A függőség húsz titkos jele

drog alkoholizmus szenvedélybetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem is olyan egyszerű felismerni, ha valamelyik családtagunk vagy barátunk alkohol- vagy drogfüggő. A sztereotípiákkal ellentétben a legtöbb függő igen jól képes titkolni szenvedélyét, mivel a szégyen, a zavar és a következményektől való félelem igen erős motivációt jelent. Számos esetben a függő személy nem is akarja elismerni függőségét.

Sajnos sokszor nem derül fény a függőségre a tragédia, például egy ittas vezetés miatti baleset vagy egy túladagolás bekövetkeztéig. Ha ismerjük a függőség titkos jeleit, nem hibáztathatjuk magunkat, hogy miért nem vettük észre: valami baj van.


Forrás: sxc.hu
Forrás: sxc.hu


1. Elszabaduló fogyasztás


Idővel kialakul az alkohollal és a kábítószerrel szembeni tolerancia, így az érintettek egyre gyakrabban és egyre nagyobb mennyiségben fogyasztják a szert. A gyógyszerfüggők pedig egyre változatosabb kifogásokat találnak ki és képesek akár több orvost is felkeresni a receptekért.


2. Bújócska a ház körül


Az alkoholproblémával küszködők jelentős része dugdossa az üvegeket, ugyanígy a gyógyszerfüggők és a kábítószerfüggők is szeretik elrejteni a tablettákat és porokat. Ha valaki furcsán felháborodik, hogy be merészeltünk hatolni egy adott területre vagy szobába, jó eséllyel titkol valamit.


3. Titokzatos eltűnések


A függőségben szenvedőknek több pénzre van szükségük, így ha rendszeresen eltünedezik pénz vagy egy-egy érték, például egy fényképező vagy ékszer, elkezdhetünk gyanakodni. A függőknél egy idő után eltűnik a bűntudat és a lelkifurdalás és bármit eladnának, aminek az árából gyógyszert vagy kábítószert vehetnek.


4. Alapozás egyedül


Az alkoholisták gyakran már azelőtt isznak otthon, hogy találkoznának a barátaikkal, így úgy tűnik, nem isznak többet, mint a többiek. Ennek oka az, hogy nem szeretnének kitűnni a tömegből, viszont a tolerancia miatt jóval több alkoholra van szükségük.


5. Trükkök és manipulációk


Az alkoholisták legtöbbször keveset isznak társaságban, de előtte és utána belehúznak. A drogokkal kísérletező fiatalok gyakran mondják azt, hogy valamilyen könnyű drogot fogyasztanak, miközben kemény droggal próbálkoznak. A függők kiválóan manipulálják családtagjaikat azzal, hogy mást mondanak az egyiknek, mint a másiknak, gyakran féligazságok formájában.


6. Pénzzavar


A kábítószerek nagyon sokba kerülnek, ugyanez igaz a heti négyszeri bulizásra is. Ha családtagunk nem is nyitja fel a számlákat tartalmazó leveleket vagy hirtelen elkezdi a dolgait internetes aukciós oldalakon árulni, holott ez korábban nem volt szokása, legyünk résen. A kokain vagy speed hatására a függő költekezni kezdhet, míg az alkohol szerencsejátékra buzdíthat. Az is gyanús, ha valaki folyton kölcsönkér vagy engedély nélkül használja családtagja hitelkártyáját.


7. Tiszta víz


A vodka azért lett az alkoholisták kedvence, mert színtelen, továbbá úgy adható üdítőkhöz és gyümölcsléhez, hogy nem változtatja meg annak színét vagy szagát. Gyanús, ha valakinek hirtelen a vodka lesz a kedvenc itala, de leleplezheti a függőt az is, ha megkóstoljuk az illető kávéját vagy üdítőjét.


8. Megbízhatatlanság


A függőségben szenvedők egy idő után elkezdenek megfeledkezni a megbeszélt találkozókról, a fontos eseményekről, például egy születésnapi ünnepségről, továbbá elkésnek a munkából vagy iskolából. A függőség elrejtése is időigényes: nemcsak a szert kell beszerezni, de el is kell rejteni az árulkodó jeleket.


9. Beszűkült világ


A függőség súlyosbodásával általában elveszik az érdeklődés a korábban örömöt jelentő tevékenységek és hobbik iránt. Ha valakit már nem érdekel a sport vagy a barátokkal való együttlét, általában annak a jele, hogy valami nincs rendben. Esetleg érezhetjük azt, hogy az illető már nem önmaga. A függőknek gyakran ok nélkül átalakul a napirendje is, hogy kitérjenek a családtagok, barátok és kollégák útjából.


