Utazz te is a világűrbe - csak 6,5 millió forint!

űrutazás vadászrepülőgép utazási iroda űrrepülés világűr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy magyar utazási irodánál már nemcsak a külföldi nyaralást egyeztethetjük le, de akár az űrbe is kijuthatunk. Mikó Gábor, az utazási iroda idegenforgalmi referense beszélt a mesés lehetőségről.

Jó napot kívánok, szeretnék egy utat az űrbe. Mikor indul a következő járat? Tényleg ilyen egyszerű kijutni, vagy a helyzet ennél azért bonyolultabb?

Jelenleg a hozzánk betérő érdeklődők két lehetőség közül választhatnak. Ha már most repülne, akkor a szuperszonikus MIG-29-es vadászgépes utazás során 21-22 km magasságba juthat el a sztratoszféra aljához, ahol már látja a Föld görbületét, a fekete űrt, a csillagokat. Ez már 6.490.000 forintért elérhető: a repülő Oroszországból indul, és körülbelül 25-40 percet tölt a levegőben. Ha a konkrét űrutazásra kíváncsi, az Curacao szigetéről indul 2014-ben, de már most lehet rá jelentkezni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Curacao szigete

Engem kifejezetten az űrutazás érdekelne... már ha alkalmas vagyok rá.

A 100 kilométeres magasságba történő utazást komoly orvosi vizsgálat előzi meg. Ha jelentkezik a programba, akkor egy orvosi adatlapot adunk, melyet ki kell tölteni, és a háziorvoshoz is szükséges elmenni különböző vizsgálatok céljából. Az eredményeket egy külföldi orvosi bizottság bírálja el, ők döntik el, valaki alkalmas-e a repüléssel járó terhek elviselésére - természetesen akadnak kizáró tényezők is, mint a szív- vagy hátműtét. Akit alkalmasnak találnak, az kap egy igazolást, ekkor történik a szerződéskötés, s kezdődhet a fizikai tréningre történő beosztás.

Milyen tréningre lesz szükségem? Nemigen ültem még űrrepülőben...

Vannak olyan kiképzési folyamatok, melyek az űrutazást meg kell, hogy előzzék. Ennek során a jelentkezőnek repülnie kell egy sugárhajtású repülőgéppel, ahol a pilóta az utazás előtt megmutatja, hány G-s terhelésnek lesz kitéve a szervezet. Ha ez az utazás sikeres, akkor van csak lehetőség az űrutazáson történő részvételre. A teszt kötelező, ha valaki nem felel meg, vagy meggondolja magát, akkor nincs utazás. Ez a repülőút szimulálja azokat a körülményeket, amik az űrutazáson érik az embert, de más, nem kötelező szimulációkon is részt lehet venni, ahol többek között a súlytalanságot is előre meg lehet tapasztalni.

Forrás: Space Expedition Corporation
Forrás: Space Expedition Corporation

Az űrrepülő

Tegyük fel, hogy kibírom a terhelést, mennyibe kerül nekem feljutni az űrbe?

Az alap részvételi díj 26.900.000 forint. Ez magában foglalja az odautazást Curacao szigetére, ott három napig a szállást, az ellátást, s magát a hatvan perces űrutazást. A sugárhajtású repülőgépes kötelező tréninget minden jelentkezőnek ezen felül kell kifizetnie, ami másfél millió forint.

Jól értettem, hogy hatvan percig tart az utazás? Űrsétálni is lehet?

Az űrutazás során a felszállástól a landolásig hatvan perc telik el. Indulás után elég gyorsan elérik a hatvan kilométeres magasságot, majd ezután a pilóta kikapcsolja a hajtóműveket, és 103 kilométeres magasságban érik el a termoszféra szélét. Itt már látszik a fekete világűr, a kék bolygó a felhősávokkal, a csillagok, tehát életre szóló az élmény. Körülbelül 5-6 perc súlytalanságban töltött idő után térnek vissza a Földre, de űrsétára egyelőre még nincs lehetőség. Minden résztvevő egyedül foglal helyet a gépben a pilótával együtt, s így akár másodpilótaként is funkcionálhat. A szigeten indulás előtt egyébként meg lehet ismerkedni a pilótával, a géppel, az űrruhával, s a szigorú biztonsági szabályokat is ismertetik.

Forrás: Space Expedition Corporation
Forrás: Space Expedition Corporation

A curacaói űrrepülőtér

Mi történik, ha rosszul lesz valaki, vagy zuhanni kezd az űrrepülő?

Az űrrepülőgép nagyon biztonságos, független fel- és leszállási rendszerrel rendelkezik, tehát a műszaki problémára minimális az esély. Ha az utas lesz rosszul, akkor a pilóta természetesen azonnal visszahozza a Földre. De tekintve, hogy előtte át kell menniük a teszten, s általában kalandvágyó, elhivatott emberek jelentkeznek, nem hiszem, hogy ilyen jellegű problémák adódnának. A csomagban egyébként biztosítás is helyet kapott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.