Milyen pózban alszol? Megmondjuk, milyen betegséged lesz!

horkolás nyak egészség alvás gyomorsav pozíció ráncok ízületek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életünk egyharmad részét az ágyban töltjük. A nyugodt, pihentető alvás elengedhetetlen számunkra, ezt mindenki tudja. Az alvás minőségén és mennyiségén kívül azonban egészségünkre nézve az sem mindegy, hogy milyen pózban szundítunk. Az emberek 95 százaléka minden éjjel ugyanolyan pózban alszik. Egészségügyi szempontból mindegyik póznak megvan a maga előnye és hátránya is.

Thinkstock
Thinkstock

Oldalt alvók

Ez a pozíció kifejezetten ajánlott azok számára, akiknél gyakran előfordul, hogy a gyomorsav visszacsorog a nyelőcsőbe, és ég a gyomruk. Nem mindegy azonban, hogy melyik oldaladra fordulsz: csak akkor csökken a gyomorégés, ha a bal oldaladon fekszel. Ha a bal oldalon fekvéstől esetleg nem csökenne a gyomorégésed, próbáld ki, hogy a kicsit felpocolod a fejed! Aludj magasabb párnán, hogy a fejed mindenképp magasabban legyen, mint a gyomrod. A többit bízd a gravitációra!

Az oldalt alvásnak azonban hátránya is van. Sokkal jobban mélyíti a ráncokat, mint más pozíciók. Kifejezetten az arcunkon lévő úgynevezett nevetőráncoknak tesz rosszat, amelyek szimmetrikusan az orrtól indulva egészen az ajkakig húzódnak. Azon az oldalon tehát mélyebb lesz a nevető ráncod, amelyiken alszol. A párnától ugyanis kissé összenyomódik az arc.

A háton alvók

A háton alvás a lehető legjobb választás azok számára, akik ízületi gyulladásban szenvednek. Ilyenkor ugyanis a súly egyenletesen oszlik el a testen.

Thinkstock
Thinkstock

Ugyanakkor rossz választás azok számára, akik rendszeresen horkolnak. Ebben a pozícióban a nyelv és az állkapocs izmai teljesen elernyednek, az állkapocs a gravitáció miatt megereszkedik. Ennek következtében a torok keskenyebb lesz, a légutak beszűkülnek. Az alvási apnoé ettől még komolyabb betegség, amely légzéskimaradással jár. Ilyenkor a torok teljesen elzáródik, előfordulhat, hogy akár több mint 10 másodpercig sem kap a beteg levegőt. A háton alvás pedig még inkább súlyosbítja ezeket a tüneteket.

A kutatások azt is bebizonyították, hogy a háton alvóknál a vérben kevesebb oxigén áramlik, ez főként a tüdő és szívproblémákkal küszködőknek jelenthet gondot. A háton alvóknál tehát légzési és keringési problémák is jelentkezhetnek, nagyobb százalékban fordulnak elő például asztmás tünetek.

Ha nem tudsz lemondani a hátonalvásról, akkor legalább olyan párnát válassz, amely kellőképpen megtámasztja a fejedet. Ennek hiányában ugyanis éjszaka folyamatosan megfeszülnek a nyak- és a vállizmok, így könnyen előfordulhat, hogy reggel fájdalommal ébredsz.

Magzati póz

Ha derékfájdalmakkal küszködsz, akkor ez a neked való póz. Az egész napos állás vagy ülés ugyanis rendkívül megterheli a gerincünket, ebben a testhelyzetben azonban a hátgerincen végre megszűnik a nyomás, a porckorongokban is helyreáll a keringés, nagyszerűen tudnak ilyenkor regenerálódni.

Thinkstock
Thinkstock

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a nyakad mindig egy vonalba essen a testeddel! A párnád pedig ne legyen se túl magas, sem pedig túl alacsony. Nehogy reggel nyaki fájdalmakkal vagy fejfájással kelljen ébredned. És arra is ügyelj, hogy a csipőd és a medencéd se legyen kifordulva, mert az csak még inkább fokozná a nyaki fájdalmakat, amelyek tartósan kisugározhatnak a fejtető és a tarkó tájékára is.

Ha magzati pózban alszol, mindenképp olyan párnát válassz, amely tökéletesen kitölti a nyakad és a vállaid közti távolságot. Így elkerülheted , hogy reggel fejfájással, vagy nyaki fájdalommal ébredj! Esetleg a térdeid közé is tegyél egy párnát, akkor biztosan nem tekeredig ki a sem csípőd, sem pedig a medencéd.

Kis kifli-nagy kifli póz

Igen kedvelt pozíció, mivel szoros testi kontaktust tesz lehetővé, fokozza a biztonságérzetet, az összetartozás élményét, ráadásul csökkenti a stresszt. Ugyanakkor könnyen megfájdulhatnak ebben a testhelyzetben az izmaink és az ízületeink. Azt is figyelembe kell venni, hogy az idők során a testünk is változik, elképzelhető, hogy egy testhelyzet régen kényelmes volt, mostanra azonban már kényelmetlenné vált.

Thinkstock
Thinkstock

A kis kifli-nagy kifli pozícióban könnyen megfájdulhat a nyak és a váll. Ha pedig a partnered mellkasán vagy vállán fekszel, a kitekeredett testhelyzet egyáltalán nem kedvez sem a gerincednek, sem pedig a nyakadnak.

A partnerkapcsolatban nem, az ágyban viszont ajánlatos egy kicsit önzőnek lenni, már ami a testhelyzetet illeti alvás közben! Részesítsd előnyben a saját kényelmedet, még akkor is, ha esetleg azzal jár, hogy kicsit messzebb kell feküdnöd a párodtól. Sőt, még külön matracon is érdemes feküdnötök, mindenkinek más fekhely ugyanis a kényelmes, és az egészséges.

Hason alvás

Ha horkolsz, akkor ez számodra az ideális pozíció. Ebben a testhelyzetben nem ernyednek el annyira az izmok a torok környékén, mint háton alvásnál, és nem záródik el a levegő útja.

Thinkstock
Thinkstock

Kifejezetten rosszat tesz viszont a fogaknak. Az alsó állkapocs ilyenkor előrébb kerül a felsőnél, folyamatos nyomás van az az alsó fogsoron, az összeérő fogak, pedig gyorsabb kopáshoz vezetnek. Sőt előfordulhat, hogy le is törnek, de az állkapcsod is eldeformálódhat.

A hason fekvés különféle neurólogiai problémákat okozhat, főként idős embereknél, mivel mindenképp valamelyik oldalra el kell, hogy fordíts a fejed, amely önmagában befeszíti a nyaki idegeket. Ráadásul nagyon nehéz megtalálni a megfelelő méretű párnát, amely nem túl magas, de nem is alacsony. A csigolyák könnyen elnyomhatják a nyaki idegeket. Ez a pozíció a nyaki gerinc ízületi gyulladásához vezethet, beszűkülhetnek az idegcsatornák. Ennek leggyakoribb tünete az ujj zsibbadás. A hason alvóknak a szakemberek a latex matracokat ajánlák, amelyek anatómiailag tökéletes, helyes alátámasztást biztosítanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.