immunrendszer egészség tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindent megteszel, hogy elkerüld a téli betegségeket? És vajon azt gondoltad volna, hogy elég a megfelelő ételeket az asztalra tenni ahhoz, hogy az immunrendszered csúcsformában legyen, és elbánjon a kórokozókkal?

A rendszeres kézmosás és a náthás puszik elkerülése persze nem árt, de megfázásügyben a döntő szó mégis csak az immunrendszeredé: ha képes megvédeni a kórokozóktól, akkor jóval kisebb a veszélye, hogy az autóbuszon tüsszögő utastárs rád ragasztja a vírusait. A belső védekező rendszert pedig legjobban úgy erősítheted, ha változatosan táplálkozol. Íme 8 étel és ital, amit mindenképp érdemes rendszeresen fogyasztani.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



1. Tea

Persze nem mindegy, milyen teát iszol. Egy angol kutatás szerint napi 5 kisebb csésze kamillatea hatására két héten belül magasabb lesz a vérben az antibakteriális hatásukról ismert növényi polifenolok szintje, és ez a teázás elhagyása utáni két hétig így is marad. A kamillatea más hatóanyagai pedig stresszcsökkentő hatásúak.

2. Zabpehely

A makrofágoknak nevezett falósejtek, amelyek felismerik és bekebelezik a szervezetbe került idegen anyagokat, az immunrendszer "kommandósai". Ám segítség nélkül az ő osztaguk sem boldogul - az üzemanyaguk a rostdús élelmiszerekben található béta-glükán. Épp ezért érdemes gyakran zabpelyhet reggelizni.

3. Saláta öntettel

Salátát ebédelni hasznos dolog, de a teljesen zsiradékmentes öntet tönkreteheti az egészet. Amerikai kutatók megfigyelték, hogy azoknak a résztvevőknek a szervezetében, akik zsírmentes öntettel kérték a zöldségeket, számos immunerősítő vegyület, például a karotinoidok, egyáltalán nem szívódott fel. Válassz inkább olyan öntetet, amelyben van egy kevés egészséges zsiradék, például olíva- vagy dióolaj. Magvakkal is érdemes megszórnod a salátádat.

4. Joghurt

Ez a zsírszegény fehérjeforrás rendkívül gazdag a cisztein nevű aminosavban, amely a szervezetben egy glutation nevű antioxidáns vegyületté alakul. Ez az antioxidáns képes megvédeni a testet a baktériumoktól és vírusoktól. A joghurt tetején képződő savó is gazdag fehérjében, így a legjobb, ha nem öntöd le, hanem visszakevered a fehér masszába.

5. Paradicsom

Egy amerikai vizsgálat szerint azok, akik gyakran esznek paradicsomot, könnyebben maradnak egészségesek, ugyanis fehérvérsejtjeiket 38 százalékkal kevésbé károsítják a szabadgyökök. A kutatók szerint ez elsősorban a likopin nevű antioxidánsnak köszönhető, amelyből a főtt paradicsomban még a nyersnél is több van.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



6. Sportitalok

Az ásványi anyagokban gazdag sportitalok a kutatások szerint az immunrendszeredet is formában tartják. Egy vizsgálatban 10 triatlonistával itattak az edzés során minden 15 percben egy kis adag sportitalt. A rendszeresen elvégzett vizsgálatok szerint ilyenkor sokkal jobb volt az immunrendszerük reakciókészsége, mint azokon az edzéseken, amelyeken placebót kaptak.

7. Vörösbor

Egy pohárka bor (szigorúan csak mértékkel fogyasztva) nemcsak a szíved egészségét védi, hanem az emésztőrendszeredét is. Egy új amerikai kutatás szerint ugyanis a bor képes elpusztítani az ételmérgezések három leggyakoribb kórokozóját, az E.coli, a liszteria és a szalmonella baktériumokat. A vizsgálat szerint minden borfajta rendelkezik ilyen hatással, de a legjobb a vörösbor.

8. Paprika

A kapszaicin, amely a csípős paprika erejét adja, kiváló immunerősítő. Egy kísérletben a kapszaicinban gazdag étrenden élő egereknek három hét után sokkal több antitesttermelő sejtjük volt, mint azoknak az állatoknak, amelyek nem kaptak ilyesmit. A több antitest pedig egyértelműen kevesebb megfázást jelent, elő hát a csípős, fűszeres ételekkel!

Horváth Gabi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.