Könnyedén beléphet a milliomosok táborába

Forrás: Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége -
pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kényelmes nyugdíjas évek, amikor nem kell azon görcsölnünk, hogy miből fizetjük be a számlákat vagy el tudunk-e utazni egy hétvégére kikapcsolódni – sokan vágynak erre. Pedig nem kellene, hogy a gondtalan időskor elérhetetlen vágyálom maradjon, anyagi biztonságunkért és egészségünk megőrzéséért sokat tehetünk. Sokan pedig már tettek is érte: milliós a jelenlegi önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagok tábora.

Akik ma önkéntes nyugdíjpénztárakkal takarékoskodnak már átlagosan több mint 1 millió forintos vagyonnal rendelkeznek. Egyre többen gondolkodnak ugyanis tudatosan és hisznek benne, hogy érdemes a nyugdíjra gondolniuk.

Forrás: Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége

Segítenek a pénztárak

Közhelynek hangzik, de mindenkinek fontos az egészsége és annak megőrzése, illetve a gondtalan időskor. Így azzal is érdemes időben elkezdeni foglalkozni, hogyan teremtjük majd meg az anyagi biztonságot időskorunkban. Szerencsére ma már egyre többen gondolkodunk előre: a magyarok 55 százaléka spórol a nyugdíjas éveire, szemben a tavalyi 48 százalékkal és a 2015-ös 37 százalékkal – ez derül ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége által készített kutatásokból. Ez ugye azt jelenti, hogy 2015-ben még 10 emberből alig 4-en takarékoskodtak, ma viszont már 10 emberből több mint 5-en teszik ugyanezt. Persze az sem mindegy, hogy hogyan előtakarékoskodunk. Erre valók például az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak.

Mit tudnak a pénztárak?

Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak évek óta bizonyítják eredményeikkel, hogy nagyon jó gazdái a tagok pénzének. A már említett kutatás alapján emellett a válaszadók ezt a takarékoskodási formát tartják a legkevésbé költségesnek. És nem alap nélkül. Az elmúlt másfél évtized alatt kevesebb, mint felére csökkent az önkéntes nyugdíjpénztári díjterhelési mutató értéke. Ebből a szempontból is kiválóan szerepelnek tehát a pénztárak. Ráadásul hihetetlenül egyszerű a belépés, azaz minimális adminisztrációval megkezdhető az öngondoskodás. Szintén nem mellékes, hogy évente 20 százalékos, akár 150 ezres adókedvezmény is jár a kasszákba egyénileg befizető tagoknak.

Forrás: Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége

Segít a munkáltató

Persze vannak, akik szeretnének takarékoskodni, de úgy érzik, nem fér bele a büdzséjükbe az, hogy még félre is tegyenek. Ugyancsak sokan vannak azok is, akik félre szoktak tenni valamennyit, de szívük szerint többet szánnának erre. Elég sokan gondolkodnak így: a dolgozó magyarok 71 százaléka szerint többet kellene megtakarítania, mint amennyit most meg tud spórolni a nyugdíjas éveire és az egészségének megőrzésére. Nekik segíthetnek a munkáltatók, tehát a cégek, szervezetek, intézmények, ahol dolgoznak.

A munkáltatók ugyanis befizetéseikkel akár jelentősen is hozzájárulhatnak a pénztári tagsághoz, ezzel is növelve az egyes tagok számláin megspórolt összeget. Természetesen az ÖPOSZ kutatása ebben a témában is megkérdezte az embereket, akik szívesen látnák a közvetlen állami támogatást, a munkáltatók (további) ösztönzését. Közvetve ezzel azt is kimondták, szívesen látnák, ha az állam segítséget nyújtana ahhoz, hogy a munkáltatójuk segítségével alapozzák meg a nyugdíjas éveiket és őrizzék meg az egészségüket.

Ráadásul most kiemelkedően fontos időszak jöhet. A kormány pénzügyi tudatosságot fejlesztő stratégiát tervez, ami a mainál is szélesebb kör számára világíthatja meg többek között az öngondoskodás jelentőségét. Az ÖPOSZ pedig arra készített egy javaslatot, hogy a munkáltatókat a mainál jobban ösztönözze a rendszer arra, hogy támogassák a dolgozók pénztári megtakarításait, ugyanakkor az egyéneket is érdekeltté tegye az előtakarékosságban. Ezzel ugyanis emberek millió léphetnének az öngondoskodók rendkívül elégedett táborába.

Megjegyzés: A cikkben idézett kutatást az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége megrendelésére az NRC készítette. A kutatás fókuszában a nyugdíjcélú és egészségügyi öngondoskodás megítélése és gyakorlata állt. Az 1000 fő megkérdezésével készült kutatás célcsoportja a 18-59 éves gazdaságilag aktív lakosság volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.