Felelős lehet-e a fogamzásgátló tabletta egy megromlott házasságért?

házasság szaglás hormonrendszer illat párválasztás fogamzásgátló tabletta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogamzásgátló tablettákról jót-rosszat egyaránt hallani. Az ivóvízbe kerülő hormonmaradványokat teszik részben felelőssé a férfiak drasztikus spermaszám-csökkenéséért, emellett a tablettát szedő nők is szembenézhetnek pozitív és negatív mellékhatásokkal. Egy kutatás szerint a fogamzásgátló tabletta ráadásul még a párválasztásunkba is beleszól.

Az izgalom nem minden

Egy elrontott házasságért sok minden felelős, egy kutatás szerint pedig az ismerkedés alatt szedett hormontabletta is közéjük tartozhat. A szakértők állítása szerint ugyanis a mesterséges hormonok hatására a nők sokszor olyan férfiakhoz vonzódhatnak, akit a fogamzásgátló abbahagyása után már visszataszítónak találnak. A kutatás alatt 2500 nőt kérdeztek meg párkapcsolati gondjaikról, és kiderült, hogy akik tablettaszedés közben ismerkedtek meg párjukkal, később boldogtalanabbak voltak a kapcsolatukban, mint a hormonokat nem szedő nők. A kutatók szerint a hormonok hatása alatt álló nők nagyobb arányban választottak apának való, megbízható férfiakat, míg a más módszerrel védekezők inkább a kalandor típust részesítették előnyben. Utóbbiak kapcsolatai átlag két évvel kevesebb ideig tartottak, de a tablettát szedő nők kevésbé boldognak, bár kiegyensúlyozottnak tartották házasságukat.

Thinkstock
Thinkstock

Mindezt a hormontabletták miatt elmaradó ovulációval magyarázzák: a peteéréskor a nők a jó genetikai tulajdonságokkal bíró alfahímekre "vetik rá" magukat, míg előtte és utána inkább a megbízható férfiakat keresik. A peteérést gátló gyógyszerek pedig pont a kalandorkereső időszakot szüntetik meg - bár tegyük hozzá, hogy ezzel nem feltétlenül tesznek rosszat a nőkkel.

A szaglás a kulcs

Sok kutatás állítja azt is, hogy a nők a szaglásukat használva találják meg a megfelelő partnert. Hiába az öltözködés és a viselkedés, valamiért a férfiak illata alapján ítéljük meg - jól vagy rosszul - szexuális teljesítményüket és lelki tulajdonságaikat is. Különböző menstruációs ciklusban levő nők például egy átizzadt póló szaga alapján könnyedén kiválasztották a legmegnyerőbb külsejű és a tőlük legeltérőbb immunrendszerű férfiakat. Utóbbi azért számít, mert a születendő gyermek akkor lesz a legegészségesebb, ha két eltérő immunrendszerű szülőtől kapja a génkészletét. Peteéréskor ez a szagdetektor sokkal erősebben működik a nőknél, mint a ciklusuk más szakaszaiban, s a hormontabletták pont ezt a szakaszt kapcsolják ki.

Persze illatok nélkül is el tudjuk dönteni, kit válasszunk párunknak, de a szaglás is nagy szerepet kap: agyunkban ugyanott történik a szagérzékelés, ahol az érzelmeink "születnek", és a szaglásunkat az elméletek szerint jóval régebb óta használjuk, mint a logikai gondolkodásért felelős részeket. Talán itt a kulcsa annak az ősi női problémának, mely szerint más férfire vágyunk az agyunkkal, mint a szívünkkel - szaglásunkkal.

A szagok alapján történő párválasztás elmélete egyébként nem modern hóbort: jóval régebben, még a dezodorok megjelenése előtt a férfiak és nők hagyományosan a hónaljuk alatt szorongatott kendőket cseréltek egymással tánc közben. Persze ettől a nőknek még nem kell megszabadulniuk fogamzásgátló tabletta szedése alatt választott partnerünktől, de a kutatók szerint a boldogító igen kimondása előtt pár hónappal a biztonság kedvéért függesszék fel a szedését.

Thinkstock
Thinkstock

Eltűnő nemi vágy a tabletta mellékhatásaként?

A fogamzásgátló tabletták egyes kísérletek szerint nemcsak a peteérést, hanem a nemi vágyat és az orgazmuskészséget is kikapcsolják, vagy legalábbis csökkentik. Ez nyilván nem jelentkezik minden nőnél, de egyeseknél olyan erős mellékhatás lehet, hogy maga az együttlét is fájdalommal jár. A gyógyszer abbahagyása után aztán már a szerencsén múlik, hogy az elvesztett képességek visszatérnek-e, vagy sem: a bostoni egyetem kutatása szerint a tablettát szedő nők vérében a tesztoszteron kivonásáért felelős fehérje szinte a normálisnál hétszer magasabb volt. A tesztoszteronra pedig nekünk is szükségünk van, ez szabályozza a kielégülést és a nemi vágyat is. Az antibébi tabletták egyrészt csökkentik a középidőben normálisan termelődő tesztoszteront, és növelik a már említett fehérjék szintjét. Ez oly mértékű, hogy sokaknál a tabletta abbahagyása után is megmaradnak a tünetek és a magas fehérjeszint.

Az orrunk mellett tartsuk azért nyitva a szemünket is

Persze a nemi vágyat és a párválasztást a hormonok és a szagok melett még elég sok dolog befolyásolhatja, így elhamarkodott következtetés lenne csupán a fogamzásgátló tablettákat felelőssé tenni a problémákért. Az sem biztos, hogy jó csupán az orrunk után párt választani, mert nem feltétlenül azzal az emberrel leszünk hosszú távon a legboldogabbak, akitől a legegészségesebb gyermeket szülhetjük.


Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!


REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!






Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.