szőlőmag olívaolaj mogyoróolaj lenmag mandulaolaj kendermag bőrápolás avokádó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egészségünk és szépségünk megőrzésében, valamint a megbetegedések megelőzésében fontos szerepet játszanak a hidegben sajtolt növényi olajok. Ezekre a bennük rejlő telítetlen zsírsavak és vitaminok miatt van szükségünk. A Life.hu összegyűjtötte azokat a nélkülözhetetlen és jótékony olajokat, amelyektől egészséges és gyönyörű leszel még a leghidegebb napokon is.

1. Mandulaolaj

A mandulaolaj szinte a legsokoldalúbban felhasználható masszázsolaj. Ásványi anyagokban és fehérjékben gazdag, ráadásul remek bőrpuhító. A kisbabák bőrének rendszeres ápolására is használható. Jótékony hatását a magas omega-9 zsírsavtartalmának, valamint a benne rejlő B1-, B2-, B6- és E-vitaminoknak köszönheti. Amellett, hogy puhítja a könyökökön, a sarkokon, vagy éppen a talpakon megkeményedett bőrt, visszaadja annak rugalmasságát is, és még az öregedési folyamatokat is lassítja.

Thinkstock
Thinkstock

2. Avokádóolaj

Az avokádóolaj 85%-ban telítetlen zsírsavakból áll. Kiválóan ápolja a száraz, ekcémás bőrt, és segíti a sejtmegújulást. Gyulladásra hajlamos, érzékeny bőrre is alkalmazható. A-, D- és E-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban gazdag. Nemcsak bőrre kenve egészséges, de süthetünk, főzhetünk is vele. Segít megelőzni a daganatos és érrendszeri betegségeket, illetve szinten tartani a hormonháztartást. Az avokádóolaj is igazán sokoldalú: salátát ízesíthetünk vele, ápolhatjuk száraz bőrünket, megolajozhatjuk a csikorgó zsanérokat, de még hegek kezelésére is alkalmazhatjuk.

3. Mogyoróolaj

A mogyoróolaj az egyik legintenzívebb ízű olaj. Használhatjuk tészták vagy éppen sütemények ízesítésére, de finom ízt adhat a salátáknak, zöldségeknek, hal- és húsételeknek, valamint a leveseknek is. Fogyasztása - más olajokkal ellentétben - kevésbé terheli meg az érrendszert és a szívet, emellett pedig segíti a koleszterinszint megfelelő szintentartását is. Az avokádóolajhoz hasonlóan nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban, energiatartalma azonban alacsonyabb, mint a többi olajé, így a diétázók is bátran fogyaszthatják. Mindezek mellett kiváló bőrápoló olaj is, magas az E vitamin- és fehérjetartalma.

4. Lenmagolaj

A lenmagolaj az egyik legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó olaj. Ezek sejtjeink egészséges működéséhez szükségesek, jótékony hatással vannak az anyagcserére és gyulladáscsökkentők is. A lenmagolaj javítja az artériás keringést, ezzel védi a szívet és az érrendszert. Cinket, foszfort, jódot, kalciumot, káliumot, ként, kobaltot, magnéziumot, mangánt, nikkelt, rézt, szilíciumot és vasat tartalmaz. Kezelhető vele a hörghurut, de jót tesz a tüdőnek is. Dohányosoknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mind mag-, mind pedig olajformában. Serkenti az agyműködést és segít a cukorbetegség megelőzésében is. Bőr- és hajápolásra egyaránt alkalmas, a benne lévő zsírsavak ugyanis meggátolják a kiszáradást.

5. Dióolaj

Nemcsak a lenmagolaj, de a dióolaj is jó hatással van az idegrendszerre. A benne található B-vitamin, valamint a lecitin segít az összpontosításban, stresszhelyzetben pedig vérnyomáscsökkentőként hat. Omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmával védi a szívet és csökkenti bizonyos ráktípusok kockázatát. A konyhában többféle zöldséget, salátát, burgonyaételeket és édességeket ízesíthetünk vele. A kozmetikában masszázsokhoz, bőrirritáció és pikkelysömör kezelésére használják, leggyakrabban pedig ajakápolóként találkozhatunk vele. E-vitamintartalma táplálja, védi a bőrt és késlelteti annak öregedését.

Thinkstock
Thinkstock

6. Extra szűz olívaolaj

Az olívaolaj az egészségmegőrzésben, a konyhában és a kozmetikában is hű barátunk. Kiváló az érelmeszesedés, a trombózis és a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésére. Csökkenti a koleszterinszintet, értágító, és a lenmagolajhoz hasonlóan gyulladáscsökkentő. Bőrtípustől függetlenül gyorsan felszívódik, kiválóan hidratál, rugalmassá teszi a bőrt és késlelteti a ráncok kialakulását is. Gyógyít és melegít, így a reumatikus panaszok kezelésében is segíthet.

7. Kendermagolaj
Hatásos a betegségek megelőzésében, ugyanis ideális arányban tartalmaz omega-3 és omega-6, valamint az immunrendszer számára fontos gamma-linolén (GLA) zsírsavat, mely megtalálható az anyatejben is. Gyulladáscsökkentő, jó hatással van az izületi fájdalmakra, a krónikus bélgyulladásokra, de még a menstruációs fájdalmakra is. Vagyis kiváló fájdalomcsillapító. A GLA-sav ösztönzi a köröm- és hajnövekedést, és javítja a bőr egészségét. Hidratál, növeli a rugalmasságot, késlelteti az öregedéssel járó tüneteket, valamint védi a bőrt a káros napsugárzás ellen is. A kendermagolaj egy 6 faktoros naptejjel is felér.
8. Szőlőmagolaj

A szőlőmagolaj a felsorolt olajokhoz hasonlóan külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Védi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a hajszálerek falait, ezáltal csökkentve a trombózisveszélyt. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin-tartalmát, megelőzve ezzel a szívbetegségek kialakulását. Javítja a látást, megelőzheti a szürkehályog kialakulását, és meggátolhatja a rák kialakulásának lehetőségét is. Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen. Mindemellett a változókor kellemetlen tüneteit is enyhítheti, javíthatja az emlékezetünket, az öregedési folyamatokat pedig lassíthatja. Teszi ezt úgy, hogy a bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, ugyanis képes a kollagénszöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, a petyhüdt bőr állapotát javítani. A bőrbe könnyen és gyorsan felszívódik. Különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.