betegség légkondi allergia megfázás nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár képtelenségnek tűnik negyven fokban orrfolyással, torokfájással küzdeni, a legtöbb ember legalább egyszer megbetegszik nyáron: a megfázáshoz ugyanis nem hideg, hanem vírusok és baktériumok kellenek.

Strand helyett orrfújás és láz

A nyári napsütésben senki sem szeret napokig ágyban feküdni lázzal, fejfájással, torokfájással, köhögéssel, mégis egyre többen szenvednek a tünetekkel. A kényszerű bezártság mellett a meglepetés ereje is nagy: ragaszkodunk hozzá, hogy megfázni csak ősszel és télen lehet - az igazság ezzel szemben az, hogy bár a D-vitamin, a friss gyümölcsök és zöldségek nyújtotta vitaminok ugyan segítenek a kórokozók leküzdésében, nyáron is éppúgy meg lehet betegedni, mint máskor. A vírusok, baktériumok kiválóan szaporodnak a melegben, az erős UV-sugárzás pedig gyengíti immunrendszerünket - nem beszélve a nagy hőmérséklet-ingadozásokról.

Thinkstock
Thinkstock

Légkondi és ventilátor: a fő betegítők

A forró nyári hónapokat városban szinte csak légkondi és ventilátor mellett lehet elviselni. Ez azonban magával hozza a hirtelen, nagy mértékű hőmérséklet-ingadozást is: a kinti negyven fokból belépünk a 23 fokos üzletekbe, onnan újra ki, majd a 25 fokos irodába, és még sorolhatnánk. Ekkora kilengésekhez már nehéz alkalmazkodnia szervezetünknek, mely eleve a meleg miatt is fáradékonyabb. Mindehhez még hozzájárul, hogy a melegtől kitágult szövetek a hideg levegőben összehúzódnak, és ha ez a hatás tartós, mert pont ránk fúj a légkondi hűvöse, akkor az összehúzódott erek és a romló vérkeringés miatt jóval érzékenyebben reagálunk a kórokozókra. Orrunk klímától kiszáradt nyálkahártyája például könnyebben engedi át a baktériumokat, vírusokat. Az arra érzékenyeknek elég akár egy óra a hűvös légáramban ahhoz, hogy megfázzanak, arról nem is beszélve, hogy a rosszul, vagy sehogy sem tisztított légkondicionálók akár maguk is betegségeket terjeszthetnek.

Ádám kétszer fázott meg idén a munkahelyén

"Otthon pontosan azért nem használom a légkondit - vagy csak nagyon ritkán -, mert az irodában egyszerűen meg lehet fagyni, és ez rosszabb, mint a hőség. Hiába érveltem azzal, hogy egyszer már megbetegedtem, nem hajlandók 22 foknál feljebb vinni a hőmérsékletet, amire én válaszul csendben újra megfáztam. Ezúttal már lázam is volt, és végül hörghuruttal kezeltek, egy hétig kellett otthon maradnom. Mikor meggyógyultam, mehettem vissza a 22 fokba. Nem hiszem, hogy nálam valaki jobban várja az őszt, mert ez az állandó ingadozás, a hideg, száraz levegő tönkretesz, és nem tehetek ellen semmit. A kollégák már röhögnek rajtam, mert pulóverben ülök az asztalnál."

Thinkstock
Thinkstock

Különböztesd meg az allergiától

Ha a makacs nyári megfázásod csak nem akar elmúlni, az orr- és szemviszketés, száraz köhögés állandósulni látszik, akkor akár az is elképzelhető, hogy megfázás helyett allergiáról van szó. A betegség tulajdonképpen bármikor kialakulhat, akkor is, ha tavasszal és ősszel nincsenek panaszaid. A nyári hónapokban a fűfélék pollenjei és a penész spórái okozhatnak gondot. Ha egyébként nem küzdesz allergiás panaszokkal, akkor nehéz eldönteni, hogy egy elhúzódó megfázásról vagy már allergiáról van szó, ilyenkor jobb orvoshoz fordulni. De gyanakvásra adhat okot az, ha a tünetek nem rosszabbodnak az idő múlásával, és inkább a viszketés jellemző, mint a hurut. Ha hasonló tüneteid vannak, jobb felkeresni egy allergológust, aki megállapítja, valóban allergiáról van-e szó.

Mit tehetsz ellene?

A nyári megfázás megelőzéséhez először is a hideg légáramlatokat kell elkerülnöd. Az otthonodban ne állítsd a légkondit olyan hőmérsékletre, mely a kintinél tíz fokkal alacsonyabb, és ha teheted, próbáld meg ugyanezt az irodátokban is elérni. Ha ez nehezen megvalósítható, akkor vigyél magaddal egy kardigánt, vagy ha a veséd érzékeny, akkor egy derékmelegítőt, esetleg egy nagyobb kendőt. Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, a sok gyümölcs, zöldség beiktatása az étrendbe és az extrém magas UV-sugárzás kerülése. Ha már megtörtént a baj, segíthet az emelt dózisú C-vitamin, a köptető, hurutoldó, torokfertőtlenítő szerek használata, felfázás esetén a tőzegáfonyás készítmények. Ha a láz pár nap múlva sem csillapodik, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz, mert idővel kialakulhatnak olyan szövődmények, mint az arcüreg- vagy tüdőgyulladás.

Ne hagyd magára! A csecsemőknek szárnya vanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130722-dr-paszti-ildiko-foorvos-a-leggyakoribb-nyari-gyermekbalesetekrol.htmlNyáron kötelező a jégkocka - Vigyázz vele!http://www.life.hu/gyogyulj/20130806-igy-keszits-kreativ-jegkockat.htmlÉletveszélyben volt a Miss England szépséges döntősehttp://www.life.hu/gyogyulj/20130808-leallt-az-inzulinpumpaja-es-majdnem-meghalt-a-miss-england-dontose.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.