelzések. Mert milyenek vagyunk? Rögtön a rosszat vesszük észre, a negatív kritikával hamarabb tudunk azonosulni. Ilyenkor pedig úgy érezzük, hogy egészen apróra összementünk" – vélekedik Peller Mariann, az RTL Klub Reggeli című műsorának műsorvezetője.

Hangsúlyozta, hogy felnőttek között ugyanolyan fontosnak tartja a dicséretet, a bókokat, mint a szülő-gyermek kapcsolatban. „Nagyon hiszek ezekben az apróságokban, hiszen ez az udvarlásnak is egy része. Nyilván az elején még dicsérjük a másikat: de szép vagy, de jól nézel ki. Ám ahogy telik-múlik az idő, ezt sokszor elfelejtjük. Szerencsés vagyok, mert egy olyan férfival élhetek együtt, aki még mindig majdnem mindennap mond valami kedveset" – avatta be a Life.hu-t családi életébe a műsorvezető. Mint mondta: jó érzés neki, hogy a kedvese tényleg olyannak látja, amilyennek a bókokban lefesti őt. „Az ember megpróbálhatna ebből elhinni egy kicsit" – mosolygott Peller.

Peller Mariann felnőttek között ugyanolyan fontosnak tartja a dicséretet, a bókokat, mint a szülő-gyermek kapcsolatban Forrás: Facebook/Peller Mariann

„De a dicséretre én is kifejezetten figyelek. Legyen szó akár a mosogatógép bepakolásáról vagy arról, ahogyan a fiainkkal bánik. Édesapám is egy etalon, de rengeteget dolgozott, így nem tudott velünk elég időt tölteni. A férjem minden szabadidejét a gyerekekkel és velem tölti. Amikor kicsit kettesben vagyunk, ezt mindig megköszönöm, és elmondom neki. Azt gondolom, hogy ritkán adatik meg, hogy egy nőnek ilyen társa legyen. Mindenből kiveszi a részét, nem nyűgnek tekinti a gyerekeket és a teendőket. Szóval ilyen nyálasan létezünk mi" – mesélte Peller Mariann, aki azt tanácsolja, hogy a barátokon és a családtagokon kívül bátran dicsérjünk meg idegeneket is. „Csak kicsit ki kell nyitni a szívünket, és észre kell venni, hogy kik vesznek körül minket, és mi mindent csinálnak. Annyira egyszerű bókolni valakinek, hiszen mindenkiben van valami dicséretes" – ösztönöz Peller Mariann.

Ha szeretnél többet tudni a Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmáról, akkor kattints ide, és nézd meg, milyen feladatokkal készültünk a 2019-es évre. Ide kattintva csatlakozhatsz a Facebook-csoportunkhoz, ahol motiváljuk egymást, megosztjuk a tapasztalatainkat a havi kihívásokkal kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.