világvége konzerv maják ufó jóslat gyertya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megélénkült a gyertyák és az ételkonzervek iránti kereslet szerte a világon amiatt, hogy sokan hitelt adnak a világvégét jósolóknak.

A próféciák szerint december 21-e lesz az emberiség utolsó napja. Ezt az 5125 évre szóló maja naptárból következtették ki, a kalendárium ugyanis akkor "jár le". A világvégét okozó katasztrófavariációk hasonlóak: mindegyik az űrből jön. Vagy a misztikus Nibiru bolygó - amely állandóan a Nap mögött bujkál - ütközik a Földdel, vagy egy hatalmas üstökös, vagy pedig irgalmatlan napvihar végez az emberiséggel - így a jósok.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Vannak, akik milliomosokká válnak a világvégéből

Az eredmény világra szóló. Az Egyesült Államokban kirobbanó sikere lett a fejlett technológiájú földalatti túlélővermeknek. "Korábban havonta adtunk el egyet, most naponta" - idézte Ron Hubbard gyártót a The Daily Telegraph című brit lap. "Nem értek a maja naptárhoz, de asztrofizikusok is akadnak a vevőim között, és azt tanácsolják, készüljek fel sugárzásra, mágneses viharra. Hátha igazuk lesz. Ezért aztán 19-én én is a föld alá vonulok és csak 23-án jövök fel" - mondta Hubbard, aki üzlete szempontjából jó példával jár elől.

Az ufóhívők az űrbe készülnek

Franciaországban földalatti mozgalom helyett a hegyi túrázók száma szökött fel a Pireneusokban, Bugarach falunál. A 179 lelket számláló település már ott tart, hogy meg akarja tiltani a belépést az ufóhívőknek. Ők ugyanis úgy tartják, hogy a közeli hegy csúcsa a földönkívüliek garázsa, és néhány szerencsés földit megmentenek azzal, hogy magukkal viszik őket a kataklizmából.

Nem lesz többé sós a leves

Oroszországban is sok nyitott fülre talált a "vég szó". Omutnyinszk városában jó páran rohantak kerozint venni és konzerveket, miután olvastak egy cikket, amely megerősítette a világvége eljövetelét, és amelyet állítólag egy tibeti szerzetes írt. Novokuznyeckre sótlan napok jöttek, hiánycikk lett az ételízesítő, továbbá a fáklya és a termosz - megintcsak a világvége hírek miatt. A témában már megszólalt az orosz miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev is. Mint mondta, nem hisz a világvégében, legalábbis abban, hogy idén lenne.

A gyertyaárusok sem panaszkodhatnak

Kínát sem kerüli el az aggodalom, jóllehet az ázsiai ország közgondolkodásában a világvégejóslatoknak nincs semmilyen hagyományuk, elméleti előzményük. 2009-ben viszont nagyon sikeresen megalapozta a félelmeket a 2012 című amerikai katasztrófafilm. Szecsuánban a gyertyárusok ennek köszönhetik most forgalmuk növekedését, meg annak a netes pletykának, miszerint három napig sötétség borul a világra.

Thinkstock
Thinkstock

A NASA nem pánikol

Az Egyesült Államok űrhivatala, a NASA nem tartozik a világvégére számítók közé, elveti a Nibiru létezésének elméletét, mondván, hogy nincs semmilyen bizonyíték egy Nap mögött rejtőző bolygó létére. "Nem bujkálhatna állandóan. Ha létezik, már évekkel ezelőtt láttuk volna" - így a hivatal egy tudósa.

Az ősi maják földjén jól szórakoznak a világvégén

Mindezalatt Mexikóban, az ősi maja civilizáció földjén nemigen tartanak a világvégétől, sőt: üzleti lehetőséget látnak benne. Több száz maja témájú eseményt szerveznek, és a turistaforgalom várhatóan megduplázódik az idén.

Hasonlóan derűlátók a világvégével kapcsolatban maguk a maják. Határozottan elutasítanak minden végelméletet. "December 21-e a hála és köszönet napja lesz, 22-én pedig egy új hajnalt üdvözölhetünk" - mondta egy maja sámán, aki pár napja mágikus ünnepi tüzet gyújtott Kubában búcsúzóul a régi - maja - kalendáriumtól, illetve az utóbbi 5125 esztendőtől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.