Gyakran fáj a fejed? A stroke előjele is lehet

fejfájás betegség migrén gyógyszer aszpirin stroke kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte nincs olyan ember, akit ne tudná, milyen érzés az olykor napokig tartó, heves fejfájás. A fájdalom csillapításán túl azonban csak egy dologgal nem törődünk: az okokkal. A Life.hu összegyűjtötte, mi mindentől fájhat a fejünk - legrosszabb esetben akár a stroke közeledtétől is.

Furcsa okok

Egyénileg változó, kire mitől tör rá az erős fejfájás: van, aki egy rossz levegőjű szobában sem bír eltölteni pár órát, másokat az időjárási frontok sem zavarják. Akadnak azonban olyan fejfájást keltő, mindennapi tevékenységek, melyekre nem is gondolnánk.

Fodrász

Ha te is észrevetted már, hogy fodrász után - akár pár nappal - fáj fejed, akkor azért nem a kemikáliák, hanem a kényelmetlen fejtartás a felelős: mikor hajmosáshoz hátrahajtod a fejed, pont azokat a területeket éri behatás, melyek a fejfájás kialakulásáért felelősek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Futópados edzés

A kocogás vagy a futás okozta megerőltetés is fejgörcsökhöz vezethet, mivel a fejben és a nyakban található erek megduzzadnak, és nyomást fejtenek ki. A jó hír az, hogy a fájdalom általában csak a migrénre hajlamosaknál jelentkezik erősen.

Szorongó személyiség

Az alacsony önbecsülésű, mindennapos helyzetekben is szorongó típusú emberek az alacsonyabb szerotoninszint miatt hajlamosabbak lehetnek a fejfájásra.

Szoros frizura

A lófarokba kötött haj nemcsak a hajhagymákat, de a koponya kötőszöveteit is megfeszíti, ami miatt fájdalom alakulhat ki. A változatos frizurák elkészítése megszabadíthat a gondoktól.

Sonkás szendvics

Egy újabb érv szól az adalékanyagmentes táplálkozás mellett: míg sokaknál a nátrium-glutamát vált ki fejfájásos rohamokat, addig az arra érzékenyeknél egy sonkás szendvics is gondokat okozhat: nemcsak tartósítószereket, de tiramint is tartalmaz, melyek növelik az agyba irányuló véráramlást - ekkor alakulhat ki a fej mindkét oldalán érezhető fejfájás.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tavasz

Ebben az évszakban egyik melegfront követi a másikat, ami az arra érzékenyeknél akár folyamatos, több napig tartó fejfájást is okozhat. A friss levegő hiánya, illetve az alacsony vitaminszint szintén közrejátszhat a fájdalom kialakulásában: figyeljünk a megfelelő táplálkozásra, esetleg étrendkiegészítőkre, és sétáljunk nagyokat a szabad levegőn!

Szex

Bár a legtöbben épp az aktus elhárítására használják a színlelt fejgörcsöket, létezik olyan fejfájás, mely pont az orgazmus miatt alakul ki: a koitális fejfájásnak nevezett görcs a csúcspont előtt és alatt jelentkezhet, az agyi vérnyomás megemelkedése miatt - emiatt magas vérnyomásban szenvedőknél gyakrabban alakul ki.

Dohányzás

Nemcsak a tüdőnknek, de a vérellátásunknak sem tesz jót a cigarettázás. Egy kísérlet eredményei szerint a résztvevők 59 százaléka úgy érezte, hogy a dohányzás váltja ki migrénjét, 71 százalékuk szerint pedig az eleve meglévő fejfájásukon súlyosbított a füstölés. Az ok a nikotinban keresendő: összeszűkíti az agyi ereket.

Kialvatlanság

Attól függően, hány órás alváshiányban szenvedünk, az alacsony szerotoninszint miatt egyórástól egy napig terjedő fejfájásokra számíthatunk. Természetesen azok járnak a legrosszabbul, akik több éjszaka sem aludták ki magukat rendesen.

Nyaki görcsök

Bár maga a munkahelyi stressz is kiválhat fejfájást, a nem megfelelő széken és asztalon dolgozóknál kialakuló váll- és nyakgörcs is szerepet játszik benne: a húzódó izmok miatt az erek is nyomás alá kerülnek. Legjobb ellenszere a gyógytorna és a gyakori lazító masszázs.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Édesítőszerek

Bár egyre több gyártó igyekszik természetes alapú édesítőszert használni, még ma is jócskán akadnak a káros változatból is a boltok polcain. Ezek rendszeres, főleg nagy mennyiségű fogyasztása egyeseknél migrénes rohamot válthat ki.

Tudtad?

A stroke előjele is lehet a gyakori fejfájás. Az agyi és nyaki erek vérellátása nagyban befolyásolja nemcsak a fejfájást, de az agyvérzés esélyét is: minél rugalmatlanabbak, meszesebbek az erek, annál könnyebben alakulhat ki rögösödés és elzáródás. A New York-i Yeshiva Egyetem Orvosi Karának munkatársai csaknem 12.000 ember vizsgálata után arra jutottak, hogy a migrénben szenvedők legalább kétszer esélyesebbek arra, hogy szívrohamot kapjanak, és fokozottan hajlamosabbak az agyi érelzáródás kialakulására is. A folyamatosan elhúzódó fejfájást emiatt sem szabad elhanyagolni: fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk, és részt vegyünk egy alapos kivizsgáláson.

Minden életkorban más miatt fáj a fejünk

A gyermekkori, hirtelen jelentkező fejfájások hátterében általában vérszegénység, fel nem fedezett látásromlás, vagy fül-, homlok- és arcüreggyulladás, esetleg romló fogacska állhat, de maga a nátha vagy az allergia is kialakíthatja. Ha egy fejsérülés vagy esés után fájlalja a fejét a gyerkőc, esetleg szédül is, akkor már kórházban a helye: akár agyrázkódása is lehet. Serdülőkorban a hirtelen növekedés, a testi-lelki fáradtság, éjszakába nyúló szórakozás vagy tanulás vezethet fejfájáshoz. Ebben az időszakban ráadásul gyakori a látásromlás, és megjelenhet a frontérzékenység is. Felnőtt- és időskorban már az ingadozó vagy magas vérnyomás is kiváltó ok lehet, de szemészeti megbetegedések, rosszul beállított műfogsor miatt rossz harapás vagy porckorongbetegség is állhat a háttérben.

Egy remek találmány: cukorból készített injekcióhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130313-uj-talalmany-az-egeszsegugyben-a-cukorbol-keszitett-injekcio.htmlEgy gyógyító szuperzöldség: a céklahttp://www.life.hu/gyogyulj/20130321-a-cekla-egy-fantasztikus-gyogyito-zoldseg.htmlViszlát visszér! Tippek az egészséges erekérthttp://www.life.hu/gyogyulj/20130322-szules-utan-egyre-tobb-visszer-a-labon-problemara-benke-rita.htmlLisztérzékenység: súlyosabb, mint gondolnánkhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130313-minden-szazadik-magyar-erintett-a-liszterzekenyseg-komolyabb-gondokat-okoz-mint.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.