szennyeződés aflatoxin tej felvásárlás Kardeván Endre egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem kell félni az itthon forgalmazott tejektől. Bár a hatóságok valóban találtak aflatoxinnal szennyezett terméket, de csak felvásárlóknál. Az illetékes államtitkár cáfolta, hogy a boltokban is ilyen árukra bukkantak.

Teljes biztonsággal fogyaszthatjuk a Magyarországon forgalmazott tejeket - hangsúlyozzák a szakemberek. Korábban a hírekben azt lehetett hallani, hogy aflatoxinnal szennyezett tej került a polcokra. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a Kormany.hu-n lévő videóinterjúban azt mondta: a hatóságok valóban találtak ilyen terméket, de csak felvásárlóknál, vagyis forgalomba nem került.

Mi is az az aflatoxin?

Az államtitkár kifejtette: az aflatoxinnak van egy egészségügyi határértéke a tejben, ami ha meghaladja ezt a szintet, akkor nem lehet meginni. Mindez azért fordulhatott elő, mert tavaly nagy szárazság volt, és elszaporodtak a penészgombák a kukoricán. Ezeket a szarvasmarhák megették és a tejen keresztül ürítették. Hozzátette: most segítenek a gazdáknak kicserélni az aflatoxinos takarmányt. A szaktárca szerint ha már nem fertőzött terményt használnak, akkor az aflatoxin néhány nap alatt kiürül az állatok szervezetéből, és a tej sem lesz szennyezett.

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Közel 700 baktériumfajt tartalmaz az anyatejhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130114-kozel-700-bakteriumfajt-tartalmaz-az-anyatej-valoszinuleg-az-immunrendszer.htmlLyme-kór: A tejtől is megfertőződhetsz?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121218-lymekor-nemcsak-a-kullancsok-terjesztik-hanem-egyeb-modon-is-el.htmlSpeciális tejen kell élnie a népszerű énekesnőnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121127-laktozerzekenysege-miatt-specialis-tejen-kell-elnie-dannii-minoguenak.html"Mióta leálltam az anyatejről, azóta diétázom" - Így harcol Csomor Csilla a kilókkalhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120807-csomor-csilla-a-baratok-kozt-szinesznoje-golfozik-es-vitorlazik-.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.