borotválás szőrtelenítés bőrfertőzés lapostetű szőrzet nemi szervek fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy francia kutatás eredményei szerint a fanszőrzet borotválása vagy gyantázása megnövelheti a különféle bőrfertőzések kockázatát. A szőrtelenítésből adódó bőrirritáció összefüggésbe hozható például a molluscum contagiosum nevű szexuális úton terjedő betegség elterjedésével.

"A nemi szőrzet eltávolítása az elmúlt évtizedben vált meghatározó divatjelenséggé, ugyanebben az időszakban ugrásszerűen megnőtt a poxvírus okozta molluscum contagiosum nevű szexuális úton terjedő bőrbetegség elterjedése" - jegyezte meg dr. Francois Desruelles, a nizzai Archet Kórház bőrgyógyásza, a tanulmány szerzője.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A molluscum contagiosum többnyire a gyerekeknél és a legyengült immunrendszerű felnőtteknél jelentkezik, de az elmúlt tíz évben egyre gyakrabban fertőződnek meg vele felnőttek. A kutatás során összesen 30 fertőzött francia beteget vizsgáltak meg, akik 2011 és 2012 között egy nizzai magánklinikán kezeltették magukat. A páciensek átlagéletkora 30 év volt, 24-en közülük férfiak voltak. A fertőzött egyének szinte kivétel nélkül szőrtelenítették a nemi szőrzetüket, 70 százalék borotvával, 10 százalék gyantával, 13 százalék pedig ollóval szabadult meg a nem kívánt szőrzettől.

A páciensek közel egyharmadának egyéb bőrbetegsége is volt, például szemölcs, bakteriális bőrfertőzés, ciszta, heg vagy begyulladt szőrtüsző. A kutatók feltételezése szerint a molluscum contagiosumot kiváltó poxvírus "önfertőzés", például a borotválkozás utáni bőrirritáció és vakarózás útján fertőzte meg a résztvevőket.

A nemi szervek szőrtelenítésének vannak pozitív aspektusai is. Például amióta a fiatalok közel 80 százaléka rendszeresen szőrteleníti magát, a lapostetű-fertőzések jelentősen csökkentek. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szakértői szerint a molluscum contagiosum okozta bőrkiütések körülbelül egy éven belül mindenféle kezelés nélkül maguktól elmúlnak, és nem marad hegesedés sem.

Dr. Desruelles tanulmányának részletei a Sexually Transmitted Infections című orvosi szakfolyóirat márciusi számában jelentek meg.

Fotó: Terry Richardson
Fotó: Terry Richardson
Kövesd a Napi hímet a Facebookon!


Mert igenis minden nap megérdemelsz egy szexi pasit. Kövesd a Napi hím oldalt a Facebookon és hagyd, hogy naponta egy szexi arc, vagy test elcsábítson!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A NAPI HÍM OLDAL!



Mire jó egy faragatlan török masszőr?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130222-egy-torok-masszor-terhesnek-nezte-ezert-majdnem-50-kilot-fogyott.htmlA fiú, akinek még a szemgolyója is szőröshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130115-szoros-szemgolyoval-elt-egy-19-eves-fiu-egy-ritka-daganatos.htmlMeglepő kutatás: a túlzott kekszfogyasztás miatt szőrös lesz az arcunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111208-a-tulzott-szornovekedes-meglepo-okai.htmlSzabó Zsófi éretlen a szőrös külsőhözhttp://www.life.hu/legykepben/20130123-szabo-zsofi-a-joban-rosszban-sztarja-eretlen-a-szoros-kulsohoz.htmlDivatba jöhet a szőrös ortopédszandálhttp://www.life.hu/legytrendi/20130118-a-vilag-legrondabb-cipoi-a-szoros-csizmak-es-crocs-papucsok.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.