feszültség stressz babavárás teherbeesés fogamzásgátlás stresszoldás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amit görcsösen akarunk, ahhoz jutunk hozzá a legkésőbb: maga a túlzott akarás okozta feszültség teremt egy olyan állapotot, melyben nem vagyunk képesek megfoganni. A jó hír viszont az, hogy ha a stresszt kezeljük, a várva várt baba is megérkezhet.

Ancsa: Belezavarodtam a nagy gyerekakarásba

"Kislánykorom óta készültem az anyaságra, ez ugyanúgy az életcéljaim egy fontos állomása volt, mint hogy férjhez megyek, munkába állok, szerzek lakást, és még sorolhatnám. Minden egyes pont ki volt már pipálva a listámon, kivéve a gyereket. Nem értettem, miért nem jön a baba, hiszen tökéletes volt az életem: minden feltételt megteremtettem, és elvileg ugyanúgy képesnek kellett lennem rá, mint bármelyik másik nőnek. A harmadik próbálkozós hónap után keseredtem el igazán, onnantól egy mélyrepülés volt minden egyes naptári hónap. Eleinte azt gondoltam, minél több mindent teszek meg a babáért, annál szívesebben érkezik hozzánk, mintha csak tesztelt volna, hogy eléggé akarom-e. Nos, én akartam. Szedtem magzatvédő vitamint, jártam kivizsgálásokra, figyeltem az ovulációmat, ehhez minden nap mértem a testhőmérsékletemet, pontosan jegyeztem a ciklusomat, tudtam, mikor kell próbálkoznunk. A harmadik menstruálós hónap után táplálékkiegészítőket is szedni kezdtem, hátha csak vitaminhiányom van, elutaztunk kettesben, hogy kikapcsolódjunk, de csak nem fogant meg a kicsi. Innentől kezdve nemcsak a baba hiányzott, de a saját sikeresség-érzésem is: úgy láttam, mindenki képes erre az egyszerű dologra, csak én nem. Végül, mikor a vizsgálatok kimutatták, hogy sem a páromnak, sem nekem nincs semmi bajunk, anyukám leültetett a konyhában, és elmondta, hogy szerinte bele fogok zavarodni ebbe a nagy gyerekakarásba. Megkérdezte, hova tűnt az ő jókedvű, energikus kislánya, aki olyan sikeres az életben. Ránéztem, és nekem is ugyanez jutott eszembe: hová tűntem? Elkezdtem gondolkozni ezen, még pszichológussal is beszéltem pár alkalommal, aki azt mondta, meg kell tanulnom baba nélkül is értékesnek érezni magam. Nem mondom, hogy ezek voltak a varázsszavak, mert nem lett egy csapásra rózsaszín minden, de egy idő után nyugodtabb lettem, fél év múlva pedig teherbe estem úgy, hogy megunva a teszteléseket, nem is tudtam, mikor ovuláltam."

Thinkstock
Thinkstock

A stressz a legjobb fogamzásgátló

Ancsa története cseppet sem egyedülálló: régóta tudjuk, hogy a görcsölés semmiféle teljesítményen nem javít, szervezetünket pedig egy olyan készenléti állapotba hozza, mely ellentétes a megfoganáshoz szükséges nyugalommal, befogadással. Ezt az utóbbi években már vizsgálatok is megerősítették: oxfordi kutatók kimutatták, hogy feszültség hatására olyan enzim termelődik a testünkben, mely csökkenti a fogamzóképességet. A teszteket 274 olyan nő bevonásával végezték el, akik több mint negyed éve nem estek teherbe annak ellenére, hogy szerettek volna. Az eltelt idő alatt mérték többek között a nők stresszhormonszintjét, s azt tapasztalták, hogy a mindennapos feszültségben élő, stresszelő, görcsölő nők alfa-amiláz-szintje emelkedett volt, mely nagy mennyiségben akár 12 százalékkal is ronthat a teherbe esés valószínűségén.

"Hát akkor ne akard annyira" - Ha az olyan könnyű lenne

"Hát akkor ne akard annyira" - kevés olyan mondat létezik, mellyel egy átmenetileg gyermektelen nőt jobban fel lehet idegesíteni. Ha valaki gyermeket akar, azzal nincsen semmi baj, ezt a vágyat nem is igazán lehet kiiktatni az érzelmi életünkből. Ahelyett, hogy görcsösen akarna, vagy a cél érdekében görcsösen ne akarna babát, a leendő anyukának egyszerűen meg kell találnia valamiféle nyugalmas várakozó álláspontot. Ez persze nem megy csak úgy magától, sokat segíthet benne egy jó relaxációs technika, nyugtató sport vagy hozzáértő szakember, aki képes megmutatni azokat a pontokat, ahol rosszul gondolkodunk. Sokat lendíthet az ügyön az is, ha a pár közös életére is többet koncentrál, élvezik egymás társaságát, együttléteik pedig nem csak a fogantatás körül forognak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.