Jakupcsek Gabriella: "Emmánál semmi nem volt a véletlenre bízva"

2012.01.20. 1:47

Míg régebben általában 20-30 évesen szültek gyermeket a nők, manapság sokan a negyvenes éveikben várják az első babájukat. A Life.hu-nak Jakupcsek Gabriella mesélt arról, hogy mennyiben volt más 40 év felett megszülni kislányát, mint tizenévesen a két fiút, és elmondta azt is, hogy szerinte miért nem szerencsés későn vállalni az első gyermeket.

Tipp! Liptai Claudia szebb, mint valaha. Kattints a képekért!


A 40 év fölötti gyermekvállalás nem feltétlenül jelent problémát, hiszen természetes, hogy egy nő gyermekre vágyik, de a mai világban az is, hogy nem csak az anyaság tölti ki az életét: a nők karrierre és egy olyan társra vágynak, aki mellett érdemes gyermeket vállalni. Korábban sokszor a "semmibe" szültek, az ifjú pár a szülők házában lakott, és a megélhetésük sem volt biztos. Ma a legtöbb gyermeket tervezik, hogy a legjobb helyre és a legjobbkor érkezzen: mire a család egzisztenciát teremt, és a nő is késznek érzi magát az új családtagra.

Számít a kor, de nem ír felül mindent

Mindezek ellenére nem minden esetben zökkenőmentes negyven felé, vagy afölött gyermeket vállani. A nők termékenysége ugyanis nem egyenletes a változókorig: 20 és 24 éves koruk között a legtermékenyebbek, majd ez fokozatosan csökken, annyira, hogy a negyvenöt év fölötti nők háromnegyedének már három évre van szüksége ahhoz, hogy spontán megfoganjon. Sok esetben pedig az orvosok segítségére van szükség hozzá.

Thinkstock

Az orvostudomány nyújtotta új lehetőségek

A tudomány ma már annyival fejlettebb, mint akár húsz éve volt, hogy azok a nők, akik jó egészségi állapotban vannak, ugyanolyan egészségesen ki tudják hordani a gyermeküket, mint egy húszéves fiatal anyuka. Az igaz, hogy bizonyos terhesség alatti betegségek előfordulásának nagyobb esélye van, de ezt kiküszöböli a 35 éve feletti nők terhességének fokozottabb nyomon követése. Ezenkívül arra sincs garancia, hogy például egy terhességi diabétesz nem jön elő egy huszonéves anyuka várandósságánál. Sokkal komplexebb szűrővizsgálatok, fejlettebb nőgyógyászat és géndiagnosztika segíti azokat a nőket, akik gyermeket szeretnének, és ez kitolja az egészséges babavárás régebben megállapított korlátait, rácáfolva a korábbi statisztikákra. Egy egészséges terhességhez viszont mindenekelőtt egy egészséges édesanya szükségeltetik, így azt túlzás lenne állítani, hogy a tudomány segítségével minden negyven körüli nő azonnal és problémamentesen gyermeket szülhet.

Tipp! Gyerekmunkások a világ minden tájáról. Kattints a galériáért!


Jakupcsek Gabriella: "Emmánál semmi nem volt a véletlenre bízva"

A Life.hu-nak Jakupcsek Gabriella mesélt "kései" szüléséről, és arról, vajon miért vállallnak a párok  egyre később gyermeket: "Én azt gondolom, hogy minden nehezebben indul a társadalomban: el kell jutni odáig, hogy az ember elkezd egy karriert, emellett a normális családi életben élő ember kevésbé akar elszakadni otthonról, vagy ha elköltözött, kipróbálhatja a szabad életét, és csak utána jön a társ és gyerek utáni vágy. A világban sokan rájöttek, hogy nemcsak a családi élet az egyetlen életforma, először repülni kell ahhoz, hogy valaki aztán beleüljön a kalitkába. Én régen az akkori korszellemhez képest is fiatalon szültem a gyerekeimet, de én szabálytalan ember vagyok ebből a szempontból, mert szabadnak érzem magam akkor is, ha párkapcsolatban élek. Az egyetemen szerettem bele a férjembe, és akkor szültem mindkét gyerekünket. Onnan mentem szabadságtúrára fél év ösztöndíjjal Franciaországba, nekem akkor, a rendszerváltáskor adatott meg ez a repülés. Az a szerencsés, ha az esküvő és gyerek előtt van ez, de ez nem tudott előbb lenni."

