A legújabb őrület: gyógyulj mínusz 130 Celsius fokon!

2011.02.13. 8:45

Nagy-Britanniában egyre népszerűbbé válik az úgynevezett krioterápiás kezelés. Az erre a célra szolgáló helyiségben fogvacogtató mínusz 130 Celsius fok van, míg a Földön valaha mért legnagyobb hideg mínusz 89 fok. Valóban olyan jó hatásai vannak a kezelésnek, mint azt hívői állítják?

Az újságok szerint Tony Blair volt miniszterelnök is többször meglátogatta a Hertfordshire-ben található Champneys szépségfarmon üzemelő krioterápiás kamrát, hogy lazítson egy kicsit. A módszer hívei szerint a krioterápia számos betegség esetén hasznos, a sportsérülésektől kezdve a pikkelysömörön át a depresszióig, sőt a narancsbőr ellen is hatásos. Egyes szklerózis multiplexben szenvedő betegek azt állítják, a gyógymód enyhíti tüneteiket.

lifeofmillennium.com

Boldogsághormon szabadul fel


"A krioterápiás kamra épp fordítva működik, mint a szauna" - magyarázza Renata Zejer, a terápiás részleg vezetője. "A hideg levegő hatására szervezetünk védekező üzemmódra vált: a vér a végtagokból a fontosabb szervekbe áramlik. A kamra elhagyásakor ennek ellenkezője játszódik le, miközben az agyban boldogsághormon, azaz szerotonin, továbbá endorfin szabadul fel."

A kezelés mindössze három percig tart, és bármikor meg lehet szakítani. Fájdalomérzet nincs, mindössze a hideget érzed. Legrosszabb esetben szédülhetsz, de Zejer azt tanácsolja, ilyenkor próbálj meg lazítani. Mozogni kell, de nem túl élénken. Egyébként is, először az úgynevezett akklimatizációs kamrában kell tartózkodni fél percig, ahol mínusz 60 fok van.

A szaunával ellentétben itt védőöltözetet is viselhetsz: bolyhos pamut alsóneműt, kesztyűt, térdzoknit, fejpántot, orr- és szájvédő maszkot, továbbá pólót is fel lehet venni. A védőöltözet segítségével megelőzhetők a végtagok fagyási sérülései, a test mégis eléggé le tud hűlni ahhoz, hogy a krioterápia hatékony legyen.


Az orrodról már jégcsapok lógnak


A terápiás kamra padlója betonból van, falait világos faburkolat borítja. Szól a zene, hogy elvonja a figyelmet a hideg okozta kellemetlenségekről. Orrodról már jégcsapok lógnak, a lehelleted megfagy, mégis úgy érzed, voltál már hidegebb helyen is - talán azért, mert tudod, három perc múlva véget ér az egész. A legnehezebbek az utolsó másodpercek.Az előtérben 20 fok van, de úgy érezheted, mintha a tűző karibi napsütésben izzadnál. Amikor azonban leveszed a kesztyűt és a fáslit a karodról és megérinted, nem érzel semmit. Mintha egy halott idegen karját érintenéd. Libabőrös leszel és kipirulsz, vénáid kitágulnak, vagyis a vér visszaáramlik a végtagokba. Úgy érzed, mintha a föld felett lebegnél, az érzés sokkal intenzívebb, mint egy aerobikóra után. Tele vagy energiával és lelkesedéssel, ez furcsamód 24 óra elteltével is kitart.

LIFE MAGAZIN: HIDEGTERÁPIA


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!
Szappant és mosóport eszik egy 19 éves amerikai lány - fotóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110208-szappant-es-mosoport-eszik-egy-19-eves-amerikai-lany-.html Belehalt a zuhanyzásba - a szülőket gyilkossággal vádoljákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110209-belehalt-a-zuhanyzasba-a-szuloket-gyilkossaggal-vadoljak.html Te is a macskáddal alszol? Házikedvencektől elkapható veszélyes betegségekhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110208-te-is-a-macskaddal-alszol-hazikedvencektol-elkaphato-veszelyes-betegsegek.html Szexakadémia: Mi a különbség a franciázás és a francia csók között? Videó!/lifenetwork/lifemagazin/20110207-szexakademia-tanuld-meg-az-oralis-szex-es-a-csok.html Így lesz a női nemi szerv egyre csak kívánatosabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110114-igy-lesz-a-noi-nemi-szerv-egyre-csak-kivanatosabb.html Így öregszik a pasik péniszehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.html Döbbenetes ikerpár: a szépség és a szörnyeteg - fotóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110125-egypeteju-ikrek-genetikai-rendellensseggel.html Hihetetlen: Még gyereket is szült a féltestű asszony! Videóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101231-hihetetlen-meg-gyereket-is-szult-a-feltestu-asszony-video.html
terápiaszaunahideggyógyulásboldogsághormondepresszióbőrbetegség