Nagy kínai egészséghoroszkóp

kínai horoszkóp egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészség a legbecsesebb kincs, nem vélekednek erről másképp a Távol-Keleten sem. Kínai horoszkópodból kiderül, hogy milyen betegségekre lehetsz hajlamos, hogyan előzheted meg a megbetegedéseket, és mivel tarthatod magadat csúcsformában.

Istockphoto
Istockphoto

Patkány

A legnagyobb veszélyt számodra az jelentheti, ha túlhajtod magadat. Erre ráadásul abszolút hajlamos is vagy, ritkán mondod, hogy elég! Akár munkáról, akár sportról van szó. Így különösen a szív- és keringési rendszered van veszélyben, de sportsérülésektől is gyakran szenvedsz. Ennek ellenére semmiképpen sem beszélünk le a rendszeres testmozgásról - úgysem fogadnád meg a tanácsot. Ha azonban mértékkel sportolsz, alaposan bemelegítesz előtte és gondosan nyújtasz utána, azzal nemcsak az erőnlétedet javítod, hanem a szívedet is edzed. A munkamániád és maximalizmusod miatt gyakran elhanyagolod az evést és az ivást, így emésztési problémáid is lehetnek. Igyekezz ezért egészségesen táplálkozni! Mivel nem vagy igazi müzlirajongó, válaszd a mediterrán, például az olasz konyha kevésbé nehéz fogásait.

Bivaly

A legnagyobb kockázatot számodra a kényelmes életmódod jelenti. Ráadásul salátaőrültnek is nehezen nevezhetnénk, nassolni viszont annál jobban szeretsz. Így fennáll annak a veszélye, hogy elhízol, a (jelentős) súlyfelesleg pedig számos betegség kiváltója lehet a magas vérnyomástól, a szív- és érrendszeri zavarokon át a cukorbetegségig. Ha nem elég erős az akaratod az életmódváltásra, fordulj szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatok után a megfelelő szakértőkhöz küld - például dietetikushoz és személyi edzőhöz. Ha ők megszerettetik veled az egészséges étkezést és a testmozgást, akkor a későbbiekben az életed részévé válik és megszűnik a rizikó. Hiszen amiért rajongsz, azt akár egész nap tudnád csinálni - lustaság sutba dobva.

Tigris

Számodra a legnagyobb rizikót a sérülések és a balesetek jelenthetik, hiszen állandóan mozgásban vagy, sőt, inkább rohanásban, rengeteget beszélsz, általában több dolgot csinálsz egyszerre. Így könnyen megfeledkezel a bemelegítésről vagy a nyújtásról, és máris mehetsz a sportorvoshoz, aki már küld is a sebészetre vagy más szakorvoshoz. A számtalan törés, ficam és húzódás ellenére is maradsz a sport őszinte híve, amiért őszinte elismerés jár neked. A nagy sietség miatt a hűvös évszakok egy részét ágyban töltöd, hiszen a sapka-sál-kesztyű trió általában otthon melegszik, amíg te a hidegben pörögsz. Így a vírusok és a felső légúti betegségek gyakori vendégek nálad, sokszor a hangod is elmegy. A rekedtség és az orvosilag előírt némaság - ágynyugalommal tetézve - számodra maga a pokol.

Nyúl

Neked a legnagyobb veszélyt nem a túlsúly, hanem az alultápláltság okozhatja. Egészséges életmódot folytatsz, sőt túlzásokba esel. Addig hajtod magadat, amíg teljesen ki nem merülsz. Ehhez a fokozott életvitelhez pedig nem mindig elég a te (rendszertelen) salátaétkezésed. Pláne ha még keményen sportolsz is. Ne feledd, a túl kevés étkezés éppen annyira egészségtelen, mint a határtalan habzsolás. Ha nem eszel eleget és valamilyen fontos tápanyag kimarad az étrendedből - súlyos hiánybetegség alakulhat ki, például angolkór vagy skorbut, de emésztési rendellenességek is felléphetnek. Ha pedig a folyadékfogyasztásod hagy kívánnivalót maga után, akkor számolj a rendszeres fejfájással és a kiszáradás veszélyeivel is.

Sárkány

Számodra a legnagyobb rizikót a torkosságod jelentheti, ez az Achilles-inad. Szinte a jelmondatod a zsíroshús-fogyasztás. Ha valaki több zöldség és gyümölcs evését javasolja, kikéred magadnak, nem vagy te nyúl vagy kecske, de még csak ló sem. Így a vitaminpótlás mindig nagy feladat neked, ha egyáltalán foglalkozol ilyesmivel. A sport szerinted jó dolog - meg is nézel minden jelentős sporteseményt a tévében, hiszen a sportolók klassz pasik. Ha el szeretnéd kerülni a kisebb-nagyobb betegségeket - a fertőzésektől a súlyos megbetegedésekig -, mindenképpen meg kell erősítened a szervezetedet, sok vitaminnal, ásványi anyaggal és egészséges rostokkal, a sportot pedig aktívan kell beépítened a mindennapjaidba.

Istockphoto
Istockphoto

Kígyó

Te vagy talán a legjobb helyzetben, ami a betegségeket és az egészségügyi kockázatokat illeti. Nagyon sokat foglalkozol a táplálkozásoddal, ami szinte hibátlannak mondható. A lustaságodat is le tudod győzni, ha testmozgásról van szó, igazán sportos alkat vagy, rendszeresen és változatosan edzel, újabb piros pont. Problémát jelenthet azonban, hogy te mindezt nem egészségügyi megfontolásból, hanem hiúságból csinálod, számodra az első a szépség és a jó alak. Így előfordulhat, hogy koplalsz kicsit vagy túledzed magadat, amiért fekete pont jár. Nem beszélve a vakmerőségedről, hiszen bármilyen vízhajtó, hashajtó, zsírégető és fogyasztó csodaszert hajlandó vagy kipróbálni, és ezek néha több kárt okoznak, mint hasznot! Mellékhatásként akár súlyos betegségek és szövődmények is felléphetnek!



