Marilyn Monroe endometriózis fájdalom méh
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyik legtitokzatosabb és hatalmas fájdalmat okozó női betegség az endometriózis, amelynek egyik megnyilvánulását csokoládécisztának is nevezik. Egyes feltételezések szerint Marylin Monroe is ebben, a mai napig nők tízezreinek életét is megkeserítő betegségben szenvedett, olyannyira, hogy a hírek szerint tulajdonképpen halálának közvetett oka is az endometriózis lehetett.

Marilyn Monroe - állítólag - azon a bizonyos utolsó estén erős fájdalmai miatt sokszoros adag fájdalomcsillapítót vett be, és nem öngyilkos szándékkal gyógyszerezte be magát, csupán az elviselhetetlen fájdalmaktól szeretett volna megszabadulni.

AFP
AFP

Kattints és nézz sok képet Marilyn-ről! (18+)

De mi az az endometriózis?

Kóbor vagy eltévedt méhnyálkaszövetnek is nevezik, és tulajdonképpen az is: méhen kívül található méhnyálkahártya. Neve az "endometrium" (a méh belső falát borító szövet) szóból származik.

Természetesen a legfontosabb kérdés, hogy hogyan kerülhet a test más területeire a méhnyálkahártya, de úgy tűnik, igazán megnyugtató válasz még nincs. A legelfogadottabb nézet, hogy a menstruáció során a vérzés visszafelé áramlik, rossz irányba (is) távozik és viszi magával a szövetet, így kerülhet a hasüregbe, illetve a hasüregi szervekbe. Más elképzelés szerint már magzati korban a női szervek kialakulásánál eltévednek szövetrészecskék, míg a harmadik variáció (amelyet a műtéti hegekben található endometriózis miatt tételeznek fel), hogy a nőgyógyászati beavatkozások során kerülhet ki szövet vagy szövettörmelék a méhből. Az endometriózist csokoládécisztának azért nevezik, mert a megalvadt vér színe (feltáráskor) közepes sötétbarna vagyis csokoládé színű.

Bár alapesetben nem rosszindulatú elváltozásról van szó, azért kerülhet olyan környezetbe és olyan szervbe is, amely hevesen reagálhat az idegen szövetre. Emellett, mivel a méhen kívüli méhnyálkahártya is pontosan úgy viselkedik, mintha a méhben helyezkedne el, és kiszolgáltatott a hormonváltozásoknak, vagyis menstruációs vérzés formájában leválnak.

Ez azért veszélyes, mert a hasüregből se a vér, se a szövet számára nincs mód távozásra, tulajdonképpen hasüregi vérzés lép fel, amely gyulladásokat és hatalmas fájdalmat okozhat. A meddőség okaként is egyre gyakrabban mutatnak rá az endometriózisra.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Nézd meg milyen volt Marilyn Monroe kislányként! Kattints a képre!

Melyek az endometriózis tünetei?

Fájdalom és még nagyobb fájdalommal jelentkezhet az endometriózis - ezért sem szabad félvállról venni a menstruáció előtti és alatti panaszokat, mert előfordulhat, hogy a fájdalmakat éppen az endometriózis okozza.

Kezelése minden esetben szakemberre tartozik, hiszen gyógyszerrel, műtéttel, vagy a kettő kombinációjával lehet felvenni ellene a harcot. Ezek mellett alternatív terápiák is szóba jöhetnek, például egy francia fenyőféle (pinus maritima) kérgének kivonata, a pycnogenol szájon át történő adagolásával jó eredményeket lehet elérni.

A betegség megelőzése is fontos, és úgy tűnik, az Omega3 zsírsavnak itt is kiemelkedő szerepe van, hiszen kutatások azt bizonyítják, hogy a sok halat fogyasztó nők között kevesebb endometriózisban szenvedő beteget találhatunk.

A mozgás, a sport is figyelmet kell, hogy kapjon, mert a menstruációs folyamat egészségesebben, zavartalanabbul zajlik azoknál a nőknél, akik rendszeresen mozognak a menstruációt (is) megelőző napokon, még pontosabban az aktív életmódot folytató nőknél ritkábban fordul elő a menstruáció nem megfelelő áramlási iránya.

Tipp! A tavasz legtrendibb táskái. Kattints a galériáért!




Előkerült Marilyn Monroe perverz pornófilmje (18+)http://www.life.hu/szeress/20120305-elokerult-marilyn-monroe-perverz-pornofilmje.htmlA díva titkos románca - Marilyn Monroe életre kelhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120215-ezt-nezd-meg-a-moziban-marilyn-monroe-eletre-kel.htmlBájos, titokzatos és szexi. Ez mind Marilyn Monroehttp://www.life.hu/life/galeria/20120208-bajos-titokzatos-es-szexi-ez-mind-marilyn-monroe.htmlLindsay Lohan, mint Marilyn Monroe (18+)http://www.life.hu/life/galeria/20110826-lindsay-lohan-mint-marilyn-monroe-bert-stern-kepein.htmlMarilyn Monroe sem volt tökéletes - Dadogó sztárokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110610-a-dadogas-okai-es-kezelese.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.