betegség felfázás természetes anyagok megfázás antibiotikum gyógymód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősztől tavaszig tartó náthás, betegségekkel tűzdelt időszakot drága, márkás gyógyporok és antibiotikumok nélkül is átvészelheted, ha bízol a természet erejében. A Life.hu most megmutatja a legjobb praktikákat.

A gyógynövények és gyógyászati készítmények sokszor ugyanolyan hatásosak, mint a vényköteles gyógyszerek, de szelídebbek, nem kedveznek az antiobiotikum-rezisztens baktériumok kialakulásának, és sokszor még a gyermekeknél is biztonsággal alkalmazhatók.

Megfázásra és megelőzésre

A gyógyitalporok többsége tulajdonképpen csak C-vitamint, illetve fájdalom- és gyulladáscsökkentőt tartalmaz, de kétszer annyi pénzért, mintha a hatóanyagokat külön vennéd be. Egy meleg gyógynövényes tea mézzel és némi fokhagyma ugyanolyan jó hatással bír. A gyógynövények közül a kamilla gyulladácsökkentő és nyugtató hatását érdemes kihasználni, de a fekete bodza is kiváló láz- és fájdalomcsillapító, ráadásul hatékonyan gátolja a légúti betegségeket okozó vírusok szaporodását. Kínában és Indiában gyömbérteával gyógyítják a náthásokat, de te is kipróbálhatod, hiszen nemcsak vírusölő, de hatékonyan enyhíti a köhögést és a torokfájást is. Ahogyan a kakukkfű teája is: ez az ital baktérium-, vírus- és gombaölő hatású, de köptetőnek sem utolsó, bár gyermekeknek a kakukkfüves ülőfürdő ajánlott a tea helyett. A teák mellett a homoktövis magjából préselt olaj és a bíbor kasvirágból készült csepp is jótékony hatású, hatékonyan harcol a nátha- és influenzavírusok ellen, és erősíti az immunrendszert is.

Thinkstock
Thinkstock

Az eldugult orr ellen

A nátha és az influenza egyik legrosszabb tünete a bedugult orr, mely sokszor aludni sem hagy, és mellesleg a fül- és arcüreggyulladás melegágya. A legtöbb orrspray vagy tartósítószereket tartalmaz, vagy olyan anyagot, mely összehúzza az orr nyálkahártyáját, mely így kevesebb váladékot termel. Ez esténként nagyon jó szolgálatot tesz, de hosszú távon alkalmazva egyenesen károsítja a nyálkahártyát, és a baktériumokat sem képes elpusztítani. A xilites orrspray viszont igen: a természetben is megtalálható, édes anyag nemcsak egészséges cukorpótlóként, de orrcsepp-alapanyagként is használható. Gátolja a baktériumok szaporodását, tisztítja az orrot, így hamarabb meggyógyulhatunk. Édes íze miatt gyerekeknél is alkalmazható, és mivel nedvesen tartja a nyálkahártyát és nincs mellékhatása, biztonságos is. Az eldugult orr ellen illóolajokkal is felveheted a harcot: a borsmenta- és az eukaliptusz-olajak ajánlottak, gyermekeknél pedig a különböző mellkenőcsök, melyek nemcsak a köhögést, de az orrdugulást is gyógyítgatják. Nyákoldásra szintén kapható különböző gyógynövényekből kevert csepp, mely ugyanolyan hatékony, mint a szintetikus változatok.

Hatékonyan a köhögés ellen

A megszokott köptetők és köhögéscsillapítók helyett a szelídebb homeopátiás szerek is beválnak, és legalább biztosan nem tartalmaznak káros vagy addiktív anyagokat. A gyógynövények közül a hársfavirág és a lándzsás útifű is kiváló köptető, de a pár fej vöröshagymából főzött teát is érdemes kipróbálni: olcsó és hatékony. Köhögéscsillapításra pedig az izlandi zuzmóból készült szirup a jó választás. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden természetes szer kipróbálása előtt a beteg, köhögő gyermekkel igenis kötelező orvoshoz fordulni, hogy kizárjon minden betegséget, és csak az ő tudtával és engedélyével használjunk bármilyen házi praktikát. Felnőtteknél elhúzódó erős köhögésnél vagy mellkasi fájdalmaknál is érdemes felkeresni a háziorvost, mert egy komoly hörghurutot vagy tüdőgyulladást már nem szabad otthon kúrálgatni.

