depresszió híresség alkoholizmus sztárok szenvedélybetegség mentális zavarok drogfüggőség botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gazdagok, híresek, sokan csodálják őket, és mindenük megvan, amiről az ember álmodhat. A hírnévvel járó feszültségeket vagy a gyerekkori traumákat azonban ők sem mindig tudják kezelni: hírességek, akik súlyos depresszióval küzdenek.

Britney Spears és az öngyilkosságok

A 17 évesen még bájos Britney Spears a hatalmas siker után 2007-ben teljesen összeomlott: a terhességek alatt felszedett túlsúly, a családi problémák annyira megviselték, hogy nemcsak haját borotválta le nyilvánosan, de több öngyilkossági kísérletet is elkövetett. Járt drogrehabilitációs kezelésekre, és pszichiátriára is, ahol megállapították, hogy mániás depresszióban szenved. A betegség annyira elhatalmasodott rajta, hogy 2007 őszén még gyermekei felügyeleti jogát is elvették tőle, később egy tiltott szer használata miatt látogatási jogát is felfüggesztették, 2008-ban pedig két gyámot is kirendeltek mellé. Britney édesapja a mai napig hivatalosan gyámkodik lánya felett, aki végül kimászva a gödörből nemcsak az X-Factor mentoraként csillogtatta meg mosolyát, de ő volt 2012-ben a legjobban kereső női sztár a zenevilágban - és most is gőzerővel dolgozik nyolcadik albumán.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Catherine Zeta-Jonesnak a sport segített

Britney nem az egyetlen, aki a bipoláris zavarként is emlegetett mániás depresszióban szenved: a gyönyörű Catherine Zeta-Jones is bevallotta, hogy csak a pszichiátriai kezelésnek köszönhetően volt képes helyrejönni. A 44 éves, kétgyermekes édesanya végül csak 2011 tavaszán vett részt kezelésen, s így mesélt érzéseiről: "Az a típusú ember vagyok, aki csak a negatív dolgokat látja meg. Michael ezt nem érti meg, de én így működöm. Ez a bipoláris dolog pedig egy méreg." Mostanra úgy tűnik, ahogy férje legyőzte a rákot, úgy Catherine is győzedelmeskedett depressziója felett, s ebben a sport segített neki a legtöbbet. Edzőterem helyett az otthoni ellipszistrénerére és a hulahoppkarikára bízta magát, ami meg is látszik kitűnő alakján.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Robbie Williams még mindig gyógyszereket szed

Robbie élete mindig is hangos volt a drogoktól és az alkoholtól, de pánikbetegségéből és depressziójából sem csinál titkot. Az énekes már egy évtizeddel ezelőtt is hangulatjavítókon élt, és bevallottan borzasztóan érezte magát: "A szupersztárság mindenkit kikészít előbb vagy utóbb. Az emberek azt kérdezik: mi okod van a depresszióra? Igazuk van, nincs rá okom, mégis úgy érzem magam, mintha egész nap a legrosszabb influenzával küzdenék."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az elmúlt években Robbie mintha összeszedte volna magát, s bár nem kislányt szeretett volna, a kis Theodora Rose-zal és párjával majdnem tökéletes lett az élete. Robbie most is gyógyszereken él, amik stabilan tartják ugyan, de olyan szinten megdermesztik az érzelmeit, hogy saját bevallása szerint képtelen az együttérzésre, még akkor is, mikor felesége valamivel megsérti magát.

Lindsay Lohan teljesen szétcsúszott

Amilyen aranyos volt gyerekszínészként, olyannyira tette tönkre felnőttkorát Lindsay Lohan, aki egyik alkoholos, kábítószeres botrányából esik a másikba: verekedés miatt tartóztatják le, bugyi nélkül fotózzák, borzalmas ruhákban jelenik meg elegáns partikon. Volt már hullamosó közmunkás, és a börtönt is megnézhette közelebbről. Agresszivitását a különböző tiltott gyógyszerekkel és masszív alkoholfogyasztásával magyarázzák: állítólag napi két liter vodkával tudja csak szinten tartani magát. A lány állítja, hogy problémái nagy részét depressziójának és szüleinek köszönheti: apja sokáig verte, anyja pedig lelkileg terrorizálta, legutóbb egy élő adásból tudta meg, hogy él egy 16 éves féltestvére. Bár már jár különböző pszichiáterekhez, alighanem érdemesebb lenne váltania egy igazán jó szakemberre, mielőtt végleg elzüllik.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Jennifer Lopez gyermekágyi depresszióval küzdött

Miközben tökéletes sminkkel és tökéletes alakkal pózolnak a címlapokon szülés után is, a sztárok rózsaszín világa csak az utolsó képkockáig tart. Házuk négy fala között egyre többen szenvednek gyermekágyi depressziótól, tavaly májusban Jennifer Lopez is bevallotta, milyen nehézségekkel küzdött ikrei születése után. "Emlékszem, hogy a szülés után körülbelül hét vagy tíz napig folyton arra gondoltam, hogy mi van velem? Szomorú voltam és depressziós. Azt hittem, hogy a gyerekeim nem szeretnek" - vallotta be. Gwyneth Paltrow és Brook Shields sorstársának végül egy könyv segített: "A könyben azt írták, hogy a szülés utáni hetedik és tizedik nap körül nagyon sok hormon termelődik a szervezetben. Ezt Baby Bluesnak nevezik. Én egyszerűen azt hittem, hogy nem kedvelnek a gyerekeim." A negyvenévesen is tökéletes alakú énekesnő aztán hamar túllépett negatív érzelmein, és már azon gondolkodik, hogy harmadik gyerkőccel bővíti a családot.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Mi lehet a depresszió fő oka?

A depresszió mintha a celebek népbetegsége lenne: híresnek és szépnek lenni ezek szerint nem is olyan könnyű dolog. A depresszió kialakulásában szerepe lehet többek között a tökéletesség iránti túlzott igénynek, vagy a túl magas elvárásoknak is: minden helyzetben makulátlannak kell lenniük, egyszerre kell szuper énekesnőként, színésznőként és gyakran családanyaként is feltűnniük, ami eleve teljesíthetetlen feladat. Ha pedig a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy a nagykönyben meg van írva, akkor azonnal letargiába esnek. De depressziót válthat ki a túl nagy siker is: mikor már minden álmuk, céljuk megvalósult, sokan nem tudják, miért kéne tovább küzdeniük. A drogos és alkoholos botrányok pedig tulajdonképpen a depressziós sztárok segélykiáltásai - legalábbis a szakemberek szerint.

Hollywoodi sztárok maszk nélkülhttp://www.life.hu/life/galeria/20130125-marion-cotillard-javier-bardem-nicole-kidman-es-denzel-washington-csak.htmlÉheztetik magukat az Oscar előtt a sztárokhttp://www.life.hu/szorakozz/20130124-oscardij-utani-balon-a-sztarok-fustolt-lazacot-es-pizzat-esznek.htmlBikiniben parádéznak a sztárokhttp://www.life.hu/szorakozz/20130122-jennifer-aniston-jennifer-lawrence-rihanna-es-leann-rimes-is-tengerparton.htmlA sztárok kedvenc jövendőmondóihttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130108-ezoteria-es-csillagjegy-a-sztarok-kedvenc-jovendomondoi-laura-day-winfried.htmlÍgy öltöznek a sztárok anyukáihttp://www.life.hu/legytrendi/20130114-igy-oltoznek-a-legnagyobb-sztarok-anyukai.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.