Okosabbak, mint a műszerek: a kutyák képesek a rák korai diagnosztizálására

kutya daganatos betegségek epilepszia diagnosztizálás allergia roham diabétesz rákgyógyítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Régóta közismert tény, hogy a kutyák szaglása csaknem százezerszer fejlettebb az emberekénél. A kutyáknak ezt a fantasztikus képességét már évtizedek óta kihasználják az emberek. A repülőtereken és határátkelőkön például előszeretettel alkalmaznak drogkereső vagy a hadseregnél bombakereső kutyákat. De az elmúlt években egy kutatócsoport elhatározta, hogy megpróbálják a kutyák fejlett szaglásának felhasználásával forradalmasítani a rák korai diagnosztizálását.

2011 első felében egy németországi kutatás során felfedezték, hogy a kutyák képesek felismerni a tüdőrákot a rákos betegektől származó leheletminták alapján. A kísérletben szereplő négy kutya 71 százalékos sikerrel volt képes felismerni a szagmintákat, ami jóval magasabb arány, mint amit a puszta véletlennel lehetne magyarázni.

Thinkstock
Thinkstock

A német kutatók elmélete szerint a rákos sejtek egyfajta illékony vegyületeket bocsátanak ki, melyeket a kutyák a rendkívül fejlett szaglásuknak köszönhetően képesek megérezni, és némi gyakorlás után akár több ezer minta közül is képesek felismerni a rákos sejtekből származó szagmintákat. A kutatók meglátása szerint ennek a módszernek az alkalmazásával valóban forradalmasítani lehetne a rák korai felismerését. A fájdalommal járó biopsziával szemben az új módszer nem igényelne semmiféle műtéti beavatkozást, ráadásul sokkal olcsóbb és egyben gyorsabb megoldást is jelentene a rákdiagnózisban.

Fájdalommentesen, szaglásukkal diagnosztizálják a legapróbb eltéréseket

"Az egyik legnagyobb félreértés a munkánkkal kapcsolatban, hogy sokak szerint mi azt gondoljuk, a kutyák jobbak a gépeknél, pedig egyáltalán nem erről van szó" - mondta dr. Claire Guest, az emberi és az állati viselkedés szakértője, valamint a brit buckinghamshire-i kutatóközpont "rákkiszagoló" kutyaprogram vezetője.

"Természetesen egyetlen kutya sem képes 100 százalékos hatékonysággal, tévedés nélkül felismerni a rákos mintákat, de az is biztos, hogy a gépek jelenleg nem képesek arra, amire a kutyák. Az új módszerrel a költséges és fájdalmas szövetmintavétel helyett akár egy vizeletmintából vagy egy leheletmintából pillanatok alatt ki lehetne mutatni a betegséget" - tette hozzá dr. Guest. A kutatók összesen 22 kutyát tanítottak be, hogy felismerjék és ugatással jelezzék, ha egy diabéteszes páciens vércukorszintje túl alacsony lesz, vagy figyelmeztessék a narkolepsziás betegeket, ha rövidesen egy paralízises alvásroham közeledését érzékelik. Hamarosan talán arra is képesek lesznek a kutyák, hogy egy súlyos allergiás roham közeledését előre jelezzék az allergiásoknak. Ezeket a jeleket ugyanazzal a módszerrel, tehát pusztán a szaglásuk alapján képesek felismerni a kutyák, akik a szagminták alapján az emberi szervezetben bekövetkező legapróbb eltéréseket is érzékelik.

Thinkstock
Thinkstock

Minden betegség szagváltozással jár

"Még csak egészen az elején vagyunk annak a folyamatnak, amivel kideríthetjük, hogy a kutyák a szaglásuk segítségével hányféle betegség korai felismerésére lehetnek képesek" - nyilatkozta dr. Guest. "Nagyon úgy tűnik, hogy szinte valamennyi betegség, illetve szervezetben beálló változás egyben szagváltozással is jár, és az egészben az a legnagyszerűbb, hogy a kutyák képesek meghatározni, hogy melyik szag felel meg a normális állapotnak, illetve mikor tér el attól."

Eddig ugyan főként a diabéteszes páciensek egy kis része profitált a betanított kutyák szolgáltatásaiból, de a legnagyobb áttörést a rákkutatásban lehetne elérni, aminek következtében emberek millióinak élete változhatna meg.

Rohamjelző kutyák Magyarországon

A daganatos betegségek felismerése mellett hazánkban már jó néhány éve szerepet kaptak a "rohamjelző kutyák", vagyis azok a négylábú társaink, akik a cukorbetegek rosszulléteit, illetve az epilepsziás rohamot képesek időben jelezni.

A debreceni székhelyű PACSI Alapítvány munkatársa, Bán Éva avatott be minket a részletekbe: "Az epilepszia kifejezetten sok, körülbelül 70 000 embert érint hazánkban. Az epilepsziás rohamok megviselik a szervezetet, ám mellette magától a rohamoktól való félelem az, amely hatalmas terhet ró a betegekre, hiszen nem lehet tudni, hogy mikor, milyen körülmények között fog jelentkezni az újabb roham. Természetesen a roham sok esetben veszélyes helyzetet idéz elő: hiszen még az utcára sem kell kitennie a lábát az epilepsziával küzdő embernek ahhoz, hogy akár halálos veszélybe kerüljön. Támadhat a roham ebédfőzés közben, a fürdőszobai tevékenységek során, esetleg egy kisgyerek ellátásakor. Könnyen belátható tehát, hogy egy rohamjelző kutyus jelenléte a beteg életében sok esetben akár életmentő is lehet."

