gyilkosság a nap cikke indulat halálbüntetés Tarjányi Péter börtön rendőr szakértő szörnyűség Szita Bence
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 11 éves felsőmocsoládi kisfiú, Szita Bence kegyetlen meggyilkolásával kapcsolatban felcsaptak az indulatok az országban. Közösségi oldalakon a felháborodott tömeg a halálbüntetés visszaállítását szorgalmazza, és a feltételezett elkövetőknek, P. Erikának és két segítőtársának minimum ugyanolyan halált szánna, amilyet a kisfiúnak kellett elszenvednie. De megoldás a halálbüntetés? A Life.hu erről kérdezte Tarjányi Péter rendőrségi szakértőt.

Tarjányi Péter az egyik legismertebb oldalon osztotta meg véleményét olvasóival, ismerőseivel: "Olvasom a rengeteg posztot Szita Bence halála kapcsán... Sokan szeretnék a halálbüntetés visszaállítását... Külföldön feltárt és vizsgált tény, hogy azok az áldozatok, akik brutális támadást szenvedtek el, nem kívánták a támadójuknak azt, amit megtapasztaltak. Egyszerűen azért, mert nem akarták, hogy támadójuk ugyanazt átélje, mint ők... Emberek akartak maradni, nem SZÖRNYETEGGÉ válni... Szerintem Bence sem kívánná a halált a gyilkosainak... Mélyen hiszem ezt!!!! A 3 elkövető meg fogja kapni, ami jár, és a gyerekgyilkosoknak, HIGGYÉTEK EL, a börtön a legnagyobb büntetés. Tudom, hogy várják őket, és nem tárt karokkal..."

Thinkstock
Thinkstock

Tarjányi Péter a Life.hu megkeresésére elmondta, hogy megdöbbentő volt szembesülnie azzal, mennyire indulatos, "pofonpárti" még mindig a magyar társadalom. Az indulatok egyrészről érthetőek, hiszen egy ártatlan, 11 éves kisfiú haláláról van szó, másrészről azonban nagyon fontos, hogy az elkövetők megítélése és majdani büntetése ne az érzelmekről, hanem a tényekről és a törvényes igazságszolgáltatásról szóljon: "Három hete voltam csak rendőr, amikor szembesülnöm kellett egy négyéves kislány halálával. Egy ittas férfi gázolta el. Nagyon fiatal voltam még én magam is, de már volt egy 1 éves kisfiam, és bennem is iszonyú düh ébredt, igazságtalannak éreztem a kicsi halálát, és minden gondolatom ösztönös volt. Azóta is rengeteg értelmetlen halállal, gyermekhalállal találkoztam, így én értem az indulatokat. Ugyanakkor akad egy nagyon fontos érv a 'szemet szemért' elv ellen: az áldozatok, azok az áldozatok, akik az ellenük elkövetett agresszió után életben maradtak és beszélni tudnak a borzalmakról, az esetek jelentős részében nem kívánják azt, hogy az elkövetők ugyanazokat a borzalmakat éljék át, amelyeket nekik meg kellett tapasztalniuk.

Amerikában kutatások is folynak ezzel kapcsolatban, sok esetben az áldozatok találkoznak is támadóikkal. A találkozás olykor 'büntetés' is az elkövetők felé, mert szinte lehetetlen feladat és elvárás a szemébe nézni az áldozatnak. A programban részt vevő áldozatok viszont hihetetlen empátiával közelednek a másik felé, ők, akik megtapasztalták, mit jelent áldozattá válni, akik halálos félelmet éltek át, akik rövidebb-hosszabb ideig hitték azt, hogy életük ott véget ér, azok nem akarnak szenvedést mérni senkire, arra se, aki nekik szenvedést okozott. A gyilkos vágy, vagyis az indulat és tehetetlenség szülte vágy azokban kel életre, akiknek nem kellett elszenvedniük támadást senkitől, akik nem váltak áldozattá soha."

Thinkstock
Thinkstock

Tarjányi Péter szerint sokan úgy vélik, a börtönbüntetés - ebben az esetben a várhatóan életfogytig tartó fegyházbüntetés - könnyű menet, a közvélekedés nagyon sok tévhitet tart igaznak a rácsok mögötti élettel kapcsolatban: "Az igazság az, hogy ezek légből kapott híresztelések, a börtöncella nem szállodai szoba, és a benn töltött idő nem vakáció. Ráadásul a börtönökben működik egyféle hierarchia és a gyerekgyilkosok nem sok jóra számíthatnak a falakon belül. Nem szeretik a börtönökben a gyerekgyilkosokat és az őröknek ezzel sok 'dolguk' akad. A büntetés-végrehajtásban dolgozók természetesen mindent megtesznek azért, hogy az elítéltek ne tudjanak egymásban (vagy magukban) kárt tenni, de azért előfordulhat, hogy egy-egy szituációban nem tudnak azonnal lépni. Ám a legnagyobb büntetés az elkövetők számára még csak nem is rabtársaik feltételezhető 'merényletei' vagy a mostoha körülmények lesznek, hanem az, hogy nagy valószínűséggel életük végéig rács mögött maradnak úgy, hogy a világ hónapokon belül elfelejti őket, míg a kisfiút, Szita Bencét talán soha."

Van rosszabb a halálbüntetésnél?

Egy kaposvári börtönőr névtelenül nyilatkozott a Kaposvári Újság olvasóinak arról, miért lehet rosszabb a börtön, mint a halálbüntetés: "Senkinek ne legyenek illúziói. A gyerekbántalmazók, gyerekgyilkosok a börtöntársadalom legalja. Ők a csicskák, minden mocskos munkát ők végeznek, sokszor a WC-ből esznek, isznak, még a saját sz...-ukat is megetetik velük. A szó legszorosabb értelmében. A keménylegények ítélethirdetés után általában a szegedi, márianosztrai, sopronkőhidai, a nők a kalocsai letöltőházba kerülnek. A gyerekbántalmazók nem véletlenül lapítanak az okokról, titkolják a tettüket, inkább hazudnak valamit: rablást, gyilkosságot, ahol az áldozat felnőtt ember volt."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.