Bódy Sylvi Kiki Koós János Robert De Niro Anastacia rákbeteg rákbetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár még mindig a vezető halálokok között szerepel, a rákot egyre több módszerrel vagyunk képesek legyőzni - vagy legalábbis egy időre visszaszorítani. Ehhez azonban a beteg kitartása és elszántsága is szükséges: az alábbi hírességek bátran néztek szembe a betegséggel.

Kylie Minogue és a mellrák

A mellrák egyik legismertebb túlélője az apró, ám annál erősebb Kylie Minogue. A szexi énekesnőről senki nem gondolta volna, hogy 37 évesen máris egy rosszindulatú daganattal kell megküzdenie: a kezelésektől kihullott a haja, depresszióval küzdött, gyógyulása után pedig vőlegénye is elhagyta. Végül Kylie győzött, orvosai gyógyultnak nyilvánították, ő pedig nemcsak túltette magát a nehéz időszakon, de elevenebb és sikeresebb, mint valaha. Azóta is gyakran hívja fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre: miután nyilvánosságra hozta történetét, Amerikában tízszeresére nőtt a mellvizsgálatra jelentkező nők száma.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

James Brown és a prosztatarák

Amerika egyik leghíresebb soulénekesét sem kímélte az élet: 2005-ben prosztatarákot diagnosztizáltak nála, amit azonnal meg is műtöttek. Idős kora ellenére az operáció jól sikerült, a sztár pár hét múlva már otthonában pihenhetett, és turnézni is indult. A rákról így nyilatkozott: "Életem folyamán már sok minden nehézséggel kellett megküzdenem. Ezt is túl fogom élni."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Anastacia még mindig küzd

Az énekesnőről 2003-ban egy véletlen folytán derült ki, hogy rákos: gyakori hátfájásra panaszkodva ment orvoshoz, tervei között a mellkisebbítő műtét szerepelt, de a kivizsgálásokon végül rákos daganatot találtak az egyik mellében. A kemoterápia és a sugárkezelés megtette a hatását, Anastacia felépült, és nemcsak azt engedte meg, hogy mellműtétjét kamerák rögzítsék, de létrehozott egy alapítványt is, mely a mellrák korai felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet. Az énekesnő elszánt küzdelme és pozitív hozzáállása ezreknek mutatott jó példát: "Minél hamarabb megállítod a betegséget, annál hamarabb fogsz úgy mosolyogni, mint én" - mondta. Idén azonban úgy tűnik, a rák újult erővel támadta meg az énekesnő szervezetét. A tervezett koncertturnéját lemondta, és minden erejével az újabb gyógyulásra koncentrál.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Robert DeNiro életét a szűrővizsgálat mentette meg

2003-ban a színészlegenda is átgondolta az életét, mikor prosztatarákot diagnosztizáltak nála. Szerencsére még korai stádiumban fedezték fel a betegséget, ami a színész lelkiismeretességének köszönhető: rendszeresen megjelent ugyanis a rákszűréseken. Ez és a sztár jó fizikai állapota együttesen eredményezett gyors gyógyulást. Még a filmforgatást sem kellett megszakítani miatta.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Bódi Sylvit méhnyakrákkal kezelték

A csinos modellnél 18 éves korában fedezték fel, hogy agresszív HPV-fertőzés támadta meg a szervezetét. Emiatt nagyobb esélye volt arra, hogy egy nap méhnyakrákja alakuljon ki, ami sajnos az évek során be is következett. Mikor a citológiai eredményei már rákot jeleztek, a modell orvosa azonnali műtétet javasolt, ám azt is elmondta, hogy ha a rákos sejtek bejutottak Sylvi méhébe, azt is el kell távolítani. A megrémült modell végül megúszta a méheltávolítást, azóta félévente jár kontrollra, és minden eredménye tökéletes. Története pedig a barátnőit is arra késztette, hogy kivizsgáltassák magukat, többüknél ráadásul ugyanúgy felfedezték a HPV-vírust.

Forrás: Rostás Bianka/Life.hu
Forrás: Rostás Bianka/Life.hu

Koós János humorral gyógyult

Az énekesnél évekkel ezelőtt emésztőrendszeri daganatot találtak egy rutinvizsgálaton. Bár kórházba került, egy percig sem veszítette el legendás humorérzékét: nemcsak családtagjait szórakoztatta, de minden reggel a kórtermeket is végigjárta vicceket mesélni. Jánost azóta persze gyógyultnak nyilvánították, felépülését pedig saját bevallása szerint az orvosi kezelés mellett a humornak köszönheti: "Mindent jókedvvel kell viselni, így sokkal könnyebb túllenni a legnagyobb bajokon. Mindenki életében jöhet egy olyan dolog, ami megviseli, de mindent vidámsággal kell venni" - mondta.

Forrás: MTI/Mészáros János
Forrás: MTI/Mészáros János

Kikinek két hetet jósoltak az orvosok

Az Első Emelet lassan ötvenhat éves frontemberéről nem is gondolnánk, hogy kilenc éve még csak két hetet jósoltak neki orvosai. Az elbagatellizált gyomorfájdalmakkal ugyanis csak későn ment orvoshoz - mikor már kialakult a gyomorrák. Megoperálták, és nemcsak gyógyszeres kúrán, de kemoterápián is részt vett a gyógyulás érdekében. Búslakodás helyett tovább élte megszokott életét, ha jól érezte magát, még fát is vágott. Gyógyulásában nemcsak kitartásának, de családjának és zenésztársainak is nagy szerepe volt: tartották benne a lelket, és mindenben segítették. Kiki szerint mégis az volt a legfontosabb, hogy ő bízott saját magában.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hinnünk kell magunkban

A bizalom olykor létfontosságú: sokkal nagyobb arányban gyógyulnak fel azok a rákból, akik ahelyett, hogy feladnák, minden erejükkel küzdenek a betegség ellen, és hisznek saját gyógyulásukban. Sántha Judit klinikai szakpszichológus is ezen a véleményen van: "Gyógyulásunk minden betegség esetén nagyban függ a hozzáállásunktól. Rákbetegek esetén a kutatások szerint az életminőséget és a kilátásokat nagyban javítják a következők:
- a kontroll érzésének megtartása (vagyis annak tudata, hogy képesek vagyunk hatni a sorsunkra),
- az aktivitás megőrzése,
- a pozitív gondolkodás (azaz pl. a remény fenntartása, melyben a vallásos hitnek is szerepe lehet),
- illetve a jó szociális kapcsolatok.
Valószínűnek tartom, hogy ezek a sztárok is ezeknek a személyiség- illetve viselkedésjegyeknek köszönhetően győzedelmeskedtek a betegség felett."
Regi minden új mozdulata óriási örömhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130322-genetikai-betegsegben-szenved-az-oteves-regina.htmlMeggyógyult? Újra tud járni Lady Gagahttp://www.life.hu/gyogyulj/20130404-lady-gaga-enekesno-felallt-toloszekebol-es-sajat-laban-ment-el.htmlFérfi vagy női nőgyógyász? Melyik a jobb?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130327-nogyogyaszat-nok-kontra-ferfiak-te-kihez-jarsz-vizsgalatra.htmlFélek a műtéttől, de féltem a mosolyomat ishttp://www.life.hu/gyogyulj/20130329-bolcsessegfog-mutet-szajapolas-dr-budai-zsolt-szakerto-valaszol.htmlEzért gyengébb a szexuális vágy mindenkinélhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130308-a-teli-visszafogottabb-szexualis-elet-a-nap-hianyabol-fakad-a.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.