Forrás: MTV

Gabi elmondása szerint kislányát, Emmát már egész más volt várni és gondozni, mint előtte a két fiát: "Emmánál minden megfontolt döntés volt, semmi nem volt a véletlenre bízva, egy elhatározás volt, nem egy berobbanó dolog. Ez egy minden percében megélt és kiélvezett terhesség és gyerekvállalás volt. A két korábbi gyerekkel elég hektikus volt az élet, mindent akkor akartunk, az egy nagyon más érzelmi állapotban volt."

40 felett sok esetben önző módon magukhoz láncolják a gyermeket

A népszerű műsorvezető annak ellenére, hogy 40 felett szülte kislányát, nem feltétlenül helyesli a késői gyermekvállalást: "Első gyereket későre hagyni egyáltalán nem tartom helyesnek, azok a gyerekek azért jönnek, mert az az utolsó pillanat, egy nagy hiányállapot utáni döntés eredményeképpen. Az anyák nem olyan nagyon megfontoltak és lazák, kisajátítják a gyerekeiket - de ez persze általánosítás, sőt, mindenre van jó és rossz példa körülöttem. De sok esetben azt vettem észre, hogy amikor végre sikerül a nagyon vágyott gyermek, akkor túlságosan óvják mindentől és önző módon magukhoz láncolják. Fiatalon sokkal lazábban, szabadabban tudtunk a gyerekkel bánni, bár régen a társadalom nem volt ilyen gyerekbarát, ma már el lehet menni étterembe vagy utazni, nem probléma, régen ez komoly gond volt, semmit sem könnyítettek meg. A szabadságát, ha meg akarta élni valaki, le kellett adni a gyereket a nagymamának."

Forrás: MTV

Gabi azt is elmesélte, hogy amikor Emmával volt várandós, eljárt a kötelező vizsgálatokra, de nem aggódott amiatt, hogy kislánya esetleg betegen születik majd: "Nem féltem a rendellenességektől, csak annyira, hogy tudtam, 40 fölött milyenek a veszélyek. Körülöttem a Down-kóros babák sokkal fiatalabb barátnőknél is előfordultak. Nyilván van protokoll és meg kellett húzni a vonalat, így az ember inkább becsúszik idősebbnek. Az összes szűrővizsgálaton persze duplán átestem, míg az első kettőnél még a vizsgálatok sem voltak olyan gyakoriak. Régen minden természetesebb volt."

Tipp! A kétéves Boti az életéért küzd. Kattints a galériáért!


Elszánt, makacsul kitartó és céltudatos - Interjú Lubics Szilviával, a Spartathlon női győztesévelhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120117-a-futas-az-eletem-interju-lubics-szilviaval-a-spartathlon.html "A kisfiam élni fog!" - A kétéves Botikának minden perc küzdelem a létérthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120116-a-kisfiam-elni-fog.html Mamutbébi születését ígérik a tudósok - Dinoszauruszokat lehet majd klónozni?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120106-mammutot-talan-sikerul-de-dinoszauruszt-nem-lehet-klonozni.html Dr. Pászti Ildikó: "Soha egy pillanatig sem bántam meg, hogy a gyerekeket választottam"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120106-dr-paszti-ildiko-ezt-nem-szabad-rutinbol-vegezni.html Imádja Shakirát és a dínókat: Lacika szívátültetés utánhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111221-egy-szivatultetett-kisfiu-tortenete.html Dr. Czeizel Endre: Így befolyásolható a baba nemehttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20120111-dr-czeizel-endre-igy-befolyasolhato-a-baba-neme.html Ég a gyertya, ég - Így ünnepelnek az állami gondozott gyerekekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111229-igy-unnepelnek-az-allami-gondozott-gyerekek.html
Jakupcsek Gabriellaterhességgyermekvállalásanyaság