A mese kárpótlás és remény a gyermekvédelemben élő gyerekeknek

Forrás: Meseközpont Alapítvány -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mese kárpótlás és remény a gyermekvédelemben élő gyerekeknek

A mese kárpótlás és remény a gyermekvédelemben élő gyerekeknek

Adventi népmesék és legendák - 24 ünnepváró történet a világ minden tájáról

Már 23 000 gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban és számuk egyre nő. A családjukból kiemelt, traumatizált gyerekek alapvető hátránnyal indulnak az életben. Ezen enyhít a Meseközpont Alapítvány közös élményekkel, együtt töltött minőségi idővel, odafigyeléssel és mesével. Az Adventi népmesék és legendák című, idén már kereskedelmi forgalomban is kapható kötet ötlete is a mesélések alatt született.

Ma 23 000 gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban, a családból való kiemelés okai között - a közhiedelemmel ellentétben - csak ritkán szerepel a szülők elvesztése, legtöbbször a mélyszegénység, szülői elhanyagolás, bántalmazás, szülők bűnelkövetése, szülők alkoholizmusa vagy droghasználata áll a háttérben. Ezek a gyerekek többszörösen hátrányos helyzetűek, sokan erősen traumatizált állapotban kerülnek a gyermekvédelmi rendszerbe, ahol túlterhelt nevelők és nevelőszülők, kevés figyelem és folyamatosan változó környezet vár rájuk. Az átélt traumák feldolgozására sem idő, sem elég szakember nem áll rendelkezésre. Sokan bizonytalanok, bizalom-, önbizalomhiányban és súlyos kötődési zavarban szenvednek. Iskoláikat sokszor nem tudják befejezni, megbélyegződnek a társadalomban, és minimális esélyük van arra, hogy később teljes életet éljenek. „Hiányzó vagy megtépázott családi kapcsolataik szellemi-testi-lelki síkon egyaránt megsebzik őket. Nagyon sok munka vár ránk, ha ezeknek a gyerekeknek szeretnénk valódi esélyt adni az életben való boldogulásra.” – magyarázta Wirtz Ágnes, a Meseközpont Alapítvány kuratóriumi elnöke a témában rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Forrás: Meseközpont Alapítvány

Lelki támaszra van szükség

Az egyik legnehezebb kérdés, hogyan lehet az érintett gyerekeket lelkileg megerősíteni, önmagukba és a világba vetett hitüket visszaadni, elérni, hogy bízzanak másokban, elhiggyék, hogy az élet számukra is valódi lehetőség. A Meseközpont Alapítvány immár hatodik éve dolgozik azon, hogy a gyerekek lehetőségeket és új nézőpontokat kapjanak, helyreálljon az önmagukról és a világról alkotott képük, visszatérjen a hitük a világban és az emberekben. Az Alapítvány egyik legfontosabb eszköze a mesélés és az együtt töltött, sok-sok minőségi idő. A mese mintát ad emberi viszonyokra, szerepekre, a mesékben helyreáll a világ egyensúlya, segíthet a traumák feldolgozásában, történetté rendezi az eseményeket, bemutatja a világot mozgató erőket. A változás-visszaváltozás-átváltozás motívuma kompenzálhatja a kiszolgáltattoság-érzését. A történetek megmutatják, hogy egy problémából milyen út vezet a megoldás felé. „A mese a lélek mély rétegeiben hagy nyomot, ősi, szimbolikus, mágikus nyelven üzen felnőttnek és gyereknek, példaértékű problémamegoldó és életmintákat közvetít, kárpótol, kapaszkodókat nyújt, reményt ad.” – összegezte a mese erejének lényegét Bajzáth Mária, a Meseközpont Alapítvány szakmai vezetője.

Adventi népmesék és legendák

A Meseközpont Alapítvány gondozásában megjelent Adventi népmesék és legendák című kötetben található népmesék a világ legkülönbözőbb vidékeiről származnak. Lapp, eszkimó, magyar, szláv, ukrán történetek is olvashatók a könyvben, ami közös bennük, hogy a szeretetről, jócselekedetekről szólnak és megmutatják, hogy az emberek jók, vendégszeretők. A nehéz pillanatokban mindig betoppan valaki, aki segít a bajba jutottakon. A korábbi években az Alapítvány munkatársai nem ajándékokat, hanem meséket rejtettek az adventi naptár 24 zsákjába. Ennek olyan sikere volt, hogy idén a nagyközönség is olvashatja ezeket a meséket könyv formájában. A kötetet a Meseközpont Alapítvány szakmai vezetője, Bajzáth Mária válogatta. Az alapítvány a könyv eladásából befolyó minden bevételt a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekekre fordít.

Könyv adatok:

Cím: Adventi népmesék és legendák - 24 ünnepváró történet a világ minden tájáról

A kötetet összeállította: Bajzáth Mária

Ár: 3450 Ft

Kiadó: Meseközpont Alapítvány

Oldalszám: 96 old.

Kötészet: keménykötésű, színes

ISBN: 978931234497

Minden könyvesboltban és nagyobb áruházban elérhető

Videó:

Meseközpont Alapítványról - A Meseközpont Alapítvány egyik célja, hogy hosszútávú, egyénre szabott programjaival a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek valódi esélyt teremtsen, hogy egészséges, boldog felnőttek legyenek. Az Alapítvány nem közvetlen anyagi segítséget nyújt, hanem olyan élményekkel és tapasztalatokkal gazdagítja a gyerekeket, amelyekből táplálkozhatnak, erőt meríthetnek. A közös programokon egyéni figyelmet, minőségi, sok időt kapnak a gyerekek. Fő tevékenységei közé tartoznak a nyári táborok Paloznakon és az önkéntes mesélő hálózat építése Budapesten és Miskolcon. Sok elismert szakember, és még több lelkes, felkészült, elkötelezett önkéntes mesélő és egyetemisták segítik az Alapítvány munkáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.