Gondolatolvasót fejlesztenek Stephen Hawking agyára

fizikus kutatás és fejlesztés Stephen Hawking gondolatolvasó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Stanford Egyetem új eszközét tesztelik Stephen Hawkingon, hogy lehetővé tegyék számára az agyhullámokkal való kommunikációt. A kutatók szerint olyan ez, mintha meghekkelnék az agyát.

Hawking a szakértőkkel együtt dolgozott az iBrain nevű eszköz kifejlesztésében, amely érzékeli az agyhullámokat, és számítógépen keresztül továbbítja azokat. A kutató motoros neuronbetegségben szenved, ami miatt közel 30 éve nem tud beszélni, és jelenleg számítógép segítségével kommunikál, de ezt a képességét a betegség súlyosbodásával fokozatosan elveszíti.

Az iBrain egyfajta agyi szken, amely az agy elektromos aktivitását méri. "Meg szeretnénk kerülni a testét - nagyjából úgy, mintha feltörnénk az agyát" - nyilatkozta a Telegraph napilapnak a szerkezet feltalálója, Philip Low professzor. A legújabb eredményeket a jövő hónapban teszik közzé egy cambridge-i konferencián, ahol valószínűleg Hawkingon is bemutatják a technikát.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Sajtótájékoztatójukon Hawking és Low beszámoltak arról, hogyan képes a híres fizikus impulzus mintákat létrehozni azáltal, hogy elképzeli kézfejének és végtagjainak mozgatását. Azt remélik, hogy a módszer fejlesztésével a technika bonyolultabb agyi tevékenységeket is képes lesz felismerni, majd szavakká átalakítani. Vélhetően hamarosan "olvasni tud majd az emberek gondolataiban", ami jelentős szerepet játszhat az orvoskutatásban.

A gondolatolvasáson kívül az eszköz az egészségügyi ellátásban is segítséget jelenthet, például a beteg agyhullám reakciói alapján megkönnyítheti az orvosoknak a megfelelő gyógyszeradagok meghatározását. Low szerint az iBrain az alvászavarok, a depresszió, sőt akár az autizmus kezelésében is segíthet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.