Torokfájásra és fülgyulladásra

Ha fáj a torkod, akkor ne várd meg, míg addig fajul a helyzet, hogy csak az antibiotikum segít: a kezdeti tüneteket igen jól csillapítja a méz is, de azt tudnod kell, hogy hő hatására gyorsan lebomlanak az értékes hatóanyagai, így forró teában nem ajánlatos fogyasztani. Ha nem vagy allergiás a méhek "termékeire", akkor a roboráló hatású méhpempőt vagy a természetes antibiotikus hatású propoliszt is kipróbálhatod. Különböző gyógynövényes cukorkák is segíthetnek, ahogy az aloe vera spray is. Szinte biztosan megkímél az antiobiotikumtól, ha ezek mellé grapefruitmag-cseppet is használsz: laboratóriumi kísérletek is igazolták vírus-, baktérium- és gombaölő hatását, de a gyógyszerekkel ellentétben megkíméli a bélflórádat. Napi kétszer tizenöt csepp teában elfogyasztva már javulást hozhat - de jobb, ha a nem keserű változatot kéred a patikában. A mandulagyulladás könnyen átterjedhet a középfülre is, ilyenkor enyhébb tünetek esetén a kövirózsa nedve vagy forró himalájai sós borogatás ajánlott. Ha rövid időn belül nem javul a helyzet, akkor a fülészeten kell segítséget kérned, ahogyan erős mandula- vagy torokgyulladásnál is, főleg, ha magas lázzal járnak.

Thinkstock
Thinkstock

Felfázásra

A hidegben sokaknak elég egyszer nem megfelelően védeni a derekukat ahhoz, hogy felfázzanak. Legyen szó kislányról vagy felnőttről, mindenkinek kellemetlen a gyakori vizelési inger, a szúró, csípő fájdalom, a rossz közérzet. A kezeletlen felfázás veszélyes is lehet, így nem szabad elhanyagolni a tüneteket. Komoly panaszok esetén mindenképpen fordulj orvoshoz, de ha már " rutinos" felfázó vagy, vagy enyhék a tünetek, és eleged van az antibiotikumkúrákból, próbáld ki a természetes szereket. Első és legfontosabb fegyvered a tőzegáfonya lesz: olyan anyagokat tartalmaz, melyek megakadályozzák a húgyhólyagban a baktériumok megtapadását, így azok hamarabb ürülnek ki és kevesebb gondot okoznak. Ehhez viszont megfelelő folyadékbevitelre is szükség van, illetve arra is, hogy ne tartogasd a vizeletet. A tőzegáfonyából igen sokat kéne egyszerre megenned ahhoz, hogy megfelelően kifejtse jótékony hatását. Bár aszalva ritka finom csemege, mégis a belőle készült gyógyhatású termékek ajánlottak, melyek nagy koncentrációban tartalmazzák a jótékony anyagokat. Kevesen tudják, hogy már egyéves kor feletti lánykáknak is kapható tőzegáfonyaszirup, így az ő enyhe tüneteiket is kezelheted - persze csak orvosi konzultáció után. A másik módszer a felfázás ellen a meleg: nemcsak a melegíthető párnák segítenek sokat, hanem a gyógynövényes ülőfürdő is: a cickafark, a kamilla és a medveszőlő-levél kombinációja nagyon hasznos lehet, de ha nincs kádad, akkor belsőleg is segítenek.

Multivitaminok helyett

A mesterséges vitaminok káros hatásairól egyre többet hallani. Sajnos nem rémhírekről van szó: a nem természetes forrásból bevitt vitaminok és ásványi anyagok nemcsak rosszabb hatásfokkal szívódnak fel, hanem túladagolva vagy hosszú ideig szedve betegségeket is okozhatnak. Ősztől tavaszig viszont igen kevés a friss zöldség és gyümölcs, amivel fedezhetnénk szervezetünk szükségleteit, de ilyenkor is akadnak vitaminforrások. A sütőtök, a cékla és a káposzta kiváló, ahogyan a fokhagyma is: akinek bírja a gyomra, naponta egy-két gerezd nyersen mézbe vagy kefírbe keverve máris antibiotikus hatással bír. Különböző immunerősítő gyógynövények is elérhetők, de a teljes kiőrlésű gabonák, a megfelelő tejtermékek és az ebben az időszakban könnyen elérhető olajos magvak fogyasztásával fontos vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jutunk. A friss csírák is segítenek: otthon is könnyen, egyszerűen és viszonylag olcsón készíthetsz búza-, napraforgó- vagy retekcsírát, melyekből napi egy evőkanálnyival már értékes, jól felszívódó tápanyagokhoz juthatsz. A megfelelő vitamin- és ásványianyagszint pedig megvédhet a következő megfázástól.

Zarának naponta 500 orgazmusa vanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121019-a-no-akinek-naponta-500-orgazmusa-van-allando-szexualis-izgalom.htmlNemcsak a ráncok, de a szénanátha ellen is hatásos lehet a botoxhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121019-nemcsak-a-rancok-de-a-szenanatha-ellen-is-hatasos-lehet.htmlMegtalálták azt a férfit, aki öngyilkosságba kergetett egy 15 éves lánythttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121019-megtalalta-azt-a-ferfit-az-anonymous-hackercsoport-aki-ongyilkossagba.htmlVakmerőségével hódítja meg a világ összes nőjét Felix Baumgartnerhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121019-milyen-veszelyek-leselkedtek-felix-baumgartnerre-az-urugras-soran.htmlMegvakulhat a Szomszédok színésznője - Egyre rosszabb állapotban vanhttp://www.life.hu/gyogyulj/20121022-nemedi-mari-a-szomszedok-sorozat-szinesznoje-egeszsegi-allapota-egyre-rosszabb.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.