Géndiagnosztika: Megtudhatod, meddig élsz! De miért jó, ha tudod?

életkor betegség genetikus halál Nagy Zsolt géndiagnosztika egészség géntérkép
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Gattaca című film 1997-es megjelenése óta sokkal közelebb kerültünk az emberek életkorának és lehetséges betegségeinek géndiagnosztikai felderítéséhez, mint gondoltuk volna. Elég egy vérvétel, és gyermekünkről megtudhatjuk, milyen élet várhat rá - már ha "engedelmeskedik" a jövendölésnek. Attól azonban még messze vagyunk, hogy társadalmunk hierarchiája a géndiagnosztika eredményeire épüljön.

Dr. Nagy Zsolt genetikus, a Life.hu szakértője mesélt a géndiagnosztika részleteiről: "Az emberi vér vizsgálatával szervezetünk öregedési folyamatai térképezhetők fel. Az örökítőanyagunkban vannak olyan elemek, amelyek azt határozzák meg, hogy milyen gyorsan öregednek a sejtjeink. Ez a sejtszintű folyamat hat ki a szövetek, végül pedig az egész szervezet működésére és öregedésére. Ezeket az örökítőanyag elemeket egyre jobban ismerjük, és kimutatásukra génteszteket fejlesztettek ki az elmúlt években. Fontos kiemelni, hogy a genetikai vizsgálat nem az élethossz pontos dátumát határozza meg, hanem a várható intervallumot - évtizedes tartományban."

Thinkstock
Thinkstock

Etikai kérdések

A géndiagnosztika már egyre szélesebb körben elérhető, a genetikai műszerek és a szaktudás külföldön és hazánkban is jelen van hosszú évek óta. Mára már kereskedelmi forgalomban is kaphatóak olyan géntesztek, melyek az életkort befolyásoló örökítőanyag elemek kimutatására alkalmasak. Ha egy hazai laboratórium megvásárolja és beállítja a géntesztet, akkor nyújtani tudja a szolgáltatást.

Ám nem mindenki tartja helyesnek a géntesztek elvégeztetését, de bárki kérvényezheti saját maga vagy gyermekei számára: "A genetikai vizsgálatot bárki igénybe veheti magánszolgáltatásként. A társadalmi megítélése a génteszteknek vegyes, sokan ellenzik. Véleményem szerint egy genetikai tanácsadás szükséges a génteszt elvégzése előtt, így a vizsgálatkérő megtudhatja, miben segít neki a genetikai vizsgálat. Ha az információ rendelkezésére áll a vizsgálatkérőnek, akkor el tudja dönteni, akarja-e a vizsgálatot, vagy sem."

Miért jó egy szülőnek, ha ismeri a gyerek géntérképét?

A géndiagnosztikai vizsgálat eredményei nem adnak teljes értékű, pontos jóslatot életünk minden percére, inkább abban segít például a szülőknek, hogy gyermeküket a várható kockázatok fényében minél egészségesebbé neveljék. "A génteszt által előhívott információ tájékoztató jellegű. Arra ad információt, hogy a szülőknek mire kell odafigyelnie ahhoz, hogy gyermekük minél tovább éljen egészséges életet. A genetika tudománya az életmód-tanácsadás egyik eleme, amely számos más terület (dietetika, sporttudomány stb.) tudását felhasználva együttesen felhasználható."

Út a személyre szabott gyógyszeres terápiához

A tudomány fejlődésével további érdekes diagnosztikai eszközök lesznek elérhetők, melyek azon túl, hogy magunkat vagy gyermekeinket segítenek megismerni, kezelőorvosunknak is hasznosak lehetnek. "A genetika tudománya rohamosan fejlődik. Hamarosan megjelennek az általános gyógyászatban olyan génchipek, amelyekkel néhány nap alatt több százezer szempontból szűrhetőek az emberek. Egy genetikai vizsgálat szükségessége olyan esetekben is felmerül, melyet korábban nem is gondoltunk volna. Például a gyógyszerek alkalmazási területén: a géntesztek abban segítik majd a szakorvost, hogy melyik gyógyszert alkalmazza a terápiában, azaz egyénre szabott terápiára nyílik lehetőség."

Thinkstock
Thinkstock

Veszély a magzatokra?

Sok külföldi hír szól arról, hogy a magzatok nemét már nagyon korán, a 12. hét előtt ki lehet deríteni. Ez sokakban félelmet kelt, hiszen így lehetőség nyílik arra, hogy a nem kívánt nemű babát csupán emiatt a jellemzője miatt elvetethetik a szülők. A géndiagnosztika fejlődésével ugyanezek a félelmek kerülnek elő, hiszen a jövőben akár a legegészségesebb magzatot is kiválaszthatjuk majd - bár ennek valószínűsége még kérdéses.

"A magzatok neme már napjainkban is könnyen meghatározható genetikai vizsgálattal. Az adott jogállam dönti el, hogy mikor alkalmazható a nemiség meghatározására alkalmas génteszt felhasználása. Például a nemhez kötött örökletes betegségek szűrésénél általánosan használhatók. Vannak olyan országok, ahol ha több azonos nemű gyermek született előzőleg egy házaspárnál, akkor engedélyezett egy későbbi terhesség során. Az elvi veszélye a nemiség meghatározásának megvan, de úgy gondolom, a szakmai és társadalmi szervezetek odafigyelésével a veszély minimalizálható."

Egy genetikai betegség okozta Elizabeth Taylor szépségéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110405-egy-genetikai-betegseg-okozta-elizabeth-taylor-szepseget.htmlMamutbébi születését ígérik a tudósok - Dinoszauruszokat lehet majd klónozni?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120106-mammutot-talan-sikerul-de-dinoszauruszt-nem-lehet-klonozni.htmlHihetetlen! Shrek valóban élt! Fotóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110304-shrek-valoban-elt-a-xx-szazadban.htmlÁldás vagy átok? Egy genetikai betegség, ami olimpikonná tehet!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110509-a-marfanszindroma-egy-erdekes-genetikai-betegseg.htmlPfeiffer-szindróma - amikor a testünk az ellenségünkhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110310-pfeiffer-szindroma-amikor-a-testunk-az-ellensegunk.htmlA 10 legszörnyűbb születési rendellenességhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110519-a-10-legszornyubb-szuletesi-rendellenesseg.htmlDr. Czeizel Endre: A felgyorsult fejlődés így változtatta meg a nőkethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120126-dr-czeizel-a-felgyorsult-fejlodes-igy-valtoztatta-meg-a-noket.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.