Így kezeld a condylomát!

HPV bőrgyógyász betegség nőgyógyászat condyloma Life.hu szakértő Dr. Kaszab Csilla szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dr. Kaszab Csilla, a Life.hu bőr- és nemigyógyász szakértője segített olvasónknak, aki súlyos condylomás megbetegedésben szenved. Ha neked is ehhez hasonló tüneteid vannak, íme a szakértői tanácsok a gyógyuláshoz.

Kérdezz a Life.hu szakértőitől! Tedd fel kérdésed a szakerto@life.hu címen! Ne felejtsd el megírni, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni.


"Tisztelt Szakértő!

Nekem condylomás panaszom van. A tünetek a nemi szervemen is jelentkeznek. Valamilyen természetes gyógymód vagy készítmény érdekelne, mert nagyon meg szeretnék szabadulni ettől a kellemetlen dologtól. Tudnál nekem ebben segíteni?

Köszönettel,
Fanni"

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kedves Kérdező!

A condylomák, vagyis a nemi régióban jelentkező vírusos szemölcsök humán papillomavírusok (HPV) okozta fertőzések. Becslések szerint a harmadik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Több száz típusa ismert, vannak olyan HPV-vírusok, amelyek daganatot okozhatnak (magas kockázatú), illetve olyanok, amelyek szemölcsöket (alacsony kockázatú). A magas kockázatú HPV-vírusok szerepet játszanak a méhnyakrák és a péniszdaganat kialakításában. Ezért is fontos a tipizálás, amikor hámkaparék segítségével megállapítjuk, hogy valaki milyen HPV-vírus-hordozó, mert sajnos leggyakrabban teljesen tünetmentes hordozók terjesztik a vírusokat.

A condylomák általában szubjektív panaszt nem okozó, nemi szerveken bárhol megjelenő, szemölcsös felszínű növedékek. Fontos hamar kezelni, mert a meglévő szemölcsök nagyon könnyen átadhatók a partnernek is, ill. saját magát is folyamatosan fertőzi a páciens.
Természetes, "otthoni" gyógymódja nincs. Fontos a vírusokban gazdag szemölcsöket elpusztítani, roncsolni, hogy ne fertőzzenek tovább. A szemölcsök kiterjedésétől, elhelyezkedésétől, vastagságától függ, milyen kezelés hoz leghamarabb eredményt. Ezt az orvos állapítja meg. Ezek alapján a terápia lehet vényköteles ecsetelés, fagyasztás, kauterizáció, lézeres kezelés vagy immunmodulálás. A kezelések során keletkezik egy kis hámhiány, de az újonnan képződő bőr már egészséges. Szerencsére már létezik HPV elleni oltás is, ami nemcsak a gyógyulásban, hanem a megelőzésben is segít.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az óvszerhasználat fontosságát a nemi betegségek megelőzésénél. Jelen esetben azonban az óvszer sem nyújt 100%-os védelmet, amennyiben a fertőzés nem lefedhető felületen lokalizálódik, pl. a szeméremdombon.

Üdvözlettel,

Dr. Kaszab Csilla
bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.