a nap cikke Olaszország egészségügyi ellátás Spanyolország oltás Görögország Horvátország Tunézia Egyiptom nyaralás Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás csak a szép pillanatok miatt legyen emlékezetes, nem árt alaposan felkészülni az egészségügyi veszélyekre sem. Bizonyos országokba ugyanis melegen ajánlott a biztosítás mellett védőoltásokkal, útipatikával és EEK kártyával érkezni.

Horvátország

Az egyik leggyakrabban választott nyaralóhelyre készülőknek nincs kötelezően előírt oltás, viszont a Nemzetközi Oltóközpont szerint nagyon ajánlott a hepatitisz A és B elleni védőoltás. Aki a nemzeti parkokba, vagy nagyobb erdőségekbe kirándulna, annak a kullancs okozta agyhártyagyulladás ellen is érdemes oltással védekezni. A hepatitisz A vírust a Földközi-tengerből kifogott állatok, de tengervízzel szennyezett csapvíz, illetve az azzal mosott zöldségek, gyümölcsök is hordozhatják, és megfelelő védőoltás híján könnyen rémálom lehet a nyaralásból az első izgalmas vacsora után. A hepatitisz B vérrel, testnedvekkel is terjed, így a könnyelmű kalandok, vagy akár egy piercing behelyeztetése is megfertőzhet, hacsak nincs oltásunk. Az ételek kisebb emésztési problémákat okozhatnak, érzékeny gyomrúak mindenképpen vigyenek magukkal hasmenés elleni illetve hányingercsillapító gyógyszert. Az útipatikába kerüljön még szúnyogriasztó spray, kálciumos pezsgőtabletta, magas faktorszámú naptej és leégés elleni készítmény is, de a lázcsillapítót, fertőtlenítőszert, vagy izomrándulásokat gyógyító krémet se felejtsük itthon. Az erős napsugárzás miatt kalapot, napszemüveget sem árt vinni, és még így se tartózkodjunk első nap hosszú órákat a tűző napon. A kavicsos strandok és a tengerfenéken éldegélő kedves meglepetés-állatkák miatt a gumicipő is ajánlott, ha mégis beleléptünk egy tengeri sünbe, akkor a tüskéket feltétlenül távolítsuk el, és mielőbb fertőtlenítsük a sebet. Még utazás előtt váltsuk ki itthon az európai egészégbiztosítási kártyánkat (EEK kártya), amit a lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztártól igényelhetünk térítésmentesen.

Life.hu
Life.hu

Ezzel ugyan csak az Európai Unió tagállamaiban kaphatunk részben ingyenes egészégügyi ellátást, de Horvátországban is elfogadják, legalább a sürgősségi ellátásoknál. Ha nem életmentő orvosi beavatkozásról van szó, akkor ahogy a horvát biztosítottaknak, úgy nekünk is önrészt kell fizetnünk, ami általában az ellátási költségek 15%-a, kórházban pedig 30%-a. Az üdülőterületek orvosai legtöbbször nem állnak szerződésben az állami biztosítóval, így megfelelő - és ajánlott! - utasbiztosítás híján baj esetén inkább rendelőintézetbe vagy kórházba menjünk, EEK kártyánkkal a kezünkben. Segítséget az itthon is ismert 112-es telefonszámon kérhetünk.

Görögország

Görögországba is sokan mennek nyaralni, bár az utóbbi idők zavargásai kissé megcsappantották az utazási kedvet. Az utazási irodákban megfelelő tájékoztatást tudnak adni arról, hogyan kerülhetjük el a veszélyes helyeket. A betegségeket pedig hepatitisz A és B elleni oltás segítségével úszhatjuk meg, mert a csapvíz általában erősen fertőzött, és ha nem is iszunk belőle - nem is ajánlott! - , akkor sem ellenőrizhetjük, hogy az adott étteremben nem csapvízzel mosták-e meg a feltálalt zöldségeket, gyümölcsöket. Vigyázzunk a félig átsütött húsokkal, halakkal, kagylókkal, polipokkal is, mert ezek hasmenést, hányást is okozhatnak. A saláták sem feltétlenül ajánlottak, mert a nehezen megmosható levelek között rengeteg kórokozó éldegélhet, ahogy a tejtermékekkel, jégkockákkal is jobb óvatosnak lenni, utóbbiak csapvízből készülnek. Ha végigennénk a helyi specialitásokat, mindenképpen legyen EEK kártyánk, illetve hasmenés és hányinger elleni gyógyszerünk. Baj esetén a 166-os telefonszámon kérhetünk segítséget, és mindenképpen szóljunk EEK kártyánkról, mielőtt magánorvoshoz irányítanának minket, annak költségeit ugyanis csak utasbiztosításunk fedezi. Az erős napsugárzás és a hőguta ellen ebben az országban is fokozottan védekeznünk kell.

