betegség diéta tragédia anorexia evészavar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kóros soványság iránti vágy évről évre egyre több áldozatot követel. Egy neves brit kutatóintézet felmérése szerint azonban nemcsak a felnőtteknél, de már gyermekkorban is jelentkezhetnek a tünetek: az elmúlt évtizedben 72%-kal nőtt az evészavarral küzdő gyermekek száma.

"Egész nap éhes vagyok, mégsem tudok enni. Egy hang a fejemben állandóan azt mondja, ne egyek" - a hétéves brit kislány ezzel a mondattal állt egy este az édesanyja elé. A kétségbeesett szülők természetesen azonnal orvoshoz vitték a lányukat, akinél az anorexia nervosa betegséget diagnosztizálták.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Illusztráció

A gyermek később bevallotta, az iskolában sokszor előfordult, hogy az ebédje a szemétben végezte és megszállottan tornázott a mászókán. Az anya emellett lánya maximalizmusát, aggódó természetét és az iskolát sejti a dolog hátterében. "Élénken él benne a tanárának egy mondata, miszerint egészségesen kell enni" - mesélte az aggódó szülő az angol Daily Mailnek, akinek nevét kérésére nem tette közzé a lap. "Ő az a fajta gyerek, aki tud olvasni a sorok között, és a szabályok minden egyes betűjét betartja. Jobban, mint bárki más" - tette hozzá a szülő.

Szakértők szerint a gyermekkori evészavarokat semmi esetre sem szabad összetéveszteni a felnőttkor betegségével. Míg a felnőtt páciensek attól rettegnek, hogy kövérek és emiatt vonják meg maguktól az ételt, addig a legtöbb 10 év alatti gyermek nem tudja megmagyarázni, miért nem eszik. A kislány szerencsére ma már fizikailag sokkal jobban van, szorongására azonban továbbra is antidepresszánsokat szed.

"Majd| felrobbant a fenekem"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130220-implantatumot-ultetett-a-fenekebe-egy-sztriptiztancosno.htmlKar nélkül is nőies a többgyermekes modellhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130226-barbara-guerra-fitneszbajnok-es-modell-kar-nelkul-el.htmlSosem késő belevágni! Fogszabályzó 40 évesenhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130227-fogszabalyzas-40-ev-felett-dr-budai-zsolt-fogorvos-a-lifehu.htmlLe lehet küzdeni a halálfélelmet?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130219-le-lehet-kuzdeni-a-halalfelelmet-a-pszichiater-valaszol.htmlNagy fehércápa végzett a rendezővelhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130228-nagy-fehercapa-tamadt-adam-strange-dijnyertes-rendezore-ujzeland-partjainal-a.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.