alternatív gyógymód rákos beteg diéta injekció daganatos beteg jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évente több mint 50 ezer új rákbeteget diagnosztizálnak hazánkban. A kétségbeejtő adatok mindannyiunkat arra késztetnek, hogy megpróbáljunk minél hatékonyabb gyógymódokat találni a kezelésére. Most, a teljesség igénye nélkül, bemutatunk néhány alternatívan bevethető gyógymódot a rák ellen.

Vannak, akik a saját bőrükön tapasztalják, mások ismerősök, rokonok szenvedésein keresztül ismerik meg, sokan pedig a média felhívásai és a rákellenes kampányok segítségével kerülnek kapcsolatba vele. Lépten-nyomon belebotlunk a rákbetegség fogalmába, azt azonban csak kevesen tudják, hogy a "rák" kifejezés nem egy egységes, könnyen azonosítható betegség neve, hanem nagyjából 200, különböző daganatos betegség gyűjtőfogalma.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com




A kóros sejtburjánzással járó megbetegedések legismertebb típusai a tüdő-, a vastagbél-, az emlő- és az agydaganat. A páciensek a daganatos betegség típusától függően eltérő tünetekkel és gyógyulási esélyekkel rendelkeznek, és akkor az egyéni életbeli különbségekről, a felismerés időpontjáról, az öröklődés faktoráról és az életkori rizikóról még nem is beszéltünk.

Melyek a legfőbb rákkeltő tényezők?

Rákbetegséget ugyanis nemcsak a környezeti ártalmak, rákkeltő anyagok vagy a helytelen életvitel okozhat, de kialakulásában nagy szerep jut az öröklött tényezőknek is. A kérdés, hogy lehetnek-e a rákbetegségnek pszichés okai, élesen megosztja a kutatókat. Megkérdezett szakértőnk, prof. dr. Tompa Anna szerint a probléma hátterében szinte minden esetben szervi, fizikai okok állnak, míg a pszichés tényezőknek szerepe leginkább a betegséggel való megküzdésben érzékelhető.

Bár a kutatók elszántan küzdenek, hogy megtalálják a "rák ellenszerét", jól tudjuk, hogy ez óriási kihívás, még a mai modern orvostudomány számára is. Sokunk előtt ismerősen cseng a kemoterápia, a sugárkezelés és az immunterápia neve. Túl a sebészeti beavatkozásokon, ezek azok a módszerek, melyeket a szakorvosok jelenleg a leghatékonyabbnak tartanak a rák elleni küzdelemben. Ugyanakkor a betegek többsége motivált abban, hogy növelje a gyógyulási esélyeit azzal, hogy a kórházi kezeléseken túl valami mást is kipróbál.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



Most összegyűjtöttünk 7 olyan gyógymódot, melyekkel érdemes lehet a kórházi terápiát kombinálni. Figyelem: minden módszer csak a szakorvos tudtával, beleegyezésével és folyamatos kontroll mentén alkalmazható!

1. Csökkentett deutérium tartalmú víz

A kezelés lényege, hogy a betegek rendszeres jelleggel olyan folyadékot - vizet - fogyasztanak, melynek deutériumtartalmát a kutatók speciális módszerekkel csökkentették. A kulcsmozzanat a következő: a daganatos sejtosztódáshoz megfelelő mennyiségű deutériumra lenne szükség, ennek hiányában a sejtek képtelenné válnak az osztódásra, azaz gátoltak abban, hogy szaporodhassanak és áttéteket okozhassanak.

2. Immunsejt-injekció

A kutatók évek óta vizsgálják, milyen hatással lehet a rák fejlődésére, ha egészséges emberi donorból nyert immunsejteket fecskendeznek a daganatos betegek szervezetébe. A kutatók azt várják az elő stádiumában járó vizsgálattól, hogy az egészséges immunsejtek segítségével ellenállóbbá és küzdőképessé tehetik a rák miatt legyengült betegek szervezetét, akik így néhány éven belül tünetmentessé válhatnak.

3. Nyersétel-diéta

A módszer alapja a daganatos betegek számára előírt, speciális étkezés. A diéta során a betegek kizárólag nyers zöldségeket, gyümölcsöket illetve ezek leveit és gyógynövény-főzeteket fogyaszthatnak. Tény és való, a táplálkozási szokásaink megváltoztatásával és a megfelelő étrend kiválasztásával sokat tehetünk a gyógyulásunk érdekében. A módszer megkezdése előtt azonban mindenképp konzultálni kell a szakorvossal az adott étrend összetételéről, a diéta módjáról és időtartamáról.

4. Akupunktúra

Ez a tradicionális kínai módszer a jógához hasonlóan csökkenti a kezelések során kialakuló kellemetlen tünetek jelenlétét. Számtalan vizsgálat igazolja, hogy az akupunktúra veszélytelen, mégis hatékony eszköz a terápiák során kialakuló fájdalmak, hányinger, hányás, kimerültség enyhítésében.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



5. Jóga

Közismert stresszcsökkentő módszerről van szó, ami a meditáció eszközével segít hozzá bennünket a fizikai és emocionális egészség eléréséhez. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy a daganatos betegségben szenvedők számára is jótékony hatású lehet. Nem csodaszer, és nem helyettesíti az onkológusok munkáját sem. Az viszont igaz, hogy a rákbetegek életminősége javulhat, szorongásszintjük pedig jelentősen csökkenhet a jógaóráknak köszönhetően.

6. Vitaminok, gyógynövények

Szakértők szerint nagy segítséget jelenthet a gyógyulásban, ha pótoljuk a betegség során megcsappanó vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetből. Ezzel a módszerrel azonban csínján kell bánni, ugyanis bizonyos vitaminok (mint a C-vitamin) csökkentik a kemoterápia és sugárkezelés hatékonyságát, egyes gyógynövények pedig akár komoly mérgezést is okozhatnak a daganatos betegeknél. Ugyanakkor érdemes próbálkozni a kamillával, ami nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású, illetve az árnikával, ami csökkentheti a duzzanatot.

7. Lelki segély

A daganatos betegeknek nemcsak a fizikai tünetekkel, de jelentős mértékű lelki fájdalommal, szorongással, depresszív gondolatokkal is meg kell küzdeniük. Az onkopszichológusok feladata, hogy segítsenek a pácienseknek feldolgozni a betegségük okozta krízist, hogy megküzdhessenek a bennük munkáló halálfélelemmel, pozitívan tekinthessenek a jövő felé és lelki erőt gyűjthessenek az előttük álló küzdelemhez.

Oláh-Szíjjártó Linda

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.