Thinkstock
Thinkstock

Törökország

Ha tehetjük, itt is csak palackozott ásványvizet igyunk, és a jégkockákat, limonádékat is hanyagoljuk, hacsak nincs meg a már említett hepatitisz A és B elleni kombinált oltásunk. Ezt utazás előtt legalább egy hónappal igényelhetjük a háziorvosunknál, mert az A típusra egy oltással 10-14, a B típusra két oltással 30 nap alatt alakul ki a csaknem 100 %-os védettség. Ha hosszú távon meg is őriznénk, akkor egy fél év múlva beadott ismétlő oltással 15 évre elfelejthetjük a hepatitiszt. Oltások nélkül ne vágjunk neki a forró török éjszakáknak, mert mindkét fajta hepatitisszel erősen fertőzött hely, legyen szó könnyű kalandokról, vagy többször is használt kórházi injekciós tűkről, melyeket fertőtlenítenek ugyan, de sokkal kevésbé biztonságosak, mint egyszer használatos verziójuk. A szalmakalap, naptej és gumicipő elengedhetetlen utazási kellék, ahogy a jól felszerelt útipatika is, melyben az allergia ellen bevethető kálciumtól a fájdalom- és lázcsillapítón át a sebfertőtlenítő szerekig minden szükséges gyógyszert tegyünk bele. A szokatlan higiénés viszonyok hasmenést, hányást okozhatnak, így ezekre ajánlott gyógyszerünk is legyen. Törökországban a hastífusszal is találkozhatunk, így ellene is érdemes itthon oltatni, mert a Salmonella typhi és Salmonella paratyphi baktériumok könnyen megszerezhetők fertőzött gyümölcsök, zöldségek, italok fogyasztásakor. A védőoltás csupán a Salmonella tiphy ellen véd, így oltással is figyeljünk a gyakori fertőtlenítőszeres kézmosásra és a biztonságos ételek-italokra - helyi piacon például ne vegyünk zöldségeket, gyümölcsöket. Mivel Törökországgal hazánk nem kötött díjmentes egészségügyi ellátást biztosító szerződést, fontos, hogy megfelelő utasbiztosítást kössünk!

Olaszország

Olaszországban is érdemes felkészülni néhány egészségügyi veszélyre. Az ismert istvándi hepatitisz A járványt a vizsgálatok szerint egy olaszországi nyaralásból hazatérő turista indította el, így mindkét fajta hepatitisz ellen oltassunk utazás előtt. Lelkes kirándulóknak kullancs okozta agyhártyagyulladás ellen is ajánlott az oltás, ahogy tetanusz ellen is. Betegség esetén az EEK kártya sokat segíthet, de nem mindig könnyű az egészségbiztosítóval szerződésben álló orvosokat találni, és ha sikerül is, nem minden ellátás térítésmentes - például a fogászati kezelések sem azok. Érdemes tehát inkább utasbiztosítást kötni, ha baj van, a 118-as számon kérhetünk segítséget. Az erős nap ellen fokozottan kell védekezni, a jól felszerelt útipatika sem hiányozhat.

Thinkstock
Thinkstock

Tunézia, Egyiptom

Észak-Afrikába indulva már sokkal körültekintőbben kell felkészülnünk a nyaralásra, mint ha Európa országaiba utaznánk. Indulás előtt egy hónappal érdemes felkeresni a háziorvost vagy egy oltóközpontot, és mindkét fajta hepatitisz, illetve tífusz elleni oltásokat kérni. A gyakori hányás-hasmenés mellett a betegségektől az ötcsillagos szállodák szolgáltatásai sem védenek meg, az elmúlt évek egyik legnagyobb hepatitisz A járványa pont egy egyiptomi luxusszállodából indult el. Ne csak a csapvíz és a jégkockák fogyasztása ellen védekezzünk, hanem arra is ügyeljünk, hogy a zuhanyzókból, medencékből ne nyeljünk vizet, és természetes édesvizekben se fürödjünk. A tífusz elkerülése érdekében az oltás mellett a körültekintő étkezés is ajánlott. Óvatosabbak, vagy nagy természetjárók útipatikájában malária elleni szer is legyen, a szúnyogháló és a rovarriasztó spray mellett, mert ezek sem nyújthatnak 100%-os védelmet. Öt éve Kairótól nem messze a szúnyogok által terjesztett Rift-Valley láz 17 halálos áldozatot követelt, így mindenkinek érdemes odafigyelni a szúnyogok elleni védekezésre. Ahogy a nagy meleg ellenire is, a könnyű szélben nem érezni annyira a rekkenő hőséget, és könnyű hőgutát kapni. Biztosítást kötni szinte kötelező, mert Tunéziában az orvosi ellátás költségeit a helyszínen kell fizetni, és a díjak nagyon magasak, Egyiptomban pedig elég hiányos az orvosi ellátás, és a jobb kórházakba csak magasrendű biztosítással juthatunk be.

Spanyolország

Bár nincs kötelező védőoltás, a kétfajta hepatitisz ellen igencsak ajánlott oltatni, mert az elmúlt néhány évben Afrikából és a Távol-Keletről az országba érkező bevándorlók sok betegséget is magukkal vittek, így az új spanyol lakosok majdnem fele hepatitisz B-vel fertőzött. A szállodákban gyakran dolgoznak emigránsok, akik emellett a betegség A típusát is terjeszthetik, s a spanyol gasztronómia alapja, a tapas nyers ételeket és tengeri herkentyűket is tartalmazhat, amiktől a hepatitisz A mellé hasmenést is kaphatunk. A Nemzetközi Oltóközpont a két típusú betegség mellett a kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni és a tetanusz oltást is ajánlja. Ha mégis megbetegednénk, az EEK kártya kisegít a bajból, bár kifejezetten kérni kell, hogy ne magánkórházba vagy magánorvoshoz szállítsanak. A helyzetet bonyolítja, hogy sok kórház egyszerre nyújt magán és állami ellátást, így még ha jó intézményben vagyunk is, az orvost is ellenőriznünk kell. A fogorvosi ellátásra nem terjed ki az EEK kártya, így csak az utasbiztosításunkban bízhatunk. Baleset esetén a 112-es segélyhívóval tudunk telefonon segítséget kérni. A hőség és a szúnyogok ellen ajánlott védekezni a már említett felszerelt útipatika és megfelelő fejfedő segítségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.