pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A növényi szterinek szerepe a koleszterinszint csökkentésében

Sokat hallani manapság a koleszterinről, arról, milyen veszélyekkel fenyeget, ha a vérben túl magasra emelkedik a szintje. Mára egyértelműen bizonyították, hogy a magas össz-, illetve LDL koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának egyik fő kockázati tényezője.

Forrás: Béres Gyógyszergyár Zrt.
Forrás: Béres Gyógyszergyár Zrt.

A koleszterin csak akkor válik veszélyessé, ha értéke túllép egy bizonyos szintet. Ideális esetben a vér teljes koleszterinszintjének értéke 5 mmol/l vagy ennél alacsonyabb. Igazán veszélyeztetettnek azok számítanak, akiknek a családjában előfordult már emelkedett koleszterinszint, akik helytelenül táplálkoznak, dohányoznak vagy mozgásszegény életmódot élnek.

Forrás: Béres Gyógyszergyár Zrt.
Forrás: Béres Gyógyszergyár Zrt.

Ijesztően hangzik, ám nem is olyan rossz a helyzet, hiszen a koleszterinszintünk igen jól befolyásolható megfelelő táplálkozással, mozgással és stresszkezeléssel. Sokat tehetünk
egészségünk megőrzéséért, ha sovány húsokat, állati helyett növényi zsírokat és olajokat, több zöldséget és gyümölcsöt eszünk. Ez utóbbiak nemcsak, hogy nem tartalmaznak koleszterint, de még csökkentik is a felszívódó koleszterin mennyiségét növényi szterin tartalmuknak köszönhetően.

Forrás: Béres Gyógyszergyár Zrt.
Forrás: Béres Gyógyszergyár Zrt.

A megfelelő koleszterinszint fenntartásához nagyon fontosak a növényi szterinek, melyek megtalálhatók az olajos magvakban (szezámmag, lenmag, mogyoró, kesudió), növényi olajokban, gabonafélékben és a hüvelyesekben. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a növényi szterinek a táplálékkal bevitt koleszterin felszívódásának befolyásolásával csökkentik a vér koleszterinszintjét, a kedvező hatás eléréséhez azonban naponta legalább 1500-2400 mg növényi szterint kellene fogyasztanunk. A megfelelő mennyiség bevitele kizárólag diétával nehezen biztosítható, ezt a mennyiséget ugyanis 11-12 kg alma vagy 4 kg brokkoli elfogyasztásával érhetnénk el. A növényiszterin-bevitel növelése céljából alkalmazhatunk már étrend-kiegészítőket is, melyek diétával együtt komplex megoldást nyújthatnak a koleszterinszint csökkentésében. További információ itt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.