A melltartó miatt kezd lógni a nők melle?

2013.04.21. 9:35

A szakértők generációk óta arra ösztönzik a nőket, hogy hordjanak melltartót a hátfájás megelőzése és a tartás javításának érdekében, valamint azért, hogy elkerüljék, hogy a mellük lógni kezdjen.

Pedig Jean-Denis Rouillon, a Centre Hospitalier Universitaire kutatója szerint a melltartó egyáltalán nem alkalmas a mellek megereszkedésének megakadályozására, sőt, többet árt, mint használ. "A melleknek egyáltalán nem tesz jót, hogy nem hat rájuk a gravitáció: sem orvosilag, sem fiziológiailag, sem anatómiailag nem indokolt a melltartó viselése" - nyilatkozta Rouillon. "Épp ellenkezőleg, a melltartó viselése miatt csak még hamarabb kezd lógni a nők melle."

Thinkstock

Rouillon 1997 óta tanulmányozta 330, 18 és 35 év közötti önkéntes mellét egy tolómérő és egy logarléc segítségével, hogy megtudja, miként változik a mellek anatómiája az évek előrehaladtával. A vizsgálatok szerint a melltartót nem viselő nők mellbimbója a melltartós csoporttal összehasonlítva 7 milliméterrel maradt feljebb minden egyes, melltartó nélkül töltött év után. A Rouillon által szükségtelen rossznak nevezett melltartók viselése a vizsgálatok szerint megnehezíti a mell tartószöveteinek növekedését, ami a mellek korai megereszkedéséhez vezethet. Sok szakértő azt az általánosan elfogadott elképzelést is kétségbe vonja, mely szerint a szoptatás növelné a mellek ptosisát (megereszkedését). Egy 2007-es, 132 nő részvételével készült kutatás szerint ugyanis a szoptatásnak egyáltalán semmi hatása nincs a mellek állapotára. A mell ptosisának mértékét leginkább az alábbi tényezők befolyásolják: kor, dohányzás és a terhességek száma.

A merev mellbimbó menő - Így ne viselj melltartó a nyáron


Mivel Rouillon a mostani kutatásai során elsősorban a fiatalabb nőkre koncentrált, így vizsgálati eredményeit nem lehet általánosságban is alkalmazni. "Tehát nem kell azonnal megszabadulni az összes melltartótól, mivel a mostani kutatási eredmények nem vonatkoztathatók az egész női lakosságra" - mondta Rouillon. "A 45 éves családanyáknak például biztosan ártana, ha hirtelen felhagynának a melltartóviseléssel." A kutatásban részt vett egyik nő így nyilatkozott a melltartó nélküli mindennapokról: "Rengeteg előnye van a melltartó elhagyásának: sokkal könnyebben lélegzek, szebb lett a tartásom és sokkal ritkábban fáj a hátam, mint korábban."

 

Túl sokan vagyunk, ezért mérgeznek minket?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130409-a-legismertebb-osszeeskuveselmeletek.html A ferde fejtartás komoly betegséget jelezhethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130409-a-ferde-fejtartas-betegseget-jelezhet-a-kutyanal.html Rengeteg az amputálás Bostonbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130417-sok-vegtagot-kellett-amputalni-a-bostoni-merenylet-miatt.html Nem genetikai hiba miatt hízott el Tóth Verahttp://www.life.hu/gyogyulj/20130417-toth-vera-enekesno-elarulta-hogy-egy-gyermekkorban-elszenvedett-gyogyszeres-kura.html Ilyen sebeket ejthet egy izzó a szemünk fényénhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130408-soha-ne-nezzunk-kozvetlenul-egy-eros-fenyforras-kozepebe-mert-a.html
terhességszoptatásmellmellbimbómelltartó