prosztatarák pénisz daganatos betegségek kutatás hormonkezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikai orvosok arról számoltak be, hogy néhány prosztatarákos férfi pénisze megrövidüléséről panaszkodott a kezelés után.

A Dana-Farber Rákkutató Intézet és a Brigham and Women's Rákkutató Központ kutatói szerint ezek a páciensek arról számoltak be, hogy a váratlan mellékhatás akadályozza intim kapcsolataikat, és emiatt megbánták a választott kezelést.

"A prosztatarák egyike azon kevés daganattípusoknak, mely esetében lehetőség van a kezelés megválasztására, és a számos lehetséges mellékhatás miatt ez a választás nagyon nehéz" - mondja a kutatást vezető dr. Paul Nguyen onkológus. "Kutatásunk azt mutatja, hogy amikor valóban bekövetkezik a pénisz megrövidülése, az hatást gyakorol a betegekre és életminőségükre. A jelenségről nyíltan beszélnünk kell, hogy kevesebben bánják meg utólag a választott kezelést."

Thinkstock
Thinkstock

A Urology januári számában közzétett kutatás során összesen 948 kiújuló prosztatarákban szenvedő férfi adatait elemezték. Közülük összesen 2,6 százalék számolt be a kezelés után pénisze megrövidüléséről. A szóban forgó mellékhatás azok között a férfiak között bizonyult azonban a leggyakoribbnak, akik prosztata-eltávolításon, illetve sugárkezeléssel egybekötött hormonkezelésen estek át.

Nguyen elmondta: a kutatás során nem mérték a pénisz méretét, sem a kezelés előtt, sem azt követően, és a betegeket nem is kérdezték a péniszméretről - ők maguk hozták fel a problémát orvosuknak. A szakértő szerint a betegek többsége egyébként szinte bármilyen mellékhatással képes megbirkózni, ha arról a kezelés előtt tájékoztatják.

Így öregszik a pasik péniszehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.htmlTeljesült az álma: Hasfalából készült Szilvi pénisze (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110912-teljesult-az-alma-hasfalabol-keszult-szilvi-penisze.htmlPénisznagyobbítás: valóban működik?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110311-penisznagyobbitas-valoban-mukodik.htmlPénisznöveló alsónadrág komplexusos férfiaknakhttp://www.life.hu/legytrendi/divathirek/20110108-tul-kicsinek-erzed-van-megoldas-itt-a-penisznovelo-also.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.