fertőtlenítés a nap cikke bevásárlás baktérium nagybevásárlás fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Indul a nagy bevásárlási szezon: az ünnepi forgatagban azonban kellemetlen meglepetések is várhatnak, ha nem vagy kellően elővigyázatos. A Life.hu megmutatja, mire kell fokozottan figyelned.

Betarthatatlan szabályok?

Azt minden kislány igen korán megtanulja, hogy ha muszáj is használni a nyilvános illemhelyeket, semmiképpen sem szabad ráülni az ülőkére, és használat után alaposan kezet kell mosni. Ezek a szabályok azonban egyrészt már nem feltétlenül védenek megfelelően, másrészt főleg a karácsonyi bevásárlás zsúfoltságában szinte betarthatatlannak tűnnek. A csomagokkal, szatyrokkal, kabáttal és táskával eleve tele van a kezünk, és sok modernnek tűnő vécében nincs megfelelő fogas a fülkékben, ahová nyugodtan pakolhatnánk. Hely hiányában megesik, hogy muszáj a földre tenni a dolgokat, de ezzel máris hazavittük az illemhely környékén tanyázó baktériumok és vírusok egy részét. Ráadásul azt sem könnyű ellenőrizni, hogy a nagy forgolódásban nem lógott-e bele a kabátunk széle valamibe...

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Baktériumok és vírusok mindenütt

Bár a legtöbb helyen igyekeznek őket megfelelően karbantartani, a nyilvános vécék így is hemzsegnek azoktól a kórokozóktól, amelyek az emberek altestével, vizeletével és székletével kapcsolatosak. A nedves környezet kiváló szaporodási lehetőséget kínál a gennyes bőrgyulladásért felelős Micrococcusoknak, a húgyúti fertőzéseket és gyulladásokat keltő Streptococcusoknak, de a Coryneform baktériumok vagy a Pseudomonasok sem veszélytelenek, hiszen húgyúti fertőzést, de akár szalmonellát is okozhatnak. Mindezek mellett a herpeszt vagy a trichomoniasis nevű nemi betegséget sem nehéz elkapni, elég egy félrecsúszott ülőketakaró vagy egy a kapkodásban elmaradt kézmosás.

Fertőtlenítő kendő nélkül sehová!

Persze nem mindenki betegszik meg a nyilvános illemhely használata után, de azért jobb félni, mint karácsonykor orvoshoz járni. Így fertőtlenítő folyadék vagy kendő nélkül ne vágj neki a bevásárlásnak. Ha tudod, hogy olyan helyre mész, ahol nincs akasztó, legalább egy otthonról vitt újságot teríts a földre, arra tedd a cuccokat. Hazaérve pedig száműzd a koszos aljú csomagolásokat. A vécédeszkára ha teheted, továbbra se ülj rá, vagy nagyon alaposan takard le papírral - de fertőtlenítővel is lefújhatod -, és dolgod végeztével azonnal moss kezet. A kutatások viszont azt is felderítették, hogy a szappanadagolókon, melyeket legtöbb helyen egyáltalán nem fertőtlenítenek, ugyanannyi baktérium van, mint a vécék környékén, így kézmosás után vagy helyett a fertőtlenítő folyadék használata mindenképpen indokolt. Kifelé menet pedig ne rontsd el kezeid higiéniáját azzal, hogy megfogod a kilincset: akik kézmosás nélkül markolták meg előtted, szintén otthagytak némi "ajándékot".

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Fekália a bevásárlókocsikon

Az ünnepi forgatagban az illemhely használata nélkül is várhatnak veszélyes szituációk. Ahhoz, hogy ne emeljék el a pénzedet, minden pillanatban figyelj a táskádra. Ne hagyd nyitva, sem a hátadon lógni, és a hátizsákot is jobb otthon hagyni. A bevásárlóközpontok kocsijai is tartogatnak meglepetéseket: a fogantyúk sok esetben olyan baktériumokat vagy "nyomokat" tartalmaznak, melyek a nyilvános vécékhez köthetők. Így azzal a kezeddel csemegézni vásárlás közben, amivel megfogtad a fogantyút, igencsak bátor vállalkozás. A tejtermékek és a húsok csomagolása sem túl higiénikus, ahogyan az összetapogatott zöldésgek-gyümölcsök sem. Hazaérve mindenképp alapos kézmosással indíts, vagy használj fertőtlenítő folyadékot vásárláskor, és eszedbe se jusson az ujjadat nyálazva szétválasztani a műanyag zacskókat.

Dr. Szobeczki Zsolt bőrgyógyász, kozmetológus véleménye:

"A nyilvános vécéken valóban széles spektrumban találhatók kórokozók, és a gombától a különböző bakteriális ferőzéseken át a vírusos szemölcsökig sok mindent elkaphatunk. Nemcsak nőknek, de férfiaknak is ajánlott, hogy csak fertőtlenített vagy letakart vécédeszkára üljenek rá, és mossanak kezet az illemhely használata után. A bevásárlókocsikról inkább gyomor-bélrendszeri vagy légúti fertőzést szedhetünk össze, illetve sérült bőrfelület esetén a bőrfertőzéseket. Így vásárlás után is ajánlott az alapos kézmosás, de ez nem jelenti azt, hogy minden kilincs után elő kéne venni a kézfertőtlenítőt. Az érzékenyebb bőrűek ugyanis a túlzásba vitt, irritatív anyagú szerekkel vagy a túl gyakori kézmosással kiszárítják kezük bőrét, ami így kivörösödhet, viszkethet, és akár ekcémássá is válhat. A különlegesen fertőzött helyek, például a nyilvános illemhelyek után persze mindenki mosson kezet vagy fertőtlenítsen, de ezt ne vigyük túlzásba. Az érzékenyebb bőrűek pedig mindenképpen használjanak kézkrémet a gyulladás megelőzésének érdekében."


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.