Pareidolia: Lehet-e egy daganatnak arca?

here Szűz Mária pszichológia arc ultrahang felismerés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orvosok annyi mindennel találkoznak a praxisuk során, hogy már semmin sem lepődnek meg. Amit azonban egy hereultrahang közben láttak, bejárta a világot - mindenütt meghökkenést okozva. Az igazság azonban az, hogy a fotón szereplő jelenség csak érzéki csalódás volt - mi emberek ugyanis ott is arcokat látunk, ahol nincsenek.


Az ultrahangos felvétel

A 45 éves kanadai férfi herefájdalmakkal jelentkezett az orvosánál, aki ultrahangra küldte. A felvétel során rajzolódott ki az ijedt arc, és az is kiderült, hogy a férfinak heredaganata van - igaz, jóindulatú és gyógyítható, így talán a következő ultrahangkép már egy mosolygó arcot ábrázol majd.

Pareidolia - arcokat látunk ott is, ahol nincsenek

A hereultrahangos felvételen szereplő arc nem az első és nem is utolsó ilyen jelenség. Elég két pont egy vonalban és egy szájhoz vagy orrhoz hasonlító görbe vonal, és máris arcot vélünk felfedezni. Mindez nem is csoda, hiszen a kommunikáció során is a másik ember arcát fürkésszük, érzelmeket olvasunk le róla, egyszóval fontos szerepe van a mindennapi életünkben. A pareidolia lényege, hogy az agyunk véletlenszerű ingereket, hangokat vagy képeket értelemmel bírónak mutat. Ez az illúzió sokszor az alapja számos UFO-észlelésnek vagy visszafelé játszott hangfelvételeken hallott üzeneteknek. Különösen vallásos népek és emberek körében fordul elő, hogy Jézus, Szűz Mária vagy Allah arcát látják mindennapi, megszokott környezetükben.

http://commons.wikimedia.org
http://commons.wikimedia.org






Szendvics Szűz Mária arcával

A jelenség tudományos magyarázata

A pareidolia tudományos magyarázatát sokan kutatták, és több elmélet is született. Az egyik Carl Sagan nevéhez fűződik, szerinte ez a jelenség csupán "túlélési technika", hiszen már csecsemőkortól kezdve arcokat fürkészve próbálunk megkülönböztetni embereket. Kezdetben a még nem tökéletes újszülöttkori látás, később pedig például a nagy távolság miatt kevés adatból kell összeraknunk az arcot, így előfordulhat, hogy akár a fény-árnyék hatások is arcot formáznak számunkra.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!




http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

Rorschach-teszt

Az arcfelismerés hiánya

Miközben a legtöbben arcokat fedeznek fel ott is, ahol nem feltétlenül vannak, agysérülést szenvedett emberek saját vagy szüleik arcát sem ismerik fel. Az alsó temporális lebeny megsérülésekor ugyanis gyakran lép fel a prozopagnózia, az arcfelismerési képesség hiánya. Ezek az emberek miközben tárgyakat azonosítani tudnak, az emberi arc helyén csak formátlan masszát látnak. A betegség ráadásul nem csak sérülés következtében alakulhat ki, előfordul, hogy valaki eleve így születik.

Tipp! Exkluzív képek Détár Enikőről! Kattints a galériáért!



Az idén három influenzatörzs is támadhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111109-az-iden-harom-influenzatorzs-is-tamad.html20 éve él HIV-vírussal a híres sportoló - mégis egészségesebb, mint valahahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111110-20-eve-el-hiv-virussal-magic-johnson.htmlAz egészségügy betegsége: megalázó orvosokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111108-az-egeszsegugy-betegsege-megalazo-orvosok.html42 kg-ot fogyott Dorottya - A titok egy pohár vízhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111107-42-kgot-fogyott-dorottya-a-titok-egy-pohar-viz.htmlA nőknek is van "korai magömlésük" (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111028-a-nok-is-szenvednek-a-tul-korai-orgazmustol.htmlNemcsak híresek, okosak is - Sztárok 140-es IQ feletthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111025-nemcsak-hiresek-okosak-is-sztarok-140es-iqval.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.