Vakmerőségével hódítja meg a világ összes nőjét Felix Baumgartner

sztratoszféra veszély sportolás hangsebesség ugrás őrültség ejtőernyő eszmélet világűr Felix Baumgartner
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ első sztratoszféra-ugrása után, október 14-én este sikeresen landolt Új Mexikóban Felix Baumgartner. Az ugrása azonban kicsit sem volt veszélytelen. Hogy pontosan milyen veszélyek leselkedtek a bátor ugróra, arról dr. Kisegyházi Attila repülőorvos beszélt a Life.hu-nak.

Az ejtőernyős ugrást közel öt év felkészülés előzte meg, ennyi idő kellett az ejtőernyővel ugró extrém sportoló számára megálmodott speciális szkafander tervezéséhez és kivitelezéséhez, illetve a világűr széléről való startolást különböző magasságokból és eltérő viszonyok között megejtett próbaugrások sorozata előzte meg.

 Forrás: AFP/Red Bull Stratos/Jay Nemeth
Forrás: AFP/Red Bull Stratos/Jay Nemeth

Baumgartner: "Néha igazán magasba kell jutnod ahhoz, hogy lásd, milyen kicsi vagy"

Baumgartner vasárnap 39.000 méterről, vagyis 39 kilométerről vetette a mélybe magát és zuhanása során átlépte a hangsebességet, ezzel - ha ez valóban megtörtént - valódi rekordot döntött, hiszen úgy tűnik, ő az első élő ember, aki szabadesésben elérte ezt a sebességet. Bár ezt még nem erősítették meg, az ugrás eredményeinek kiértékelése után erre a diadalra nagy valószínűséggel számíthat az ejtőernyős.

Más rekordokat azonban kétségkívül megdöntött az osztrák bázisugró, hiszen ilyen magasra kapszulával még nem jutott fel senki, és a világűr titokzatos határát (az űrhajósokon kívül) sem súrolta még sportoló. A bátorságpróba és rekordkísérlet azonban nem volt öncélú, hiszen a világklasszis ugrás tudományos célokat is szolgált, a kutatók az űrhajókból való menekülés lehetőségeit mérték fel Baumgartner segítségével.

Bár Felix Baumgartner életben maradását három ejtőernyő szolgálta (egy lassító, egy tartalék és egy fő), valamint a gyakorlattól eltérően az ejtőernyők nyílását a szkafander különböző pontjain elhelyezett biztonsági nyitókarok is segítették, önmagában a hihetetlen magasság és a légkör átszelése nem volt veszélytelen.

Milyen veszélyek leselkedtek a férfira az ugrás során?

Dr. Kisegyházi Attila repülőorvos segítségével mértük fel, milyen kockázatokkal kellett a sportolónak szembenéznie: "Három fontos veszélyforrással kellett a kísérlet során számolni: ez az extrém magasságból származó alacsony hőmérséklet, a légköri nyomás, valamint az oxigénhiány. Amíg a sportoló felfelé haladt, addig ezeket a veszélyeket kiküszöbölte a kapszula, amelyben tartózkodott, ugrás közben mindezt a speciális védőruhának, a szkafandernek kellett hárítania. A ruha belseje például állandó, 3,5 baros nyomást tartott, a sportoló tiszta oxigént lélegzett be, a fűtésről a ruhát átszövő fűtőszálak gondoskodtak. Ugyanakkor elég lett volna egy hajszálnyi repedés a ruhán ahhoz, hogy az emberi szervezet számára elviselhetetlen körülmények (például a -56 Celsius fokos hideg vagy az oxigénszegény levegő) miatt kudarccal járjon a szenzációs ugrás. Így a sokszoros biztonsági intézkedés ellenére az ugrás megdöbbentően bátor teljesítmény volt a sportoló részéről.

Az ugrást követően láthattuk, hogy néhány másodpercig kontrollálatlanul forgott a levegőben az ugró teste, úgy tűnt, mintha az eszméletét is elveszítette volna, de szerencsére fel tudta venni az optimális delta pozíciót. A delta pozíció során az ejtőernyős fejjel lefelé a kezét a testéhez szorítva zuhan, ilyenkor fej-láb irányú gyorsulás keletkezik. Ebben a pozícióban háromszor-négyszer akkora terhelést (8-10 G) bír ki az ejtőernyős, mint amikor talppal lefelé zuhan. A láb-fej irányú gyorsulásban maximum 2-3 G-t bír ki az edzett szervezet.

A hangsebesség átlépése (szilárd külső védőburok nélkül) jelentett kihívást még az ejtőernyős számára, de a kísérlet eredménye alapján úgy tűnik, megbirkózott a hihetetlen sebességgel az emberi szervezet, és semmilyen szervi elváltozás nem történt az 'űrugrás' során."

De ki is az a Felix Baumgartner?

A 43 éves sztárejtőernyősről tudni kell, hogy kamaszkora óta sokkolja szüleit és környezetét hajmeresztő mutatványaival, és édesanyja csak remélheti, hogy a világűrből való fejesugrás az utolsó olyan megmozdulása volt fiának, amely során az életét kockáztatja.

 Forrás: AFP/Red Bull Stratos/Gárdi Balázs
Forrás: AFP/Red Bull Stratos/Gárdi Balázs

Édesanyja mellett persze világhírű szerelme, az osztrák szépségkirálynő, Nicole Oetlt is szívszorongva várta nem egy alkalommal az életveszélyes ugrásai végét. Baumgartner azt nyilatkozta az ugrás után, hogy elérte a csúcsot, többé nem vállalkozik hasonló megmozdulásra, és feleségül kérte csodaszép barátnőjét, de egyáltalán nem biztos, hogy nem fogjuk a nevét hallani valami extrém dolog kapcsán.

Mit kell tudni Baumgartnerről azon kívül, hogy emberi elme számára elképesztő magasságokat győzött le? Például azt, hogy nők ezrei rajonganak kisfiús mosolyáért, valamint az sem titok, hogy űrugrását többen nézték végig, mint az Amerikai Egyesült Államok elnökének, Barack Obamának a beiktatását.

Vakmerő, őrült ugrások

1999-ben ejtőernyővel ugrott le a Kuala Lumpur-i Petronas ikertorony tetejéről, és ezzel rekordot döntött.

A tiltott helyszínekről való ugrás sem idegen számára, és minden további nélkül húzott ujjat a különböző helyi hatóságokkal, ha bizonyításról volt szó: így vetette le magát a riói Megváltó Krisztus-szobor tetejéről is, ahol a világ legalacsonyabb bázisugrás-rekordját döntötte meg.

A sportoló szinte minden alkalmat megragad, hogy uralma alá hajtsa a levegőt és a teret, és nem titkoltan kedveli, ha erőfeszítéseit szemmel követi a világ: speciális szárnyak segítségével suhant át a La Manche-csatorna felett, valamint a franciaországi, épp csak elkészült völgyhidat is a maga módján avatta fel: a mélybe vetette magát a híd tetejéről.

Döbbenetes mutatvány: az űrből ugrott le egy férfi a Földre - túléltehttp://www.life.hu/legykepben/20121014-felix-baumgartner-ejtoernyos-bazisugro-urugrasa.htmlAdrenalinvadász nők: Eszter az ejtőernyőzés szerelmesehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120717-adrenalinvadasz-nok-noll-eszter-az-ejtoernyozes-szerelmese.htmlŐrült találmányok: Belélegezhető édesség és ehető vizespalackhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/egeszsegugy/20101104-orult-talalmanyok-belelegezheto-edesseg-es-eheto-vizespalack.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.