10. Varázsüvegek


Ha úgy tűnik, hogy egy italosüveg sohasem fogy ki, kóstoljunk bele: az alkoholisták gyakran vízzel pótolják az elfogyasztott mennyiséget. Sokan emellett a kuka mélyére rejtik az üres üvegeket, hogy a szomszédok ne szólják meg őket.


11. Fogyás


A metamfetamin, a kokain és más stimulánsok hatására a szerhasználók úgy érzik, akármeddig elvannak evés nélkül, néhányuknál az étvágy is megszűnik. Ennek eredménye természetesen a gyors fogyás, ezt azonban gyakran nem tartják aggasztónak, mivel társadalmunkban a súlyvesztésre pozitív dologként tekintenek.


12. Tisztaságmánia


Ha valaki folyton rágózik vagy cukorkát szopogat, lehet hogy az alkoholszagot próbálja elrejteni. Ugyanez igaz a túlzott szájvíz- és kézkrémhasználatra is. A szárítógépbe való illatosító kendőket pedig arra használhatják, hogy elrejtsék a ruhák füstszagát. A gyorsan fogyó szemcseppel a vörös szemeket próbálják leplezni.


13. Állandó fürdőszobalátogatás


A gyógyszerfüggők egy idő után nem restek mások fürdőszobájában is gyógyszerek után kutakodni, így túl gyakran mennek ki a mosdóba, a szekrénynyitogatás zaját pedig a víz csobogásávsal próbálják meg elfedni.


14. Hangulati zavarok


Aki élt már együtt függővel, valószínűleg azt mondja, olyan volt, mintha egy érzelmi hullámvasúton ülne. A függőségben szenvedők hangulata akár percek alatt alakulhat át nyugodtból agresszívbe, gyakran különösebb magyarázat nélkül. Ha valaki például túl sok füvet szív, úgy tűnhet, hogy nagyon laza és le van lassulva, a valóságban azonban károsodott a gondolkodása és képtelen józan ésszel döntéseket hozni vagy azokhoz tartani magát.


15. Álomkór


Az alkohol és számos gyógyszer, valamint kábítószer nyugtató hatású, így az ellazulás mellett rendkívül mély alváshoz is vezethet. Ha valaki indokolatlanul elalszik napközben és nehezen ébred, figyeljünk oda rá. A túlzott alvás emellett a serkentőszerek túladagolása után is bekövetkezhet, ilyenkor az illető rendszerint óriási étvággyal ébred.


16. Végtelen fájdalom


A vényköteles gyógyszerek manapság a leggyakoribb függőséget okozó szerek közé tartoznak, a függők pedig gyakran panaszkodnak különböző fájdalmakra, hogy hozzájussanak a gyógyszerhez. A leggyakoribb ilyen "panasz" a hátfájdalom, mivel az nehezen ellenőrizhető és könnyebben hihető. Sok gyógyszerfüggő több orvost is felkeres vagy arra panaszkodik, hogy egyes szerek nem hatnak. Az is gyanús, ha valaki azt állítja, fájdalmát csak kábító hatású szer tudja enyhíteni.


17. Betegség ok nélkül


A függőségben szenvedők gyakran jelentenek beteget, hogy ne kelljen munkába menniük, általában valamilyen gyomorrontásra, fejfájásra, hasmenésre vagy arra panaszkodnak, hogy "kiment a derekuk". Megvonási tünetként jelentkezhet fáradákonyság, erőtlenség és lehangoltság is. Ha megkérdőjelezzük tüneteiket, az érintettek gyakran ingerlékennyé és dühössé válnak.


18. Paranoia és pánikrohamok


A paranoia bárkinél előfordulhat, aki füvet szívott, de számos más szer és az alkohol hatására is kialakulhat. A pánikrohamokért főleg a stimulánsok felelősek. A függőség hatására akár a személyiség is megváltozhat, az alkoholistákban és kábítószerfüggőkben kialakulhat szociális szorongás és megpróbálják elkerülni a nagyobb társaságot.


19. Mese habbal


Aki drámaian bizonygatja, hogy nem iszik, valószínűleg alkoholproblémával küszködik. A függőség hatására romlik a memória és akár ki is törlődhetnek emlékek, az ezek helyén támadt űrt pedig kitalált történetekkel töltik ki. A gyógyszerfüggők még arra is képesek, hogy egy gyermeket vagy idős családtagot vigyenek el az orvoshoz és azt állítsák, nekik van szükségük a fájdalomcsillapítóra.


20. Mások hibáztatása


Az alkoholisták és szerfüggők általában másokat tesznek felelőssé állapotuk miatt, mindig más a hibás. Ennek hatására a békés családi élet háborús övezetté változhat, de a konfliktusokért mindig valaki mást okolnak.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.