Gondoltad volna? A központi fűtés kövérít!

kövér meleg fűtés elhízás kényelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A télen túlságosan felfűtött házak hozzájárulhatnak az elhízás terjedéséhez az Egyesült Államokban és más fejlett országokban - állítja egy új brit tanulmány, mely az Obesity Reviews folyóirat legutóbbi számában jelent meg.

Ha kevés időt tölt valaki a hidegben, akkor minimálisra csökken a test melegen tartásához szükséges energiafelhasználás, így a testsúly megtartása is zavart szenvedhet. A test hőtermelő képessége is visszaesik.

Istockphoto
Istockphoto


A kutatók felfedezték, hogy az Egyesült Államokban illetve az Egyesült Királyságban emelkedett az a hőmérséklet, amire a lakásokat felfűtik télen. Ez azt jelenti, hogy az emberek több időt töltenek magasabb hőmérsékleten. "Egyre több időt töltünk a házban, szinte mindenhol elérhető a fűtés és a légkondicionálás, egyre magasabbak az elvárások a kényelem szempontjából, ezzel pedig egyre kisebb sávban mozog az a hőmérséklet-ingadozás, amit el kell viselnünk. Kevesebb időt töltünk enyhe hőmérsékleti stressz alatt, vagyis kevesebb energiát használunk el. Ez hatással lehet az energia-egyensúlyra, és végső soron a testsúlyra, az elhízásra is" - mondta el a szerző, Fiona Johnson, az UCL epidemiológiai és közegészségügyi tanszékének kutatója.

"Az elhízás genetikai okait boncolgató kutatásokkal ellentétben a környezeti faktorokkal foglalkozók inkább a diétára és a mozgásra összpontosítottak, melyek kétségkívül a fő tényezők. Lehetséges azonban, hogy más környezeti összetevők, mint például a téli belső hőmérséklet is szerepet játszanak. Ez a kutatás épp ezért újabb stratégiák kidolgozásához adhat ötletet, a járványos méreteket öltő elhízás visszaszorítása érdekében" - tette hozzá a kutatónő.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



A 125 kilós férfi azért hízókúrázik, hogy elég kövér legyen a műtéthezhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110202-a-125-kilos-ferfi-azert-hizokurazik-hogy-eleg-kover-legyen.htmlŐ a leggyönyörűbb kövér lány Izraelben/lifenetwork/lifemagazin/20110118-o-a-leggyonyorubb-kover-lany-izraelben.html127 kilót fogyott a világ legkövérebb embere! Döbbenetes videóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-127-kilot-fogyott-a-vilag-legkoverebb-embere-foto.html215 kilós Nagy-Britannia legkövérebb tinilányahttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/testkultura/20101104-215-kilos-nagybritannia-legkoverebb-tizenedzsere.htmlÍgy öregszik a pasik péniszehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.htmlÍgy lesz a női nemi szerv egyre csak kívánatosabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110114-igy-lesz-a-noi-nemi-szerv-egyre-csak-kivanatosabb.htmlDöbbenetes ikerpár: a szépség és a szörnyeteg - fotóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110125-egypeteju-ikrek-genetikai-rendellensseggel.html



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.