Világméretű járvány fenyeget? Újabb veszélyes influenzatípus ütötte fel a fejét

emlősök tanulmány madárinfluenza fóka gócpont influenza influenzajárvány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az újfajta, embereket és állatokat egyaránt veszélyeztető influenzajárvány gócpontja bárhol kialakulhat, így amerikai kutatók szerint mindenképpen óvintézkedés szükséges.

"Aggályosnak tartjuk, hogy a frissen felfedezett vírusfajta szabadon terjedhet az emlősök között, bár emberi megbetegedést eddig nem diagnosztizáltak" - magyarázta dr. Anne Moscona, a New York-i Weill Cornell Orvosi Egyetem szakértője az mBio című szakfolyóirat legutóbbi számában.

"Az állatokat és az embereket egyszerre fenyegető kórokozók emlékeztetnek minket, hogy a létformák milyen kölcsönhatásban élnek ezen a mozgalmas bolygón" - nyilatkozta dr. Bruce Hirsch, a North Shore Egyetemi Kórház fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa, aki egyetért azzal, hogy a fókainfluenza veszélyes lehet az emberi szervezetre. Mivel az emberek és a tengeri állatok közötti direkt érintkezés meglehetősen ritka, a vírusnak más utat kell találnia.

Thinkstock
Thinkstock

"Az emlősöket megbetegítő vírusok ránk nézve is kockázatot jelentenek. Ez nem feltétlenül fertőzést jelent, sokkal inkább más kórokozótörzsek evolúcióját segíti elő, tehát közvetett kapcsolatról beszélhetünk" - tette hozzá dr. Hirsch. Előfordulhat például, hogy a fókák átadják a fertőzést a madaraknak, fokozva ezzel a kórokozó jelenlétét a környezetben, és növelve az emberekre veszélyes mutáció kialakulásának veszélyét.

Több intézmény - úgymint a Columbia Egyetem, illetve az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatala - kutatói is közreműködtek az új tanulmány elkészítésében. Arra jutottak, hogy az emlősökben található influenzavírusok, például a 2009-ben kirobbant H1N1, átterjedhetnek az emberekre, így a fókákat érintő változat óvintézkedéseket igényel. DNS-vizsgálattal megállapították, hogy 2011-ben összesen 162 fóka halálát okozta ez a betegség Massachusetts, New Hampshire és Maine partjainál.

A beszámoló felhívta rá a figyelmet, hogy a fókainfluenza hasonlít a 2002-ben pusztító madárinfluenzához, mivel képes célba venni egy emberi légutakban is megtalálható fehérjét. "Amikor a vírus megfertőz egy sejtet, majdnem olyan, mintha egy kockát vetnénk el. A kórokozó nyolc elkülöníthető részből áll, amelyek véletlenszerű sorrendet vesznek föl a terjedés során. Egy sejt több vírussal is megfertőződhet, így jönnek létre ellenállóbb és veszélyesebb változatok" - összegezte dr. Hirsch.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.