Fotó: PACSI Alapítvány
Fotó: PACSI Alapítvány

Ő Filip, a PACSI Alapítvány egyik rohamjelző kutyája

Hogyan tud segíteni egy rohamjelző kutya?

"Az epilepsziát jelző kutya a rohamokat előre jelzi, így gazdájának lehetősége van biztonságba helyezni magát roham előtt, időben be tudja venni a gyógyszerét, így a rohamot akár meg is előzheti" - mondta el Bán Éva. "Talán ez a legfontosabb, a roham megelőzése, és a kiképzett kutyák erre tökéletesen képesek. Minden esetben az arra a 'párosra' jellemző módon, vagyis úgy, ahogy azt a kiképzés során a gazda megerősítette, olyan módon jelez a kutya: keresztbe áll a gazdi előtt, hevesen ugatni kezd, az arcot kezdi nyalogatni - de minden esetben úgy, ahogy soha máskor nem viselkedik."

A hétköznapi kutyák is jeleznek!

"Egyébként a 'hétköznapi' kutyák egy jelentős része spontán módon is jelzi a rohamokat, csak éppen nincs olyan kölcsönösen egymásra figyelő kapcsolat, hogy ezt a gazda vagy a környezete észrevenné, illetve jó néhány esetben csak hosszú idő után tudatosodik az emberekben, hogy a rohamok előtt érzékelhetően megváltozik a család kedvencének a viselkedése" - világít rá egy érdekes tényre a szakértő. "Bár a kiképzés nagyon fontos, mert a kutya viselkedése tudatossá válik, azért fontos tudni, hogy a spontán jelző kutyák viselkedésére is rá lehet erősíteni."

Thinkstock
Thinkstock

Amennyiben a roham mégis bekövetkezik, a kutya több dologban is segíthet: vagy segítséget hív - egy speciálisan kiképzett módon, például megnyomja a segélyhívó gombot, esetleg valamilyen eszközzel akár idegen ember felé is jelez: kivisz egy apró, információkat tartalmazó zászlót az utcára -, máskor a roham lefolyását teszi könnyebbé, gyorsabbá. Ennek módja nagyon egyszerű, a rohamban szenvedő beteg végtagjait nyalogatja: a tenyeret, a lábszárat, kezet, és bár erre hazánkban nem képeztek ki még kutyákat, de külföldön rendszeres, hogy a kutya a beteg cipőjét, zokniját is lehúzza, hogy a talpat tudja nyalogatni. A tenyér és talp nyalogatásával ugyanis olyan ingereket juttat az agyba, amely segíti a roham befejeződését. Máskor mindig azt a területet nyalogatja, amelyik görcsben van, amelyik remeg, ezzel is úgy stimulálva az idegrendszert, hogy a görcsök elmúljanak.

Az a tapasztalat, hogy a rohamjelző kutyával rendelkező betegeknél ritkulnak a rohamok, lefolyásuk enyhébbé, rövidebbé válik. Ráadásul a betegek biztonságban érzik magukat a kutyával, bátrabban mernek utcára menni, könnyebben lépnek kapcsolatba más emberekkel, mindemellett a kutya feltétlen szeretetével érzelmi támasz a betegek számára. A rohamjelző kutyák persze más segítő feladatokat is ellátnak, villanyt kapcsolnak, ajtót nyitnak, tárgyakat adnak fel, vagy éppen kosarat visznek fel.

Az epilepszia rohamjelző kutyák kiképzési módszerét a PACSI Alapítvány munkatársai Németországban tanulták Erik Kerstingtől, aki több évtized tapasztalatával dolgozta ki azt. A módszerére jellemző, hogy a tesztrendszernek és a kiképzési módnak köszönhetően minden programba kerülő kutya jelezni tudja a roham közeledését, ám a kiképzési programba leendő gazdák is bekerülnek, hiszen ennél a folyamatnál éppen ez a lényeg, hogy nagyon szoros, segítő kapcsolat alakulhasson ki kutya és gazdája között.

Thinkstock
Thinkstock

Kutyahűség

Szívesen írnánk azt, hogy biztosan lehet tudni, milyen jelekből tudják, hogy közeledik a roham vagy a diabéteszes rosszullét, de valójában erre vonatkozólag csak nagyon kevés kutatási eredmény áll rendelkezésre. Egyformán szóba kerülhet a test hőmérsékletének megváltozása, a pulzusszám emelkedése, a veríték szagának eltérése, a lehelet megváltozása. Esetleg mindez így együtt, hozzátéve még a beteg viselkedésének megváltozását, hogy mozgása lassul, vagy éppen kapkodni kezd, esetleg tétovázik, bizonytalanná válik, netalán egy pontra mered. Egy biztos: a rohamjelző kutyák a kiképzésük során olyan elképzelhetetlenül szoros kapcsolatba kerülnek a gazdáikkal, amely után életük minden pillanatában fáradhatatlanul és hűségesen csak arra az egy, a rájuk bízott beteg emberre figyelnek. Mintha az ő életük függne a beteg jólététől. És nem fordítva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.