pihenés nyugtató alvás gyógymód citromfű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aludni jó - már akinek könnyen megy. Egyre többen küzdenek azonban alvászavarral, ami az egész napjukra rányomja a bélyegét. A Life.hu elárulja, mit kell tenned azért, hogy végigaludd az éjszakát.

Az alvászavar pokollá teheti az életünket - ez történt Lillával is. A negyvenegy éves asszony majdhogynem egyedül tartja el két gyermekét, és ennek érdekében rengeteget dolgozik. A napi stressz viszont az éjszakáit is tönkretette, órákig forgolódott álmatlanul. "Minden rendben volt egészen addig, amíg a nyáron a férjem külföldi munkát nem vállalt. Egyre ritkábban járt haza, anyagiakban sem jöttek a várt eredmények, és úgy éreztem, egyedül maradtam a gyerekekkel és a terhekkel. A gondok nemcsak nappal foglalkoztattak, hanem éjszaka is, csendben feküdve próbáltam fejben megszervezni a heteket, hónapokat. Hetekig csak napi három-négy órát aludtam, egyébként pedig forgolódtam vagy aggodalmaskodtam. Egy idő után már sírtam a kimerültségtől, sötét karikákkal a szemem alatt mentem dolgozni, erőtlen voltam, de megnyugodni csak nagyon nehezen tudtam. A sok feszültség miatt elkezdtem nyugtatót szedni, és abban reménykedtem, hogy az alvás is könnyebb lesz tőle, de egyre többet kellett bevennem ahhoz, hogy hasson, így egy idő után abbahagytam. A hideg idő beköszöntével egy dolog segít: pár naponta kifutom magamból a feszültséget, a félelmeimet, minden mérgemet. A fiúk végre az iskolában vannak, a férjemmel meg lesz, ami lesz, rájöttem, hogy az egészségem is rámehet a sok aggodalomra és az alváshiányra. Nem mondom, hogy már úgy alszom minden éjjel, mint a bunda, vannak jobb és rosszabb periódusok, de már kezelhetőbb a helyzet. Nem is gondoltam volna, de az ember egész napját meghatározhatja az, hogy éjjel mennyit és hogyan aludt."

Thinkstock
Thinkstock

Az alváshiány hatásai

Míg egy rövid ideig tartó alváshiány még "csupán" fáradtsággal, rossz emésztéssel és ingerlékenységgel jár, a hosszú ideig tartó, nem kielégítő mennyiségű alvás már nagy terhet jelent a szervezetnek. A krónikus alvászavarban szenvedők immunrendszere legyengül, könnyebben kapnak el fertőzéseket, szívük is nehezebben teljesíti a feladatát, az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlyzavara miatt jóval hízékonyabbak, és bőrük is fakó, szürke, ráncosabbb lehet. Az alvás közben termelődő növekedési hormon hiányában ugyanis a bőr nem tud megújulni. A csökkenő koncentrációképesség pedig még veszélybe is sodorhatja az álmatlanságban szenvedőket, hiszen figyelmetlenebbek a munkájukban és a közlekedésben egyaránt.

Házi praktikák a pihentető éjszakáért

Ahhoz, hogy minél pihentetőbb éjszakának nézz elébe, az étkezési szokásaidat vizsgáld meg először. A nehéz, zsíros vagy fűszeres ételekből álló vacsora megterheli a szervezetet, és nehezebben alszunk el. De a koplalástól sem jobb a helyzet. Egy könnyű vacsora azonban segít, hogy ne éhesen menj ágyba, de ezt érdemes lefekvés előtt két-három órával elfogyasztani. A fekete tea, kávé és a koffeint tartalmazó üdítőitalok sem ajánlottak, hiszen élénkítenek, miközben az alváshoz megnyugvásra lenne szükség. A rendszeres sport, pláne, ha a feszültséget is le tudjuk vezetni általa, segíthet a jó alvásban, de lefekvés előtt egy-két órával nem ajánlott a megerőltető testedzés. Próbálj meg lehetőleg minden este ugyanabban az időpontban lefeküdni, így ha a szervezeted megszokta, legközelebb könnyebben elalszol. Elalvás előtt pedig ne idegesítsd magad: az éjszaka a pihenés, és nem a lázas tervezgetés ideje. Ha nagyon feszültnek érzed magad, akkor egy jó gyógytea ajánlott az erős altatók helyett: a szárított citromfű, macskagyökér, a komló vagy a golgotavirág főzete, vagy ezek keveréke nyugtató, feszültségoldó hatású. Ráadásul a gyógynövényeket otthon is termesztheted balkonládában, így még patikába sem kell menned a nyugtató teáért.

Így rendezd be a hálószobát a jó alváshoz!

Nemcsak az elfogyasztott ételek-italok és a feszültség, hanem a hálószobád is hatással lehet az éjszakai nyugalmadra. Az ágyad környéke ne legyen tele mindenféle nappal használt dolgokkal vagy elintézendő papírokkal, sem harsány, élénkítő színekkel. A dolgozószobádat ne a hálóban rendezd be, és a családdal vagy lakótársakkal is értesd meg, hogy lefekvéskor ne zajongjanak az ágyad körül. Az alvásra használt szobában fontos a megfelelő, se túl magas, se túl alacsony egyenletes hőmérséklet és a jó sötétíthetőség. Az ágyat érdemes egy csendes, nyugalmas sarokban elhelyezni, ahol éjjeli lámpával lefekvés előtt már megnyugtató és hangulatos félhomályt teremthetsz. Ha a tévéműsorra vagy lágy zenére szoktál elaludni, azzal sincs baj, de a tévé fénye és a készülékek kék színnel világító led jelzőfényei mind élénkítenek, és nehezíthetik az alvást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.