Számodra a legveszélyesebb a nyugtalanságod, képtelen vagy lazítani, pihenni, relaxálni. Vagy a kezed jár, vagy a lábad, vagy az agyad, vagy mindhárom. Ha nem lassítasz, ez a fokozott tempó hamar súlyos betegségekhez vezet, keringési, idegrendszeri betegségek, szívproblémák, nem beszélve az emésztési gondokról, gyomorfekélyről. És ne felejtsd el, hogy a rák egyik legnagyobb rizikófaktora a stressz! Ha ezt el akarod kerülni, akkor először is többet kell pihenned! Másodszor meg kell tanulnod kezelni a feszültséget, erre remek megoldás a meditáció vagy a jóga, a futás és bármilyen sport. És a játék, a közös családi és baráti programok. Ha pedig túl sok ennyi nyugalomból, egy kis extrémsport is felszabadító lehet!

Kecske

Számodra a legnagyobb veszélyt kicsapongó életmódod jelenti. Ha módfelett szeretsz bulizni, az bizony megárthat, még akkor is, ha emellett keményen edzel és szigorúan diétázol - sőt, akkor árt csak igazán. Neked bakfitty, ha minden nap csak salátát ehetsz, kifejezetten élvezed. Sport nélkül sem zárhatsz egyetlen napot sem, nagyon fontos neked a jó erőnlét. De mivel napközben tökéletesen egészséges életmódot folytatsz, úgy érezheted, megengedheted magadnak, hogy két végén égesd a gyertyát. A szórakozásról semmiképpen sem szeretnénk lebeszélni, a lazítás, a gőz kiengedése nagyon fontos. Az állandó éjszakázás, a kevés alvás, a rendszeres alkoholizálás és dohányzás felemészti a szervezeted erőtartalékait, meggyengül az immunrendszered, és a kisebb-nagyobb betegségek könnyen átjáróháznak nézhetek!

Majom

Számodra a legnagyobb rizikót a rendszertelen életmódod jelenti. Ha sportolsz, fitt vagy, ha nem, sokkal többet vagy beteg és könnyen szaporodnak a zsírpárnáid is. Nem vigyázol igazán magadra, az immunrendszered gyakran romokban hever, így szinte többször fázol meg és fel, mint ahányszor egészséges vagy. Mivel egyéb fontos tennivalóid miatt rendszeresen elhanyagolod az ivást és az evést, szinte mindig van valamilyen panaszod. Vagy a fejed fáj, vagy a hasad. Előbb-utóbb azonban eljön az életedben az a nap, amikor elhatározod, hogy megváltozol, és odafigyelsz ezekre az apróságokra. Mivel nagyon szereted a bulikat, a dohányzással és az alkohollal is meggyűlhet a bajod, ennek ellenére nem válik belőled szenvedélybeteg - szerencsére még ehhez sem vagy elég kitartó személyiség.

Kakas

Kitartásod és makacsságod hozhatja rád a bajt, egészségtéren is. Te ugyanis csak a legvégső esetben vagy hajlandó orvoshoz fordulni. Például, amikor már annyira fáj a fogad, hogy majd' megőrülsz. Vagy amikor már teljesen legyengültél a magas láztól. Ugyanakkor a hipochondriára is hajlamos lehetsz, egyes tüneteket véresen komolyan veszel, és olykor egy náthába is "bele tudsz halni". Nem hiszel sem a csodaszerekben, sem az alternatív orvosi gyógymódokban, csak abban, ami receptre kapható. Pedig kisebb megbetegedések esetén akár gyógyteákkal is kúrálhatnád magadat orvosságok helyett. Ha az egészséges életmód megszállottja vagy, akkor szinte aszkétikusan élsz és étkezel, a kemény edzések pedig meg sem kottyannak neked.

Istockphoto
Istockphoto

Kutya

Szerencsés alkat vagy, nem vagy hajlamos a súlyosabb betegségekre. Ha egészségesen élsz, kiegyensúlyozottan táplálkozol és rendszeresen edzel, hosszú és nagyobb betegségektől mentes élet várhat rád. Hajlamos lehetsz azonban a finom falatok túlzott élvezetére, ha szereted a nehéz ételeket és italokat, ezekből pedig nap mint nap degeszre tömöd magadat, elhízhatsz. A felesleges kilók ráadásul egészségügyi kockázatot rejthetnek, például vérnyomásproblémákat vagy szívbetegségeket. Ezért ha van némi súlyfelesleged, de magashegyi túrára vagy vadvízi evezésre indulnál, előbb feltétlenül beszéld meg a veszélyeket a háziorvosoddal.

Disznó

A legnagyobb egészségügyi rizikót a falásmániád jelentheti, a testmozgást viszont nem annyira űzöd szívesen. Sosem számolod a kalóriákat, mindent megeszel, ami eléd kerül. Ráadásul elég kényelmes is vagy, fitnesz-DVD helyett inkább könnyes-megható filmeket nézel, közben persze majszolsz rendesen. Hacsak nem változtatsz ezen, előbb-utóbb emésztési panaszaid lehetnek, de ételallergiára is hajlamos lehetsz. A súlyfeleslegedtől - pláne, ha jelentős - pedig szabadulj meg mihamarabb, az évek múlásával ugyanis ez egyre nehezebb lesz. Mindenképpen kíméletes diétát és testmozgást válassz, a kemény edzést és fogyókúrát amúgy sem neked találták ki, ráadásul nem is olyan hatásosak, mint a lassabb, de biztosabb módszerek.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.