Marilyn Monroe sem volt tökéletes - Dadogó sztárok

Colin Firth dadogás egészség kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi a közös Marilyn Monroe-ban, Winston Churchillben, VI. György brit királyban és a Csillag születikben nemrég fellépett Farkas Gyuriban? Mindannyian, nem azonos mértékben ugyan, de dadogtak.






Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kiskori epilepsziás rohamok következménye?

Farkas Gyuri beszédzavara például orvosi okokkal magyarázható, kiskori epilepsziás rohamok után gyakran jelenik meg ugyanis később dadogás. Általában idegi eredetű működési zavarokkal magyarázza az orvostudomány ezt a hibát, mivel a homloklebenyben található agyi beszédközpont működési rendellenessége miatt a beszéddel járó összetett folyamatba valahol hiba csúszik.

rtlklub.sajtoklub.tv
rtlklub.sajtoklub.tv

Elfojtott szorongás?

A pszichológusok a dadogás lelki okait keresik és kezelik pszichoterápiás módszerekkel. Véleményük szerint akár egy erős gyermekkori érzelmi trauma is kiválthatja. De a lelki problémák egyfajta fizikai kivetüléseként például elfojtott szorongásra is utalhat.



Thinkstock
Thinkstock

Nem az a problémája, hogy dadog, hanem azért dadog, mert valamilyen problémája van

A dadogás kezelésekor az egyik fő szabály, hogy nem a dadogást, hanem a dadogó felnőttet vagy gyermeket kezelik, általában komplex terápiában: a pszichológus, a logopédus és az orvos ideális esetben együtt dolgozik a javulásért.

A pedagógiai módszerek a hibás beszédet javítják: alapvető beszédtechnikai gyakorlatok segítségével átszoktatják a dadogó pácienst a folyamatos beszédre. Ezek precíz légzési, lazító, illetve hangsúly- és ritmusgyakorlatok. A szervi okok miatt dadogók között a leghatásosabb ez a módszer, a pszichés okokat nem oldja.

Tipp! Így jelentek meg a celebek a VIVA Comet gálán! Nézd meg képgalériánkat!




www.kingsspeech.com
www.kingsspeech.com

Fontos tehát a beszéddel járó stressz feloldása. A belső ellentmondások, konfliktusok megoldása is sokat segíthet a beszédzavaron.

A dadogás megfelelő kezelése már amiatt is fontos, mert főleg gyerekeknél a társak gúnyos megjegyzéseinek is káros lelki hatásai lehetnek, amik akár tovább súlyosbíthatják a problémát.

Kizárólagos gyógymód természetesen nincs, de a javulásnak szinte minden esetben van lehetősége. Fontos a beszédhiba felfedezése lehetőleg már gyermekkorban és a mielőbbi orvoshoz fordulás. Kellő odafigyeléssel nagy előrelépéseket lehet tenni, ahogy az más híres dadogósoknak - pl. VI. Györgynek is - sikerült.

Vastag Tamás: A tiltott gyümölcs mindig a legfinomabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/20110530-rizikofaktor-hogyan-vezeti-le-a-stresszt-vastag-tamas.htmlAnnyira egészséges, hogy már beteg - Egészségmániásokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110609-egeszsegmaniasok-amikor-az-egeszseg-mar-betegseg.htmlHasmenésjárvány - Mérgezett uborka vagy inkább biológiai fegyver?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110607-hasmenesjarvany-mergezett-uborka-vagy-inkabb-biologiai-fegyver.html"A sorsszerűségről szól" - Így forgott a Csalfa Karmahttp://www.life.hu/websorozat/csalfakarma/kulisszakmogott/20110607-csalfa-karma-forgatasarol-beszel-kalamar-tamas-es-toth-barnabas.htmlBizarr kinövések, melyek elrútítják az emberi testethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110606-furcsa-kinovesek-melyek-elrutitjak-az-emberi-testet.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.